Seriye içerdiği karakterler dışında ana konusu itibariyle bakacak olursak; sanal dünyanın günlük yaşamın her anını gasp ettiği, bir gözlük veya lens yardımıyla çevremizdeki tüm nesnelerin sanal gerçekliğe büründüğü bir dünya karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji Tokyo'da ortaya çıkmış ancak Türkiye dahil tüm ülkeleri kasıp kavurmuş (Türkiye'den çok bahsedilmese de kitapta Türk bir karakterin varlığı sebebiyle bunu söylüyorum). Öyle ki dünyadaki birçok farklı örgüt kendi amaçlarını gerçekleştirmek için bu teknolojinin peşinde.
Yazarımızın, 2009 yılında yayımlanmaya başlayan ve 2012 yılında da bir animeye uyarlanan Sword Art Online manga serisinden esinlendiğini düşünüyorum. Yine aynı teknoloji etrafında şekillenen ve 2018 yılında ekranlara gelen Kore yapımı "Memories of Alhamra" adlı bir dizi de mevcut. Yazarın bu diziden etkilendiğini söyleyemeyeceğim. Çünkü gördüğünüz gibi dizinin çıkış yılı Warcross'un ilk baskısından sonrasına denk geliyor.
Daha önce yukarıda bahsettiğim animeyi ve Kore yapımı diziyi izlediğim için serinin işlediği konu başta bana orjinal gelmese de her iki kitapta da yazarın şaşırtıcı ters köşeler yapması ilgilimi arttırdı. 10 puan yerine 9 puan vermemin sebebi ise karakterlerin ergen davranışları ve ufak tefek klişeler barındırmasıydı. Bu kitabı on sene önce okumuş olmasaydım 10 puan veren grubun içinde olabilirdim :)
SONRASI SPOILER İÇEREBİLİR!!!
Kitapla ilgili eksik bulduğum bir diğer nokta, Hideo'nun kardeşi kaybolduktan sonra çocuk yaşta bu teknolojiyi nasıl yarattığı ve bunu korumak için ailesinden ya da herhangi birinden ne tür destekler aldığının açıklanmaması. Üniversite yaşamında arkadaşı Ken'den destek alıyor ama öncesinde ailesi onu nasıl destekliyor? Şirketi nasıl kuruyor? Annesi akli dengesini tam olarak ne zaman kaybediyor? gibi soruların cevabı bende yok.
Kesinlikle çok beğendim.Yazarın kurgusuna hayran kaldım açıkcası.Okumayan arkadaşlar kesinlikle okumalısınız.