borges'in müthiş bilgi birikimini ve yazarlığından daha çok önemsediği okurluk tecrübesini ustalıklı kurgularla sunduğu öykülerden bir kısmını içeriyor alef. başlangıçta zor gelse de okumakta ısrarcı olmaya değiyor kesinlikle. zaten okudukça insanı çeken bir yanı var öykülerin: hepsi zekice, hepsi şaşırtıcı ve her biri ayrı bir roman kadar derinlikli.
polisiye bir hikaye. arka planda seksenler türkiye'si. farklı bir üslup. kalın, zaman zaman ağırlaşan, durağanlaşan ama özellikle seksenler atmosferini yansıtmakta başarılı bir roman. alt başlığı kitabı çok iyi ifade ediyor zaten: cinayet, ülke, cinnet.
klasik romanların derinliğinde modern bir aile romanı. yalın ama güçlü anlatımı, ince ince işlenmiş karakterleri, psikolojik tahlilleri, baştan sona eksilmeyen gerilim atmosferiyle çok etkileyici, hatta çarpıcı bir kitap.
dolu dolu dört öyküden oluşuyor coşkuyla ölmek. zaman zaman ağırlaşıyor, zaman zaman mizahla hızlanıyor ama öykülerin hepsi okuru içine alıp düşünmeye, sorgulamaya, hesaplaşmaya çağırıyor. şule gürbüz özel bir yazar. kesinlikle ve tekrar tekrar okunmalı.
thomas bernhard'ın en akıcı, en kolay okunan ve en iyi romanlarından biri. aynı zamanda bernhard'ın zorlu romanlarına bir giriş olarak okunabilir.
iyi bir roman, çok iyi bir roman olmayı da son bölümleriyle kaçırıyor maalesef. farklı, yenilikçi bir anlatımı var. kesinlikle okunmaya değer.