Kullanıcı Araçları

A.s. Neill

a.s. neill düzenleme geçmişi

Hypatia, a.s. neill isimli yazarın detaylarını düzenledi

Doğum Günü düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 17
Doğum Ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1
Doğum Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1883
Ölüm Günü düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 23
Ölüm Ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 9
Ölüm Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1973
Doğum Yeri düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali İskoçya
Ölüm Yeri düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali İngiltere
Cinsiyet düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Erkek
13 yıl
Hypatia, a.s. neill isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

1883 yılında İskoçya’da doğmuştur. Edindurg Üniversitesini bitirdikten İskoçya doğumlu İskoç eğitimci, yazar ve psikolog. Eğitimde ilerici eğitim felsefesinin kurucusu ve savunucusu ve bugün de kendi ilerici eğitim felsefesini sürdüren Özgürlük Okulu olarak da bilinen Summerhill Okulu'nun kurucusu,[1] Avrupa ve Amerika'daki eğitim çevreleri tarafından ilk modern hümanist eğitimci olarak nitelendirilir ve "çocukların kişisel özgürlüklerinin savunucusu" olarak bilinir. Sigmund Freud, Wilhelm Reich, Nietzsche ve Homer Lane gibi isimlerden etkilenmiştir.

Neill, İskoçya'da Forfar kasabasında, öğretmen bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babasının öğretmenlik yaptığı (pupil-teacher), ilkokulun tüm sınıflarının tek bir oda içinde ders gördüğü bir köy ilkokulunda eğitim gördü.1912'de Edinburgh Üniversitesi'ni bitirip M. A. derecesini aldı.
1914'te Gretna Green Okulu'da müdür oldu. Bu süre zarfında, okulda verilen eğitimden duyduğu hoşnutsuzluğu daha
sonra 15 yıla yakın çeşitli ülke yayımladığı yazılarından görülebilir. Bu yazılarda, kendisini "çocukları ezik ve okullarda öğretmenlik yapmıştır. Eğitim tarihinde sinik olmaları için yetiştiren eğitim sistemi aleyhinde durmak için yeteri kadar Nietzsche takipçisi" olarak tanımlayacak ve "sorgulayan, yıkan ve yeniden inşa eden akıllar şekillendirmeye çalıştığı"nı belirtecektir.

Neill'e göre eğitimin amacı çocukları hayata hazırlamaktı. Şimdiye kadar geliştirdiğimiz uygarlık; eğitim sistemlerimiz, politikalarımız, dinlerimiz, ekonomilerimiz faizi, soygunculuğu, sömürüyü, savaşları ve doğanın kirletilmesini ortadan kaldıramamıştır.
Neill'e göre bir çocuğun mutluluğu, yetişirken vermiş olduğu kendi kararlarına en üst düzeyde saygı gösterilmesine ve çocuktaki "kişisel özgürlük" hissine bağlı olarak gelişiyordu. Çocukluk döneminde bu özgürlük hissinin yokluğu ve buna bağlı olarak gelişen baskılı çocukluğun mutsuz tecrübeleri, yetişkinlikte ortaya çıkan birçok psikolojik sorunun kaynağıydı.
Eğitimin asıl önemsediği ve eğitim hakkında yapılan bilimsel araştırmaların asıl odaklandığı nokta savaşta emirleri sorgulamadan kabul edecek itaatkar askerler yetiştirmenin en iyi yolunun ne olduğuydu. O nedenle Neill'in çocuklara, körü körüne itaat etmektense eleştirel düşünme yeteneğini gerçekleştirmek ve kendi kendine karar verebilmelerini sağlamak amacıyla vermiş olduğu eğitim gerici, radikal ve toplumda huzursuzluğa yol açıcı olarak görüldü. Neill'in düşüncelerini mevcut sosyal düzen için tehlikeli ve toplumda huzursuzluğa yol açıcı olarak gören bazı "geleneksel" eğitimcilere rağmen, günümüzde Neill'in düşünceleri büyük ölçüde kabul edilmiştir.
1921'de Neill, düşüncelerini kanıtlamak amacıyla
Summerhill Okulunu kurmasıyla tüm dünyada eğitimcilere örnek olmuştur. Freud’dan etkilenmiştir.
Yine A.S.Neill’in, 1937’de ünlü düşünürlerden Reich’la karşılaşmasından
Okulu'nu kurdu. Bu fikirler arasında, çocukların derslere girmeye mecbur edilmediğinde daha başarılı oldukları düşüncesi de vardı. Ayrıca bu okul demokratik ilkeler ile yönetiliyor ve okul kurallarının ne olacağını belirlemek amacıyla düzenli toplantılar yapılıyordu. Bu toplantılarda çocuklar okul personeliyle eşit oy hakkına sahiptiler.
Summerhill Okulu deneyimi, geleneksel okulların baskısından uzak olan öğrencilerin yan gelip yatmak yerine kendi kişisel motivasyonlarını sağlayarak karşılık verdiklerini ortaya koydu. Dıştan dayatılan zorlamacı disiplin, kişinin içindeki öz-disiplinin gelişimini engelliyordu. Bu nedenle Neill, Summerhill'e giden öğrencilerin, zorlayıcı kurallarla eğitim veren diğer okulların öğrencilerinden daha iyi gelişmiş bir eleştirel düşünme yeteneğine sahip olduğunu ve
çok önce eğitim üzerine düşüncelerini formüle etmiş daha fazla öz-disiplin sahibi olduklarının gün gibi ortada olduğu değerlendirmesini yaptı.
Summerhill okuluna kabul edilen öğrencilerin genellikle sorunlu özgeçmişe sahip, özellikle mutsuz bir ruh haline neden olan huzursuz
ve uygulamaya koymuştur. İlk karşılaşmalarını izleyen arkadaşlık yılları boyunca, Reich, Neill’in düşüncelerinin birçoğunu ilgisiz ailelerden geldiğinin gözönünde bulundurulması daha aydınlatıcı olacaktır. Summerhill'in iyileştirici ortamı, geleneksel okullar tarafından reddedilen sorunlu öğrencilerin bile başarılı bir araya toplayan gelişme gösterdiklerini kanıtlamıştır.
Çağdaşı olan Sigmund Freud
ve Neill’in okulu Summerhill’de verilen eğitimin kendi kendini düzenleyen karakterini etkileyen psikolojik Wilhelm Reich'in çalışmalarından oldukça etkilenen Neill, cinsel düşünceler karşısında insanların utanmalarına ve günahkarlık hissetmelerine neden olan cinsel baskıya ve Kraliçe Victoria tarafından çıkarılan cinselliği baskı altına alıcı kanunlar nedeniyle ödediği ve haksız olduğunu düşündüğü cezalara sonuna kadar karşıydı. Cinselliğe karşı olmanın hayata karşı olmak anlamına geldiğini açıkça belirtmesi, cinsel baskının dorukta olduğu Victoria döneminde onu zamanının bir argüman sağlamıştır (Spring, Joel). Freire’nin Modern Okuluyla birlikte Neill’in Summerhill Okulu, özgürlükçü okul yaklaşımının ilk örneklerinden olarak 20.yy boyunca özgür okul hareketinin gelişmesinde etkili olmuştur.
Reich ile üzerinde hemen anlaştıkları nokta düşmanlık
çok kişi ve saldırganlıktan kurtulmuş bir dünyanın, çocuğun tam özgürlüğüne dayandığı düşüncesiydi. Reich saldırgan davranışların sebebini cinsel dürtülerin bastırılması olarak gördüğü için kendi kendini düzenleyebilen karakterin oluşmasında kişinin bu anlamda özgür olmasının gerekliğini savunuyordu (Spring; 70,74). Neill, bu noktada Reich’tan farklı, özgürlüğün ahlaki öğretilerden özgür olması ama her şeyi yapmak olmadığını savunuyordu. Zaten özgür bir okul olarak Summerhill’de uygulanan özgürlük ve aşırı serbestlik arasındaki ayrımdı. kurumuna olduğu gibi "istenmeyen" kişi haline getirdi.
13 yıl
Hypatia, a.s. neill isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

1883 yılında İskoçya’da doğmuştur. Edindurg Üniversitesini bitirdikten sonra 15 yıla yakın çeşitli ülke ve okullarda öğretmenlik yapmıştır. Eğitim tarihinde Summerhill Okulunu kurmasıyla tüm dünyada eğitimcilere örnek olmuştur. Freud’dan etkilenmiştir.
Yine A.S.Neill’in, 1937’de ünlü düşünürlerden Reich’la karşılaşmasından çok önce eğitim üzerine düşüncelerini formüle etmiş ve uygulamaya koymuştur. İlk karşılaşmalarını izleyen arkadaşlık yılları boyunca, Reich, Neill’in düşüncelerinin birçoğunu bir araya toplayan ve Neill’in okulu Summerhill’de verilen eğitimin kendi kendini düzenleyen karakterini etkileyen psikolojik bir argüman sağlamıştır (Spring, Joel). Freire’nin Modern Okuluyla birlikte Neill’in Summerhill Okulu, özgürlükçü okul yaklaşımının ilk örneklerinden olarak 20.yy boyunca özgür okul hareketinin gelişmesinde etkili olmuştur.
Reich ile üzerinde hemen anlaştıkları nokta düşmanlık ve saldırganlıktan kurtulmuş bir dünyanın, çocuğun tam özgürlüğüne dayandığı düşüncesiydi.
Reich saldırgan davranışların sebebini cinsel dürtülerin bastırılması olarak gördüğü için kendi kendini düzenleyebilen karakterin oluşmasında kişinin bu anlamda özgür olmasının gerekliğini savunuyordu (Spring; 70,74). Neill, bu noktada Reich’tan farklı, özgürlüğün ahlaki öğretilerden özgür olması ama her şeyi yapmak olmadığını savunuyordu. Zaten özgür bir okul olarak Summerhill’de uygulanan özgürlük ve aşırı serbestlik arasındaki ayrımdı.
13 yıl