Kürk Mantolu Madonna

Cumhuriyet dönemi Romanlarının Sonlarını Doğru buluyormusunuz?

WOLFgangAMEDEUS 13 yıl, 4 ay başlatmış.

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 9 arası cevap gösteriliyor, toplam 9 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Sonu hakkında okumayan arkadaslar oldugunu var sayarak pek birşey söylemek istemiyorum, ama okuyanların fikirlerini merak ediyorum sizce bu tarz sonlar ne derece doğru?

13 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

@wolfgangAmedeus sorunuz tam anlayamadım.:-) Biraz daha açabilir misiniz?

13 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

:) dönem kitaplarının çoğunluğu hep olumsuz bitiyor sizce bu tarz sonlar mı olmalı kitaplarda, yoksa pollyannacılıkmı oynanmalı

13 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Kitabın sonlarına doğru bitirmek istemedim. Benim aklımda Berlin'deki hali ile kalsın istedim; sonra dayanamayıp okudum. Çarpıcı bir son; bence doğrusu yanlışı yok. Berlindeki gibi kalsa bu roman olmazdı herhalde; herkesin yaşayabileceği bir şey olurdu ve Raif Bey bunları kaleme almazdı belkide. Sondan ziyade yaşananları aktarırırken ki içtenliği, yoğunluğu ve doğallığıydı beni etkileyen.

13 yıl, 3 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Sonun hangi kısmını yanlış bulduğunuzu anlayamadım? Eğer Maria Puder'in ölümüyse sizi üzen, bu elbette üzücü bir olay fakat aynı zamanda bir o kadar da kaçınılmaz. Eğer roman aylin70'in de dediği gibi Berlin'deki olaylarda bitseydi bu roman zaten günlük hayatı anlatan, sıradan bir eser olurdu. Hiçbirimiz de günlük hayatta hepimizin yaşayabileceği şeylerin anlatıldığı bir romanı alıp okumak istemezdik. Cumhuriyet romanında ölüm konusu ise bambaşka bir şey. Ölüm sadece Cumhuriyet dönemi romanlarında yok. Tanzimat dönemindeki ilk roman Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tan başlayıp Servet'i Fünun ve Milli Edebiyat'ı takip eden edebiyat tarihimizde ölüm romanlarda hep önemli bir yer tutmuş. Ayrıca ölüm sadece bizim edebiyatımızda değil Dünya edebiyatı'nda da büyük yer tutuyor.
Bir de bir romanın sonunu doğru veya yanlış olarak değerlendirmek bence yanlış. Çünkü zaten bir yazarın hayal gücüyle oluşturulmuş kurmaca bir eser yine o yazarın hayal gücüyle sonlandırılıyor. Yani bunu doğru yanlış ekseninde değil de mutlu-üzücü ekseninde ele almak daha doğru olur

13 yıl, 3 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

@aylin70 dediğiniz gibi bitirmemek için elimden geleni yaptım bende
@berkun sonu bencede doğru bitti, ama benim merakım sizlerin nasıl baktıgıydı duygusallıkmı yoksa etkileyici eserlermi okuyucu isteği oldugunu merak ettim doğrusu :)

13 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Bence mutlu bitmeli yada mutsuz bitmeli diye bir genelleme yapmak doğru değil gibi geliyor. O sona nasıl ulaştığınız önemli; öyküyü oraya taşıyana kadar okura hissettirdikleriniz önemli diye düşünüyorum. bu kitaptaki son çok çarpıcıydı. Bence burda baştan itibaren kurgu sizi zaten mutsuz bir sona hazırlıyor. Sanki bu esere mutlu son gitmezmiş gibi hissediyorum. Farklı bir kurguda mutlu sonda olsa etkiyebilirdi beni. Umarım düşüncelerimi aktarabilmişimdir..:-)

13 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Son derken zaten olayların Berlin'de sonlanmayacağının farkında oluyor insan okurken. Fakat bence bu kitabı bu kadar güzel yapan sonuyla başıyla herşeyiyle, şu andaki hali. çünkü zaten Berlin'deki iki aşık yeterince gizemliydiler birbirlerine karşı. daha fazla yazıp da okumayanları etkilemek istemiyorum =)

12 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

bu romanı okuyon her ınsan evladı emınım kı duygu patlmaası yasamıstır ben bole tasvırlerı ılk gordum . hele ramanın sonalrına dogru o kadın olmesın dıye kıvranıp duruyordum her cumle adeta bogazımı dugumluyordu ama maalesef sonu üzücü oldu . bence boyle olması her ne kadar benı uzsede romana yakısıyor

11 yıl, 5 ay     
« geri ileri »