Her ay grup üyeleri olarak bir kitap seçiyoruz, topluca kitap okuyup,tartışıyor , sizi de aramıza bekliyoruz..
Bir çırpıda bitti. Hayat karşısında her zaman çaresiz ve tepkisiz kalmış, yanıbaşına tüneyen gerçekleri görememiş, en yakındakini bile tanıyamamış Raif Bey‘in hazin hikayesi , kalabalıklar içinde yalnız kalmış iletişimsiz insana bir eleştiri ya da yalnızlığa övgü belki.. http://gokii.net/2011/08/kurk-mantolu-madonna/
Bana Reşat Nuri Güntekin’i anımsattı. Onda da bir gecede okunan bir günlükle sırlar aydınlanır. Aydınlanır ama o kişi ölmüştür artık.
Şunları düşündüm: İnsanları anlama konusunda hep yanılıyoruz. İnsanlar hakkında bilmeden yorumlar yapıyoruz., yargılıyoruz, yargılanıyoruz. Oysa gerçek her zaman farklıdır. Ve yanılırız, insanlar yanılır.
Yalnızlık konusu önemli. Keşke Raif Efendi’nin dertlerini, hayatını paylaşabilecegi (günlügünden başka) bir dostu olsaymıs.
Aşk konusu da var: Acaba insan hayatında sadece bir kere mi aşık olur? Kitabın yazıldıgı yılları düşünürsek bu sorunun yanıtı kesinlikle ‘evet’ tir. 1943 yılına 2011 yılından bakmak biraz tuhaf oluyor.
Doneminin en başarılı kitaplarından biri olarak goruyorum. Özellikle Maria’yla ilk ayrılışındaki ruhsal durumunu tasvir edişi, kaleme alışı çok başarılı ve gerçekçi geldi bana
Söylediklerine katılıyorum ama aşk konusunda sanki Raif Bey'de biraz farklı düşünüyordu, Maria'nın başına geleni daha önceden bilseydi belki farklı olurdu ..
Gerçekten çok çarpıcı ve akıcı bir dille anlatılmış. Raif Bey'in iç dünyasını aşkını anlatırken kullanılan uslüp inanılmaz etkileyiciydi. Aşk nedir çok güzel sorgulanmış diye düşünüyorum. .@IsılBulut'un insanları yargılamadaki acımasızlığın vurgulanması konusunda ki yorumuna katılıyorum. Maria'nın aşka yaklaşımı aslında farkında olmadığımız sorular konusunda farkındalığımızı arttırıyor diye düşünüyorum. Raif Bey biraz daha duygusal ve romantik iken Maria'nın gerçekçi yaklaşımı ve sonda ulaştığı nokta aslında umut veriyor. Her nekadar sonu hüzünlü bitsede bence öykü aşka; dostluğa; mutluluğa dair inanç taşıyor diye düşünüyorum. Haddim olmayarak kült denebilecek eserlerden diye bir yorum yazmak istiyorum.
Sabahattin Ali'nin öykü üslubuna uygun bir kitaptı.Romandan ziyade öykü sanki..Anlatım akıcıdır ve sonlar çarpıcıdır hep..Sabahattin Ali'nin öyküleri en sevdiğim kitaplarımdandır , yanına Kürk Mantolu Madonnayı da koyduk..Meraklıları için Filiz Ali tarafından hazırlanan "Filiz Hiç Üzülmasin" i tavsiye ederim..
Filiz Hiç Üzülmesin hangi açıdan Kürk Mantolu Madanno ile benzeşiyor? Teşekkürler..:-)
Dostoyevsky Beyaz gecelerden esinlendigini yazanlar olmuş internette, bulup okudum öykü tadında ince bir kitap benzerlikler yok degil bir göz atın, hatta siyah beyaz bir filmi de var...
Not : iadei itibar niyetine TRT kurk mantolu madonnanın filmini cekecekmiş 2 milyon dolar bütceli bir film olacakmış
Merhaba ,Filiz Hiç Üzülmesin'i kürk Mantolu Madonna'ya benzerliği açısından önermemiştim,Sabahattin Ali'yi merak edip daha yakından tanımak isteyenler için bir tavsiyeydi..