Tersine Devrimler / Siyaset, Şiddet, Sanat Ve Hayalgücü Üzerine Denemeler

10 puan

Tersine Devrimler için Everest yayınlarına, özenli çevirinden ötürü Aslı Esen Arslan'a sonsuz teşekkürler...
Çok sayıda not aldığım kitabın her makalesi ayrı ayrı tartışmayı hak ediyor.
Kitap Giriş bölümünün ardından, Zafer Şoku (Nükleer Karşıtı-Küresel Adalet hareketleri), Ortaklaşa Umut, Tersine Devrim (Özgeciler Ordusu, İşçilik Sonrasının Hüznü) başlıklı makalelerden oluşuyor...
Giriş bölümünde Graeber bu derlemenin ilk olarak Yunanca "Hareket, Şiddet, Sanat ve Devrim" (Atina, Black Pepper press, 2009) basıldığını, bu makalelerdeki bir çok savın 2008 krizi sonrasında otorite karşıtı eylemci hareketlerde yaygınlaştığını belirtiyor. Kitaptaki makalelerin tümü, 2004-2010 arasında yazılmış. Graeber bu nedenle yazıları "kafa karışıklığının hüküm sürdüğü, umut beslemek için ipuçları bulmanın çok güç olduğu bir dönemin eseri olduğunu belirtiyor.
Graeber, öncelikle "başarılı" sonuçlar alınan hareketler sonrasında elde edilen "kazanımların" ne olduğu, yürütülen tartışmalar, "kazanmak ne demek?" sorusu üzerine odaklanan bir makale ile başlamayı seçiyor. Bu bölümü "Gezi tartışmaları"nın ışığında okumakta yarar var.
Ortaklaşa umut, aynı tartışmaları daha ileriye taşımayı hedefliyor. Neoliberalizmin ekonomik değil, politik bir proje olduğu; hayal gücümüzü mahvetmek, hatta külfetli güvenlik önlemleri, akıl almaz askeri projeleri sayesinde kapitalist düzenin kendisini yok etmek için tasarlandığını vurguluyor. "Yaşadığımız günler"e daha farklı açılardan bakmanızı sağlayacak bir bölüm...
Tersine Devrim, New Left Review dergisi tarafından reddedilen bir makale... Bu makalede Graeber, insanların özde ne olduğuna, dünyadan ve birbirlerinden ne beklemelerinin makul olacağına dair YENİ BİR DİL, YENİ BİR SAĞDUYU yaratmak için bir anca önce kolları sıvamak " gerektiğini, bunun için uygulanabilcek yol haritasını öneriyor.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »