Çok sürükleyici bir kurgusu yok.
Kitabı iki kısma ayırmak mümkün. İlk kısım altının tarihsel serüveni, ikinci kısım ise iktisat tarihi denebilir. İkinci kısım yine altına dayalı devam etse de artık altın devletlerin ekonomik güç simgesi olarak merkez bankalarında külçeler halinde saklanmakta. Buna dayalı olarak ekonomileri etkileyen olayları ve gelişimleri anlatıyor ikinci bölümde. Ben bu bölümde biraz sıkıldım. Ama ilk bölüm altının zaman içinde aldığı yol çok ilgi çekici.
Uzun zaman önce okumuş ve içinde geçenleri unutmuştum. Tekrar okuduğumda beklediğim şeyi alamadım. Fikirsel olarak basit geldi ama kendisini açıkça sorgulaması insanı düşünce alanını bir adım genişletebilir. Bazı konularda ki fikirleri günümüzde de aynen devam ediyor. İnsan o zaman da insan şuan da insan yani. Ama dediğim gibi süper bir düşünce beklemeyin. Birde ben İş bankası yayınını okudum eserin aslı 4 cilt say yayınları çıkarmış oradan okumanızı tavsiye ederim okuyacak kişilere.
Sümer-Türk ilişkisini her anlamda araştıran bir kitap olmuş. Bu konuda yazılan nadir kitaplardan bir tanesi
Kitap Sümer tanrılar geleneğinin etkilerinin dinleri nasıl etkilediğini özellikle Yahudi toplumunu çok etkileyip tevratın yazımı sırasında bir çok mitolojik hikayeyi değiştirerek yazdıklarını anlatıyor. Bunun yanında kutsal mabet fahişeliğinin etkisinin de devam ettiğini gösteriyor. Fakat bazı ayetlerin karşılaştırılması benim aklıma pek yatmadı. Biraz daha derin incelenmeli diye düşünüyorum. Kitap tam bilimsel bir çalışma değildir.