yazar düzenlemeleri
İremimosa, 4 adet değişiklik yapmış.  (1/1)
« geri  ileri »
İremimosa, Ay Hırsızı başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Sunay Akın yeni kitabı Ay Hırsızında Hırsızı'nda gözünü Aya Ay'a dikiyor ve bir arkeoloğun sabrıyla kazıyor insanlığın ortak birikiminin üzerine çöken tozu toprağı... Ortaya çıkardığı bilgiyi şair duyarlığıyla ilmek ilmek dokuyor ve okurunu hayrete düşürecek öyküler bir bir diziliyor karşımıza.Cervantes karşımıza. Cervantes ve Mimar Sinan hangi caminin inşaatında buluştu?.. Enver Paşanın Paşa'nın uçağı kaç kez düştü?.. Piri Reisin Reis'in haritası Topkapı Sarayında Sarayı'nda nasıl bulundu?.. İstanbul Boğazını Boğazı'nı yürüyerek geçen Attila Hülagünün Hülagü'nün sırrı neydi? 157 yıl yaşayan Zaro Ağanın Ağa'nın Amerika seferi... Atatürk neden hiç uçağa binmedi?..
11 yıl
İremimosa, Ay Hırsızı başlıklı kitabın edisyon detaylarını düzenledi

Yayınevi düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Yayın yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 2009
Yayın ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Ekim
Dil düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Türkiye Türkçesi
11 yıl
İremimosa, Çocuklar ve Büyükleri başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Çocuklar ve Büyükleri, tematik bir öykü seçkisi. Sözü Murathan Munganın Mungan'ın Önsözüne bırakalım:Çocuklar bırakalım: Çocuklar ve Büyükleri, Ressamın Sözleşmesinden Sözleşmesi'nden sonra, epey ara vererek yayımladığım ikinci seçki kitabım, ikinci öykü seçkim; Bu arada başka seçkiler tasarladım, başka seçkiler için bağlamlar oluşturdum; okumalar, taramalar yaptım, malzeme biriktirdim. Zamanla birikenlerin hızlandırmasıyla Çocuklar ve Büyükleri diğerleri arasından öne çıktı. Flannery OConnorın, Her O'Connor'ın, ''Her Çıkışın Bir İnişi Vardır Vardır'' öyküsü, bu kitap için seçtiğim ilk öyküdür öyküdür. –Bu yüzden kitaba onunla başlamak istedim–; Daha doğrusu, bu ve diğer bir-iki öykü, bana bu seçki düşüncesini esinledi. Bu kitapta, yalnızca, kahramanları çocuk olan, çocuklukta geçen, bir çocukluk anısı anlatan, olaylara bir çocuğun gözünden bakan ya da çocukların büyüklerle olan herkesçe bilinen ilişkilerini konu alan öyküler gibi kolay adlandırılamayacak yapıtlar yer almaktadır. Bir anlamda bunları da içeren, ama asıl, hayat hakkında ilk öğrenmelerin darbelerini taşıyan öykülerdir bunlar. Daha çok büyüme sürecine işaret düşüren aydınlanma anlarının, bir şeyin derinden kavrandığı ilk öğrenmelerin, ilk karşılaşmaların, hayatın çeşitli yönleriyle bir çocuk olarak yüzleşirken alınan ilk hasarların, büyüklerle olan çeşitli ilişki düzlemlerinin öyküleri bunlar. Bizi çocuk olmak ve çocukluk üzerine yeniden düşünmeye çağırıyorlar. Bu yüzden Çocuklar ''Çocuklar ve Büyükler Büyükler'' demedim bu seçkinin adına, çocuk merkezli oluşuna vurguyu korusun diye, Çocuklar ''Çocuklar ve Büyükleri Büyükleri'' adını verdim. verdim.
Julio Cortazarın Yaz Cortazar'ın ''Yaz'' adlı öyküsünün bir kahramanı şöyle der: İnanılır ''İnanılır gibi değil, bu çocuklar ne kadar ulaşılmaz bir dünyada yaşıyorlar, düşünsene bir zamanlar biz de aynı dünyada yaşamıştık. yaşamıştık.'' Kendimizle çocukluğumuz arasındaki bu büyülü uzaklık her zaman çok çekici gelmiştir bana. O unuttuğumuz, kökleri gene de bizde olan dünyayı yeniden keşfetmek, yeniden anlamak ve anlamlandırmak, her seferinde hayatımızın geri kalanı için yeni bir şey öğrenmemizi sağlar. Umarım bu öyküler, bir ''bir zamanlar yaşadığımız o aynı dünyaya dünyaya'' yapılacak olan yolculuğu zenginleştiren, çağrışımlar, anımsayışlar, kavrayışlar sağlar ve sizleri bir kez daha öykü sanatının gücüne inandırır. inandırır.
Bir roman, tek başına bir ad, bir yüz ve bir kimlik kazanırken, öyküler ancak kardeşleriyle birlikte bir kitap olabilir; Bu yüzden de romana göre, çok daha çabuk öksüz kalabilirler. Edebiyatın gökada haritasına dağılmış çeşitli dillerde yazılmış yüzbinlerce öykü vardır. Bu yüzden, yıldızlar kadar görünür ve görünmezdirler. Onca yazar, onca kitap, onca sayfa arasında kaybolmayı, unutulmayı göze alarak, yalnızca kendi gücüyle var olur ve bize ışıklarını göndermeyi sürdürürler. Bu tür seçkilerin bir amacı da, okurun yolunu bazı kitaplara, bazı yazarlara çıkartmak; onları başka ve yeni yolculuklara çağırmaktır. çağırmaktır.
Bu seçkiye, edebiyat tarihinden seçmeler havası vermemek için, klasik edebiyat örneklerine kadar gitmeden daha modern zaman öyküleri arasında gezinmeyi yeğledim. Seçtiğim yazarlar, yalnızca öyküleme teknikleri ve anlatım farklılıklarıyla değil, aynı zamanda, çocuk olmak ''çocuk olmak'' ve çocukluk ''çocukluk'' konusundaki farklı yaklaşımlarıyla da birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Bu değişik anlayışlar ve ele alış biçimleri eşliğinde, çocuk olmak ''çocuk olmak'' ya da çocukluk ''çocukluk'' üzerine bir bütün olarak yeniden düşünülmesini istedim. Tersi de doğrudur: Büyük ''Büyük'' olmanın ne demek olduğunu da yeniden düşünmemiz gerekir.Her gerekir. Her seçki, mantığı gereği parçalı bir yapıya sahiptir; Bu yüzden farklı malzemelerden kıvam tutturmanın, bir kitap dokusu elde etmenin güçlüğünün farkında biri olarak, öykülerin bir aradalıklarından bir üst-anlam yaratan, sıralama eğrisiyle kendince mimari bir bütünlük gözeten bir tema kitabı ''tema kitabı'' oluşturmaya çalıştım. çalıştım.
Yazdıklarında çocuklar ve çocukluk önemli yer tutan Saki, Roald, Dahl, Salinger, Bruno Schulz gibi yazarlardan tek bir öykü seçmede zorlandım. Örneğin, bu kitap için kafamda kurduğum yapı gereği,kitabı Saki'nin ''Masalcı Amca''sı ile bitirmeye karar verdiğim anda, onun çok sevdiğim ''Tavan Arası'' gibi öyküleri, ister istemez dışarıda kaldılar. Sonuçta, hemen her seçki gibi, bu da kimi rastlantılar ve yeğleyişlerin ürünüdür. Mutlaka bilinmeyen, gözden kaçmış, atlanmış kimi öyküler bir yerlerde başkalarını beklemektedir. Yalnızca bir heves yaratmak bile az şey değildir. Bilindiği gibi, her seçki kişiseldir ve ben de bu öyküleri, kendi çocukluğumun izlerinden giderek seçtim. (Ocak 2001)
11 yıl
İremimosa, Çocuklar ve Büyükleri başlıklı kitabın edisyon detaylarını düzenledi

Yayınevi düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Metis Yayınları
Yayın yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 2001
Yayın ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Şubat
Sayfa Sayısı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 205
Dil düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Türkiye Türkçesi
11 yıl