Kullanıcı Araçları

Haluk Dursun

haluk dursun düzenleme geçmişi

ehlifasil, haluk dursun isimli yazarın detaylarını düzenledi

Doğum Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1957
Doğum Yeri düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Hereke
Cinsiyet düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Erkek
WebSitesi düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali http://www.halukdursun.com
12 yıl, 4 ay
ehlifasil, haluk dursun isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Haluk Dursun 1957 yılında Hereke'de doğdu. 1968'de ilkokuldan sonra Galatasaray Lisesi'nde okumak icin istanbul'a geldi. Liseden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sonçağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde, 1994 yılında "II. Abdulhamit Döneminde Ortadoğu'da Osmanlı-İngiliz Rekabeti: Akabe Meselesi" konulu tezle tarih doktoru unvanını aldı. 2007 yılında Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi sahasında tarih doçenti oldu. 1982 Aralık ayından itibaren Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde, lisans ve lisans üstü öğrencilerine Bizans ve Batı Avrupa tarihi, Yeni ve Yakınçağ Avrupa tarihi; Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti tarihi, Türk Kültür tarihi; İstanbul'un Tarihî Mekânları; Cumhuriyet Dönemi Kültür Politikaları, Tarih Öğretiminde Müzelerin Rolü derslerini okutmaktadır. Ayrıca Viyana Bilim Sanat Felsefe Akademisinde, 2007-2009 yılları arasında, çeşitli dönemlerde Osmanlı Medeniyeti ve Kurumları, Osmanlı Eğitim Tarihi, Flora ve Fauna (İhtisas Grubu), Osmanlıda Tekke Kültürü ve Tekke Eğitimi başlıklı dersleri de vermiştir. Haluk Dursun hâlen Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Haluk Dursun'un İstanbul'da Yaşama Sanatı (İstanbul: Ötüken Neşriyat 1999 (1. Baskı)- Timaş Yayınları, 2010, 10. Baskı), Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları (İstanbul: Ötüken Neşriyat 2000 (1. Baskı)- Timaş Yayınları, 2009, 5. Baskı); Tuna Güzellemesi (İstanbul: Kubbealtı Yayınevi, 2004 (1. Baskı), 2007- 2. Baskı), Osmanlı Coğrafyası'na Yolculuk (İstanbul: Timaş Yayınları, 2007 1. Baskı, 2007- 2. Baskı), Boğaziçi'nde Kırk Yılım (İstanbul: Heyamola Yayınları, 2009 (1. Baskı), 2010-2. Baskı) adlı kitapları bulunmaktadır.

Haluk Dursun 1989 yılında Zaman Gazetesinde yazdığı "Elveda Boğaziçi" başlıklı bir yazı dizisiyle İstanbul Mimarlar Odasının Basında Uzmanlık Ödülü'nü kazandı. Yine 2002 yılında Nil'den Tuna'ya adlı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği, Gezi Yazarları Ödülü'nü aldı. Akademik çalışmaları dışında kamusal alanda da faaliyetleri bulunan Haluk Dursun, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdür Danışmanı olarak, Miniatürk Projesinin hazırlanmasında görev almıştır. İçişleri Bakanlığı'nca Türkiye Turing Otomobil Kurumunun Yönetim Kurulu Üyeliğine atanan Haluk Dursun 2005/2006 tarihlerinde aynı kurumda Başkan Vekilliği görevini yaptı. 2006 Mart ayından itibaren Ayasofya Başkanlığı görevini, 2009 Temmuz ayından itibaren de Müze Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Dünya kültür mirası listesinde yer alan ve binlerce yıllık geçmişiyle Türkiye'nin de en önemli tarihî mekanlarından biri olan Ayasofya, Haluk Dursun'un başkanlığı döneminde büyük restorasyonlardan geçmiş, müzenin içindekilerle birlikte etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgili koruma/onarma çalışmaları tamamlanmış, Ayasofya içinde bulunan Osmanlı padişah türbeleri onun döneminde kendi tabiriyle bir "Ölüm Kültürü Müzesi" olarak ziyarete açılmıştır. Ayasofya'daki bu çalışmalar müze başkanı Haluk Dursun'a 2010 yılında İtalya'da her yıl verilen Rotondi Sanat Kurtarıcısı Ödülü'nü (Premio Rotondi 2010 ai Salvatori Dell) kazandırmıştır.

Bunun dışında Ayasofya ve çevresini büyükten küçüğe herkese doğru bir şekilde anlatabilmek, tarihi bugünle buluşturmak için "Ayasofya Gezi Konferansları"nı bizzat gerçekleştiren Haluk Dursun, yine Ayasofya'daki Osmanlı kültüründen gelen sebil geleneğini yaşatmak adına avlu içinde bulunan sebilden ziyaretçilere çeşitli ikramlar yaptırarak tarihî bir geleneği devam ettirmektedir. Haluk Dursun Ayasofya ile ilgili yurt içinde ve yurtdışında çok sayıda konferans vermiştir.

İstanbul'un tarihini, mimarisini, kültür ve sanatını konu alan sayısız konferans veren, bu alanda yapılan birçok etkinlikte aktif olarak yer alan, İstanbul ve Boğaziçi üzerindeki engin bilgi birikimini yaptığı geleneksel Boğaz gezileriyle öğrencilerine, İstanbul meraklılarına aktaran Haluk Dursun çeşitli dönemlerde, değişik gazetelerde kültür-sanat yazıları yazmış, televizyonlarda tarih, kültür ve sanat içerikli programlar hazırlamış ve sunmuştr. Bu çerçevede Eylül 2005 tarihinden itibaren TRT 2'de uzun süre yayınlanan "Tarih Mekân" programını hazırlayıp sunmuş, Osmanlı kültür coğrafyasıyla ilgili ‘Kudüs', ‘Tuna' ve ‘Mimar Sinan: The Architect' belgesellerinin danışmanlığını yapmıştır. Hâlen TRT Türk'te yayınlanan 2010 yılı yapımı "İstanbul'u Yaşamak" belgeselini sunmakta ve KANAL 24'te "İncir Çekirdeği" adlı bir programda yer almaktadır.

Haluk Dursun özellikle geçmiş ve bugünkü İstanbulla ilgili birikimini birçok gezi-konferans ile geniş topluluklara aktarmış, bu konuda yapılmış çok sayıdaki etkinliğe imza atmıştır. Bu çerçevede 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin Haliç Kültür Gezilerini gerçekleştirdi. Ayrıca çok sayıda dernek ve sivil toplum kuruluşlarından gelen taleplerle Boğaziçi kültür gezileri yaptırdı. Ayrıca Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ile ilgili etkinlikler çerçevesinde 2010 İstanbul Ajansı için bir seri Boğaziçi gezisini gerçekleştiren Haluk Dursun, İstanbul içinde bir başka İstanbul olan Boğaziçi'ni, tarihiyle, kültürüyle, mimarisiyle ve musikisiyle meraklısına anlattı. Onun İstanbul başta olmak üzere yaptığı bu kültür gezilerinin bir başka ayağını; Eman Tur ve TURİNG Kurumu adına "Mustafa Kemal'in Rumeli'si" ve "Üç Dinin Kavşağında Kudüs" başta olmak üzere Osmanlı Coğrafyasına yaptığı kültür gezileri oluşturmaktadır.

Haluk Dursun ilk göz ağrısı İstanbul başta olmak üzere Osmanlı kültür coğrafyasını baştan başa bir gezgin olarak gezmiş; Balkanlardan Osmanlının Avrupa, Asya ve Afrika'da uzandığı coğrafyalarda gördüklerini, yaşadıklarını, tarihçi olmasının kendisine verdiği zengin birikimle harmanlayarak sade, akıcı ve samimi bir üslupla gezi yazıları şeklinde okuyucusu ile buluşturmuş; bunun yanında yazılarıyla kurduğu bu bağı, Osmanlı coğrafyasında meraklılarına yaptırdığı akademik kültür gezileriyle de unutulmaz kılarak kendi adıyla anılan bir gezi geleneğini başlatmıştır. Haluk Dursun'un Osmanlı Coğrafyasına Eman turla yaptığı kültür gezileri şunlardır: Yemen (Sana, Vadi Dahr, Şibam, Tula, Kevkeban, Hecira, Habbaba, Merib), Suriye(Şam, Busra, Hama, Humus, Halep), Ürdün(Amman, Karak, Katrana, Ölü Deniz, Vadi Şuayb, Salt), Lübnan (Beyrut, Trablus, Cunye, Byblos, Sur), İsrail (Telaviv, Kudüs, Yafa, Halil, Beytlahm, Ölü Deniz, Nasıra, Eriha), Mısır (Kahire, Luksor), Tunus (Tunus, Kayrevan, Sousa, Hammamet), İspanya (Madrid, Sevilla, Granada, Kordoba, Marbella, Ronda, Toledo), İtalya (Roma, Floransa, Pisa, Venedik, Milano), Macaristan (Budapeşte, Eğri, Peç, Mohaç, Estergon, Sentendre, Györ), Avusturya (Viyana, Salzburg), Kosova (Prizren, Priştine), Makedonya (Üsküp, Gostivar, Kalkandelen, Ohri, Resne, Struga, Manastır), Arnavutluk (Tiran, Berat, Elbasan), Bulgaristan (Razgrad, Şumnu, Varna, Rusçuk, Kazanlık, Eskizağra, Filibe, Plevne, Sofya), Romanya (Mangayla, Köstence, Babadağ, Tulçea, İshakça, Mecidiye, Bükreş), Bosna Hersek (Saraybosna, Mostar, Travnik, Poçitel, Yayçe), Sırbistan (Belgrad, Novisad, Karlofça, Petervaradin, Niş), Yunanistan (Dedeağaç, Gümülcine, İskeçe, Kavala, Selanik, Yenicei Varda, Florina, Edesa, Yanya, Narda, Preveze, Korint, Anabolu, Kandiye, Hanya, Resmo (Girit), Rodos), Rusya (Moskova, St. Petersburg), Ukrayna (Yatla, Sivastopol, Gözlece, Bahçesaray, Akmescid), Özbekistan (Taşkent, Semerkand, Buhara), İran (Tahran, İsfahan, Şiraz, Kum).

Genç bir talebeyken başladığı gezilerini, "öğrenmenin ve Osmanlı'nın sonu yok" diyerek yıllardır sürdürmekte olan Haluk Dursun, bu keşif duygusuyla 70'i aşkın ülkeyi gezmiştir. Kendisi halen de gezmeye, gezip gördüklerini aktarmaya devam etmektedir.
12 yıl, 4 ay