Ian Kershaw duru, akıcı ve yalın anlatımıyla yine çok keyifli okunan bir kitap yazmış. Nazi İmpartorluğunun son 10 ayını, bu sefer Almanya'nın içinden, Alman halkının, askerin, Nazilerin üzerinden okuyoruz.
Bu 10 ay boyunca durumu, gidişatı, sıradan insanların ve yöneticilerin tutumlarını, düşüncelerini, duygularını, yaşanan zorlukları, sefaleti, baskıyı, acımasızlığı, dehşeti, korkuyu, ölesiye çabayı, umutları, mantıksızlığı ve Hitler'in bir ulusu kendiyle beraber nasıl feci bir sona sürüklediğini çok güzel anlatıyor. Yazar sık tekrara düşmüş gibi gözükse de her bir ay geçtikçe gelişmelerle beraber o zamanki tabloyu yeniden anlatmak gerekliydi sanıyorum. Almanya savaşı daha erken bitirebilseydi bir hiç için savaşa devam eden milyonlarca insanın hayatı kurtulur, yaşamı değişirdi, ülke bu kadar yıkılmazdı.
İkinci Dünya Savaşı meraklılarına tavsiyedir.
Çevirmen Selçuk Uygur'u da usta çevirisinden dolayı anmak lazım. Kendi derdine düşüp kaçan Naziler için "tabanları yağladı", "topukladı" gibi kelimeleri kullanması, ciddi bir tarih kitabı okurken aniden karşımıza çıkınca şaşırtıcı oluyor ve gülümsetiyor. Çevirmen bazı eski kelimeleri seviyor ve sıkça kullanıyor. Genç nesil bu kelimelere yabancı olsa da Türkçe kelime dağarcıklarına iyi bir katkı olur kanaatindeyim.