Dokuz adet gezegen ve kolonileşen insanlar.Büyük bir kast sistemi.İş bulanlar ve bulamayanlar.İş bulamayanlara zaten tiksinilerek bakılıyor.Herhangi bir şeye hakları yokmuş gibi.Giyinmek,barınmak,karnını doyurmak onların hakkı değil.
İş bulmak ve belli sınıflara giriş yapmak için de belli koşullar var. Bağlılık yemini gibi.Yemin ederseniz artık o patronun kölesi oluyor sözleşme bitimine dek asla bozamıyorsunuz.(Bozarsanız patronunuzun sizi öldürme hakkı bile var)
Bu sitemin bir Quizmaster'ı var. Yani 9 gezegenin yöneticisi. Tabi bu Quizmaster'ı belirlemek Lotari denen bir mühendislik harikasının işi. Nasıl çalıştığı muamma.(tabi sürpriz yok değil)Emekliliği gelmiş Quizmaster yerine yenisi seçilince eski Quizmaster yeni seçileni tahtından indirmek amaçlı bir kiralık katil bulur. Hikaye bunun üzerine kurulu.
Philip'in kurduğu dünya distopik denebilir..Yevgeni Zamyati'nin ''BİZ'' adlı kitabı geliyor aklıma. Onda da telepatlar vardı. Sistem karşıtı olanları tespit amaçlı. Hristiyanlık yasak. Büyük bir tüketim toplumu...Hatta düzenin bu kadar çarpıklaşmasındaki en büyük neden AŞIRI TÜKETİM. Tüketim o kadar artmış ki insanlar ellerindeki malları yok etme amaçlı meydanlar oluşturmuşlar. Amaç fazla ürünleri meydanlarda yakmak.
Kitabın başında her ne kadar 9 gezegen dense de kaşifler 10. gezegen için umut taşıyor. Bir yandan da öyküden çok uzaklaşmadan 10. gezegenin peşine düşülüyor.
Bilim kurguda favorim her zaman Isaac Asimov aslında. Olayı Philip gibi bilimkurguda edebiyat yaparak anlatmaz. Yine de Philip'in okuduğum en güzel kitabıydı diyebilirim.