Roman olarak basit olmasına rağmen tarihi bir olayı ders kitabı sıkıcılığından kurtararak anlatması bakımından iyi bir kitap.
Favori kitaplarımdan biri, Yavuz Sultan Selim çok iyi anlatılmış,etkilendiğim bir çok sayfa oldu...
Selimliği ile Yavuzluğu bir arada verilen bir cihan padişahının hayatı... abartmadan, eksiltmeden artırmadan olduğuna yakın verilmeye çalışılan hayatlar, olaylar olaylar...
İçerisinde geçen diyalogların nasıl insanı etkilediğini okuduğunuzda anlayacaksınız... Osmanlı Tarihinde Yavuz Sultan Selim in getirdiklerini görebileceğiniz bir kitap. YAVUZ okunalı ve hatta kitap arşivinizde bulunmalıdır.
Okay Tiryakioğlu ile ilk tanıştığım kitap. Başlarda biraz sıksa da sonrasında hikaye halindeki anlatımı ile insana merak salıyor. Tarihi sevip de kuru bilgi istemeyenler için oldukça önemli bir kaynak.
Aslında tarihi roman yazmak zordur. Yeni karakter üretmiyor var olanlar üzerinden hareket ediyorsun. Buda ciddi bir çalışma ve emek istiyor.
Söz konusu kitabın heyecanlı ve beni çeken yerler var.Ama "acaba" diye sorduğum yerde çok çok var. Derin bir Yavuz Sultan Selim çalışması değil bence. Çocukluk ve şehzadelik dönemi hızlı ve monoton bir şekilde geçiştirilmiş. Özellikle yazar Selim Han'ın şehzadelik dönemindeki başarılarını daha derin anlatabilirdi. Beni en çok çeken kesimler tabi ki savaş bölümleri oldu.
Kitapta bulduğum bazı hatalara yer vermek isterim. Şah İsmail ile Selim Han arasındaki elçi olayları biraz hatalı sunulmuş okuyucuya. Her iki tarafında elçi öldürdüğünden bahsedilmiş. Halbuki bunu yapan sadece Selim Han'dır. Şah İsmail binler Sunni'yi öldürmüş fakat kendine yollanan elçilere dokunmamıştır. Bunun sebeplerinden biride gönderilen elçilerin Şii olduğu söylenir. Neyse kısa geçeyim. Diğer bir hatada Selim Han'a neredeyse kitabın başından beri "Yavuz" diye hitap edilmesi. Bu yazar tarafından olsa bile şu bilinmeli; Selim Han'a "Yavuz" lakabı doğu seferleri zamanında verilmiştir.
Aslında her kusuru yazmak istemem ama tarihi romanları, özelliklede savaşları anlatan kitaplarda neden harita verilmez ve haritalarla hatta görsellerle bu anlatılmaz anlamıyorum. Misal Çaldıran Savaşı.. Yanda bir harita olsa,ülke sınırlarını gösterse,sonra Selim Han'ın hangi güzergahtan orduyu yürüttüğünü çizgilerle belirtse daha hoş ve daha anlaşılır olmaz mı?Savaşın bugünkü yerini gösteren fotoğraflar konsa. eminim okuyucu kendi zihninde savaşı daha rahat yaşar.
Sonra diğer tarihi kimlikler var.Sadrazamlar..Bunlar romana birden giriyorlar.Kendileri hakkında malumat sınırlı veriliyor.Buda romanın zenginliğini azaltıyor.
Neyse ilk defa bu kadar uzun yorum yaptım.Umarım okuyacak olanlara ya da okuyanlara faydamız olur İnşallah :)
Tarihî roman olarak bakıldığında gerçekten sürükleyici ve sizi içine çeken bir kitap yazmış Okay Tiryakioğlu, ama tarih olarak bakıldığında çok eksikleri var. Tamam bu bir roman fakat biraz daha tarihten faydalanılabilirdi diye düşünüyorum. Yine de tavsiye ederim.