Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bir günde bir kitap bitirmişliğim olduğu gibi bir kitabı elimde uzun günler süründürdüğümde oldu.
Bu sizin ruh halinize, zamanınıza, kitabın türüne, zihin yorgunluğunuza vs göre değişebilir.
Hatta bu son 8-9 günlük sürece ben de 5 kitap sığdırdım. Okuduğum kitaplar okuması kolay, beni yormayacak, sevdiğim tarzda kitaplardı. Buna ek olarak da tatilde olduğum için bol zamanım vardı. Ama ne var ki şu an elimde Tutunamayanlar var, yine vaktim bol ama sindire sindire okumam gerekiyor. Belli sayfalardan sonra zihnim çok yoruluyor ve algılayamıyorum.
Kısacası evet okumak mümkün ama ne okuduğuna ve de zamanına bağlı.
Okumak için her gün 3 saatimi ayırıyorum. Seviyorum okumayı, Tv.den uzak, sadece musiki dinleyerek okumaya çalışıyorum.
Herkes hızlı okuyabilir!
Hızlı okuma kabiliyeti edinmek, göz ve beyin egzersizleri ile görme ve algılama kapasitemizi artırmak dışında bir şey değildir.
Tabii üzerine biraz dikkat ve konsantrasyonla...
Bu da çalışmak , özveri ister.
Sayfa sayısı üzerinden okuduğu miktarı açıklıyor bazı arkadaşlar, bu bana da makul görünüyor. Şimdi sayfa sayısı ile kitap sayısı arasında bir korelasyon kuracağım. Mesela ortalama 100 sayfalık kitaplar var bunlara kitap-100 diyelim. Ortalama 250 sayfalık kitaplara kitap-250, ortalama 500 sayfalıklara kitap-500, 1000 sayfalıklara da kitap-1000 (ya da tuğla) diyelim.
Buradan asau'nun sorusuna gelelim. Kitap-100'den on günde on tane okumak hiç zor değil, hatta bir ara Cumhuriyet gazetesinin verdiği ince klasikler vardı bunlardan günde iki tane bile okunabilir. kitap-250'den on tane okumak, zamanı varsa okur, üç-dört saatini ayırırsa eğer. kitap-500'de mümkün, ne var ki bu sefer "okur", "okumaz" olabilir. nihayetinde okumak zihinsel bir faaliyet bünye kaldırmayabilir. kitap-1000'den on adet okumak on günde bana pek mümkün görünmüyor.
Saygılarımla..
Soru biraz sorunlu. Çünkü kitap standart birşey değil.
Şöyle söyleyeyim o zaman sayfa sayısına ve hacmine göre okur ya da okumaz.
Türü de önemli, roman okuyorsa, zamanı da varsa, okuyabilir niye okumasın...
Aslında şunu da sormak gerekiyor. Neden 10 günde 10 kitap okuyasın ki? işi görevleştirmek bence motivasyonu zayıflatır. işi planlamak başka bir şey tabi.