Lütfen giriş yapınız.

Kızıl Gezegen

3 puan

Bir bilim kurgu tutkunu olmama rağmen Robert A. Heinlein benim favori yazarlarımdan biri değil. Benim BK anlayışımın Heinlein'ın anlayışı ile uzaktan yakından ilişkisi yok.

Kızıl Gezegen (Red Planet) romanı 1949 yılında yazılmış. O yıllardaki Mars tahayyülünün gerçek Mars'la hiç bir benzerliği yok. Heinlein geniş yapay kanallarla kutup bölgelerinden ekvator bölgelerine su taşınan bir Mars hayal ediyor. Mars'ın yüzeyinde bitkiler, küçük vahşi hayvanlar var. Kanalların içindeki donmuş suyun üzerinde kızaklarla seyahat edilebiliyor, vs. Bunlar dışında Mars'ta akıllı türler de var ...

Heinlein bize hayali bir Mars yüzeyinde geçen 18. yüzyıl Amerika toplumunu anlatıyor.Mars kolonistleri, tıpkı Amerika'yı kolonileştiren Avrupalı göçmenlere benziyorlar.

Heinlein'ın dili ırkçı ve cinsiyetçi. Marslıların konuştuğu dile "barbar dili" diyor, insan kulağına gıdaklama, böğürme gibi geldiğini söylüyor. Mars kolonistleri, uzay çağının modern insanlarından ziyade Amerikalı kovboylara benziyorlar. "Erkek gibi dövüşen", korkakları "kız kardeş" olarak isimlendiren, sık sık küfreden ve erkek kültürünü yücelten Mars kolonistlerinin hikayesini okuyoruz. Dahası, Marslılar barışçı bir tür oldukları halde kolonistlerimizin (çocuklar dahil) bellerinde silahları da var. Bu silahları kullanmaktan ve anlaşmazlık durumunda birbirlerini "mıhlamaktan" hiç çekinmiyorlar.

Kısacası, 1949 yılında hayal edilen Mars gezegeni üzerinde bir western bu kitap. Kitabın en sonunda "karmaşık" Mars uygarlığına bir gönderme yapılıyor ki, bu gönderme Yaban Diyarlardaki Yabancı (Stranger in a Strange Land) romanındaki kurguya hazırlık olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »