serhanuresin, 437 adet değerlendirme yapmış.  (2/63)
Vakıf ve Dünya ( Vakıf#5 )
Vakıf ve Dünya ( Vakıf#5 )

7

Vakıf serisinin 5. Kitabı olan Vakıf ve Dünya, serinin 4. Kitabı Vakıfın Sınırıyla birlikte birbirini devamı okan tek kitap. iİlk üç kitapta Hari Seldon’ın 1000 yıllık planı çerçevesinde zaman aralıkları oldukça çok uzundu. 7 kitaplık seride iki okuma planı vardı birincisi, yazım tarihine, ikincisi Kronolojiye göre. Bu ikisi tartışmalı gibidir aynı zamanda. Ben yazım sırasına göre okuyorum. Ama 5. Kitapta macera bitti. 6 kitapta ise başlangıca geri döndüm. Yani Vakıfın kuruluşuna ve Ana kahraman Hari Seldon’un gençliğine geri döndüm. Sonu ve okuma sırası hayal kırıklığı yaşatsada 6.Kitaba başladığımda aynı keyifi almaya başladım. Yani seri harika devam ediyor benim için.

Vakıf’ın Sınırı (Vakıf #4)
Vakıf’ın Sınırı (Vakıf #4)

7

Üçüncü kitap olan “ İkinci Vakıf “ Bin yıllık Seldon Planının 400 cü yılını antırken Katır’ın yenigisine tanık olmuştuk. Dördüncü Kitap olan “ Vakıf’ın Sınırı “ da planın 520 ci yılına geliyoruz. Kaostan zaferle çıkan 1. Vakıf artık 7 Milyon Gezegene ve 10 Katrilyon insana hükmeden Vakıf Federasyonu halini almıştır.

İkinci Vakıf (Vakıf #3)
İkinci Vakıf (Vakıf #3)

7

Serinin Üçüncü kitabı olan İkici Vakıf da, Galaktik İmparatorluğun saygın Biliminsanı olan Psikotarihçi Hari Seldon’ın çöküşten sonra 30 Bin yıl süreceğini hesapladığı kaos dönemini yaptığı hesaplamalar ve planlarla 1000 yıla indireceği sürecin dört yüzüncü yılına tanık oluyoruz. Seriyi keyifle okumaya devam ediyorum. İlk iki kitaptan sonra İkinci Vakıf bana biraz durağan geldi. İkinci Vakıfın üzerindeki sır perdesinin aralanmasıyla zihin okumalar, düşünce okumalar ve beyin yönlendirmeler vs derken tempo biraz düştü. Ama haksızlık etmemeyim yinede harika.

Vakıf ve İmparatorluk (Vakıf #2)
Vakıf ve İmparatorluk (Vakıf #2)

9

Yedi Kitaplık serinin ikinci kitabı olan Vakıf ve İmparatorluk oldukça sürükleyici ve merak uyandırıcı. Galaktik İmparatorluğun çöküşünü Psikotarih biliminin geliştiricisi Hari Seldon ilk kitaptanda bildiğimiz gibi 100 Bin yıllık bir kaos ve barbarlık dönemi olacağını bunuda çizdiği yöntemle Bin yıla indirecekti. İşte bu ikinci kitapta Hari Seldon’ın çlümünden sonra başlayan bin yılın üç yüzüncü yılını takip ediyoruz. Harika gidiyor seri benim için Katıryine oldukça trmpolu, heyecanlı ve gizemli bir macera. Yine harika karakterler ve yine akıcı bir dil. Ana karakter Mutand olan Katır ( Bu işim inatçı ve güçlü olmasından dolayı verilmiş )Yüzbaşı Han Pritcher, ve Psikobilimci Ebling Mis harikaydı.

Vakıf (Vakıf #1)
Vakıf (Vakıf #1)

9

İsaac Asimov’un yazılmış en iyi seri roman diye tanımlanan eseri. Trantor Gezegenin başkenti olduğu 12 Bin yıllık Galaktik İmparatorluğun tanınmış Biliminsanı Dr Hari Seldon Matematik ve Psikolojiyi birleştirdiğii Psikotarih adlı geleceği hesaplamalarla tahmin eden bir bilim dalı bulmuştur. 12 Bin yıllık İmparatorluğun 300 yıl içinde çökeceği ve çöküşten sonra 30 Bin yıl sürecek kaos, kan ve barbarlıkla geçecek dönem olacağını açıklar. Seldon bulduğu ve Galaktik Ansiklopedi adıyla yazılıp ve Gezegenlere dağıtılacak bu Ansiklopedi ile 30 Bin yıllık sürenin Bin yıla ineceğini öne sürer. Seldon’un bu açıklamaları İmparatorluğu kızdırır. Çalışmalarını sürgünde sürdürmesi için Seldon’a idam veya sürgün seçeneği önerilir. Seldon çalıştığı biliminsanları ve ailelerinden oluşan 100 bin kişi İmparatorluğun sınır ucunda Verimsiz ve Issız Terminus Gezegenine Seldon’suz yerleşirler ve Vakıf Kurulur. Ve olaylar başlar. Asimov Siyasette Dini ve Ekonomiyi kullanmanın ne kadar geçer akçe olduğunu harika yazmış. Ben çok beğenerek okudum daha doğrusu seriye başladım. Çok güzel betimlemeler, harika atmosfer, süper karakterler ve müthiş olaylar kurgusu. Ana Karakterlerden Terminus’un ilk yıllarındaki Valisi Salvor Hardin ve Smyrone’lu Usta Tüccar Hober Mallov’u çok beğendim. Benim gibi Bilşmkurguya ön yargılı olanlara veya sevenlere daha doğrusu keyifli vakit geçirmek isteyenlere çok tavsiye ederim….

Gökteki Çakıl Taşı (Galaktik İmparatorluk Serisi, #3)
Gökteki Çakıl Taşı (Galaktik İmparatorluk Serisi, #3)

7

Gökteki Çakıltaşı Galaktik İmparatorluğun 22 Bölüm ve 274 Sayfadan oluşan üçüncü ve son kitabı. İkinci kitap olan Uzay Akımlarının üzerinden ne kadar geçmiştir bilinmiyor. Ama yaşanabilir gezegen sayısı 200 Milyona ve galaksi nüfusu 500 Milyara ulaşmış. Kadim Dünya Gezegeni ise halen radyoaktif birçok yeri halen yaşanmaz halde. Paralel bir Evren var mı acaba kirabın ana teması bu. Ana karakter Kosrph Swartz emekli bir terzi eşi , çocukları ve torunlarıyla mutlu mesut yaşarken birden kendini başka nir zaman ve gezegende bulur. Bsna çok keyifli zaman geçirtti hem robot serisi ve Galaktik İmparatorluk serisi. Şimdi İsaac Asimov’un yazılmış en iyi Bilimkurgu serisi diye tanımlanan Vakıf serisine başlıyorum. Herkese tavsiye ederim….

Uzay Akımları   (Galaktik İmparatorluk Serisi, #2)
Uzay Akımları (Galaktik İmparatorluk Serisi, #2)

7

Galaktik İmparatorluk serisinin ikinci kitabı olan Uzay Akımları 18 Blm ve 268 Sh. Galakside Sart ve Trantor adlı iki emperyalist güç var. Ve Floriana adlı Gezegen, Galakside Kirt denen çok kıymetlin bir bitkinin yetiştiği tek yerdir. Sart Gezegeni bu Gezegeni hükmü altına almış sömürmektedir. Trantor Gezegeni ise burası için mücadele vermektedir. Entrika, casusluk, ihanet, diplomasi vs olan bayağı sürükleyici bir kitap. Ben önce Frank Herberti’in Dune kitabına benzettim orda da okuyanlar bilir Arrakis Gezegeninde Kum solucanlarının ürettiği Melanj adlı bitki için savaşlar veriliyordu. Fakat ilerleyince çok farklı bir macera ortaya çıktı. Çok güzel betimlemeler ve karaktrrker var. Ben Trantor Gezegeni Sart elçisi yaşlı Ludigan Abel ve Florinalı Köylü kadın Valona March’a bayıldım. Çok güzel vakit geçirtti bana üçüncü ve son cildine başkayacam. Tavsiye ederim….