Her biri otekinin "ay" i olan 2 dunya.. Anarres : Anarsist ve hic birseye sahip olmayanlarin, mulksuzlerin yasadigi, corak, fakir fakat ozgur ? olanlarin dunyasi. Digeri Urras: Kapitalist ve devletcilerin, zengin ve somurulenlerin yasadigi dunya..
Anarrest utopik bir dunya degil, burada kitlik var, dogal kaynaklar az, iklim kosullari kotu ama bunlarin hepsi mulksuzler tarafindan paylasiliyor. Ve umut hic tukenmemis. Burasi yeni dunya.
Urras ise hayatin baslangic noktasi, kaynaklarin oldugu yer.. yani eski dunya.
Anarsist Shevek, Anarres"den Urras"a, orayi tanimak ve Anarres"i oradakilere anlatmak icin gidiyor. Bu yolculugunda, Anarres"in eksikliklerini ve Urras"in sevilebilir yonlerini kesfediyor. Gercek yolculugun da geri donus ile tamamlandigini anliyor.
Le Guin, bu muthis bilgikurgu romanini 1974 de yazmis, ve o zamandan bu zamana degerinden hic birsey kaybetmemis. 20. yuzyilda da bir klasik olmaya devam ediyor.
Cok begendim, nerdeyse cizmedigim satiri kalmadi... Mesela: "... Uluslari, ulkeleri, dunyalari ayiran duvarlari yikmak da yeterli degildir. Kendimizi kendimizden, an"i zamandan, ve hangi toprak parcasinda, hangi gezegende yasarlarsa yasasinlar tum canli varliklari birbirinden ayiran duvarlar yikilana kadar her birimizin birer "tersine duvarci ustasi" olmamiz gerek ...... Iceri kapamak, disarida birakmak, aslinda ikisi de ayni sey"..