yazar düzenlemeleri
seher28, 486 adet değişiklik yapmış.  (78/98)
seher28, Orlando başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Orlando, Virginia Woolfun en tuhaf, en ilginç, mizah dozu en yüksek kitaplarından biridir. Yazar, en büyük eserleri sayılan Deniz Feneri Tıpkı bu kurgusal biyografinin aslında hiç var olmamış başkarakteri Orlando gibi, çoğumuz da aynı sorunun etrafında pervane gibi dönüp durmaktayız: Biz kimiz ve Dalgalar arasına sıkıştırdığı aslında kim olmak istiyoruz? Giymemizin uygun görüldüğü kıyafetler, bizi tanımlamaya yeter mi? Peki, ya kadın ve bir yaz tatilinde bir çırpıda yazdığı bu romanla sıradışı bir kahramanın olağanüstü öyküsünü, İngiltere tarihinin son dört yüzyıl boyunca geçirdiği dönüşümleri ve bunların İngiliz yazınındaki yansımalarını ince değinmelerle, keskin bir mizahla, çarpıcı simgelerle aktarır. Kitabın çevirmeni Seniha Akara göre Woolf, Orlandoda sanatçının, dehanın, yaratıcılık sürecinin niteliklerini, bireyin karmaşıklığını, gerçek yaşam ve yazın ikilemini, gerçeğin, aşkın, yaşamın kendisinin niteliklerini, tarih duygusunu, kadının konumunu, erdişilik üzerindeki düşüncelerini, zaman zaman kendisini de tiye alarak yansıtmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak; hayata erkek olarak başlayan Orlando, saray çevreleriyle yakın ilişkiler içindedir, hatta kabaca sınırlandırılmış cinsiyetler, hislere de dişi ya da eril sınırlar çizmek için yeterli mi?

Orlando, erkek cinsiyetiyle doğduğu ve asırlarca süren yaşamında,
bir ara Kraliçe I. Elizabethin gözdesi konumuna yükselir. Olgunluk çağında Kral II. Charlesın elçisi sıfatıyla İstanbula gelir, burada sabah güne kadın olarak uyandı. Virginia Woolf’un en aykırı ve en yaratıcı eselerinden biri olan Orlando’nun fısıldadığı muazzam gerçekler de bu uyanışla dillendirilmeye başladı. Sayfalar birbiri ardına devrilip giderken okur, “Orlando, o derin uykudan uyandı mı gerçekten?” diye soracak olursa, Woolf’un sözleri aydınlatsın yolunu: “Hayat bir değişim geçirir ve kadın olur. Özgürlüğü seçerek Bursa dolaylarında çingenelerle birlikte yaşar, yeni kimliğiyle İngiltereye döner, dönemin yazar, şair ve nüktedanları bu alımlı kadının çekiciliğine kapılırlar. Ama o, bu entelektüellerin arasında sıkıntıdan patlayacak hale gelir; ondokuzuncu yüzyılın kadınlara biçtiği rolü beğenmediği için hırçın ve aykırı bir kişilik edinir. Dörtyüz yıla yakın yaşamını, kitabın yazıldığı tarih olan 1928de tamamladığında çağdaş, boyun eğmez, dimdik duran bir kadındır.Şüphesiz, Virgia Woolfun en yoğun ve çağımızın en eşsiz eserlerinden biriJorge Luis Borges rüyadır. Uyanmak bizi öldürür.”
2 yıl
seher28, Orlando başlıklı kitabın yazar bilgilerini düzenledi

"" olan yazar(lar)ı "" olarak değiştirdi.
2 yıl, 11 ay
seher28, Orlando başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Virginia Woolf’un, yakın arkadaşı, karizmatik, biseksüel yazar Vita Sackville-West için yazdığı Orlando, eğlenceli, fantastik bir ‘sahte biyografi’. Canı istediğinde bukalemun gibi biçim, daha doğrusu cinsiyet ve kimlik değiştiren tarihi bir karakterdir Orlando. Erkek olarak başladığı hayatını kadın olarak sürdürür, on altıncı yüzyılda soylu bir aileye doğar, birkaç yüzyılı hızla yaşar, bir gecede cinsiyet değiştirir, yirminci yüzyılın ilk yarısına bir kadın yazar kimliğiyle ulaşır. Delikanlılığında Kraliçe’nin sevgilisi olur, İngiltere Kralı tarafından İstanbul’a büyükelçi olarak gönderilir; Çingenelerin arasında da yaşar, saraylarda da; edebiyat sevdalısı, melankolik bir şairdir; çeşitli kimliklerde çıkar karşımıza Orlando ve değişken ruh halleriyle, yaptıklarıyla hep şaşırtır. Viktorya Dönemi değerlerini eleştiren ve cinsiyet, özgüven, hakikat, kimlik, kişinin toplumdaki yeri, edebiyat gibi konulara şiirsel bir üslupla dokunan Woolf’un kendi deyişiyle Orlando, yazarlık yaşamında tasasız bir tatil; kafaları karıştırıyor, ne yana döneceği belli olmuyor ve bu yüzden de keyifli.
“Kuşkusuz Woolf’un en yoğun eseri, çağımızın da en olağandışı romanlarından biri.”
Jorge Luis Borges
2 yıl, 11 ay
seher28, Roverandom başlıklı kitabın yazar bilgilerini düzenledi

"" olan yazar(lar)ı "" olarak değiştirdi.
2 yıl, 10 ay
seher28, Roverandom başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Bir varmış, 1925 yılında, dört yaşındaki Michael Tolkien kumsalda gözdesi olan oyuncak köpeğini kaybetti. J.R.R. Tolkien de oğlunu teselli etmek için, büyüyle oyuncağa dönüştürülen Rover isminde bir yokmuş. köpeğe ve onu eski haline döndürebilecek büyücüyü arayışına dair bir hikaye uydurdu.
Rover ya da daha sonra tanındığı gibi "Roverandom", maceraları sırasında bir kum büyücüsü, korkunç bir ejderha, denizdeki kral ve Aydaki Adam'la karşılaşır. Zekice örülmüş ve kelime oyunlarıyla bezeli Roverandom'un, başta Hobbit'le aynı sene basılması planlansa da yayıncılar bir devam kitabı istediğinden eser yayımlanamamıştır. Tolkien bunun yerine Yüzüklerin Efendisi'ni yazmaya başlamıştır. Roverandom ise nihayet 1998 yılında genç okurlarıyla buluşmuştur.

-"Teşekkür ederim," dedi
Rover adında küçük yıkılmış hissederek. "Bunca sihirbazın benim için zahmete girmesi, ne kadar altüst edici olursa olsun büyük nezaket, eminim. Sihirbazlara ve dostlarına bulaştığında, bir köpek varmış. Hem yaşlı çok küçükmüş hem de boyu, yoksa sonraki adımda ne olacağını hiç yaramazlık yapmazmış. Bahçede güneşin altında sarı topuyla oynarken pek mutluymuş, yoksa yaptığı şeyi asla yapmazmış. bilemiyorsun."-
2 yıl, 10 ay