Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Merhaba sevgili dostlar,
Birer kitapsever olarak eminim ki hepimiz kitap okumaya mümkün olduğunca fazla zaman ayırmaya çalışıyoruz. Ne kadar çok kitap okursak kendimizi o kadar iyi hissediyoruz. Kısa zamanda daha çok kitap okumanın tek yolunun mevcut okuma hızımızı arttırmak olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki bunun için ne yapıyoruz? Değerli okuyucuların tecrübelerini ve bu konudaki bilgilerini paylaşmaları için bu tartışmayı açmış bulunmaktayım .
Öncelikle müsadenizle kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Anlayarak hızlı okuma ile ilgili bir iki kitap okuduktan sonra pek yol katedemeyip daha sonra bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Melih safi duyar ın mega hafıza setlerinden anlayarak hızlı okuma setini alıp sonuna kadar çalıştım ve bayağı başarılı sonuçlar elde ettim. Seti tavsiye ederim. Fakat her şey gibi bu da tekrara bağlı olduğundan dolayı alıştırmaları yapmadığınız zaman bir süre sonra hızınız eski seviyelerine geriliyor. Bu arada bu sette bir klasik müzik tarzı olan barok (largo) müziğin anlama kabiliyetini ve konsantrasyonu arttırdığını öğrendim ve şu an yine aynı kişinin hazırlamış olduğu albüm setini edindim ve okumalarımı bu şarkılar eşliğinde yapıyor çok da yararını görüyorum. Bazı yorumlarda rock müzik dinleyenleri de duydum ama hiç denemedim. Değerli paylaşımlarınız için şimdiden hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum...
ben hızlı okuma ve anlama teknikleri kursuna gitmiştim ama önemli olan egzersizleri sürekli tekrarlayıp antremanlar ve bol okumalar yapmak...
Gürültülü müzik dikkat dağıtır, sözlü müzik ise kafa karıştırır. Volümü çok yüksek olmayan, enstrümental müzikler tercih edilmeli.
Eric Satie'nin dingin müziği birebirdir örneğin.
Seneler önce lisedeyken hocamız ygs türkçe sınavında çok vakit kaybetmeyelim diye hızlı okuma tekniklerini öğretmişti (çapraz okuma vs gibi) ilk başta tuhaf gelmişti bana sanki hayali çizgiler varmış gibi okuyup bir kelime bile atlamamış olmak ama oluyomuş :) Çok faydasını görmüştüm. Zaten hızlı okuyan biri olarak hızıma hız katan bi aktivite olmuştu :) Müziğe gelince bence kişiden kişiye farklılık gösterebilecek bir durum mesela sert ve sözlü müzik benim dikkatimi dağıtmıyor ama başkasının dikkatini dağıtabilir aynı şekilde sözsüz ağır müzikler de benim kafamı dağıtır başka bi dünyaya dalar giderim :) Kendini tanımak önemli sanırım bu noktada da :)
alfarabyus Eric Satie yi merak ettim mutlaka deneyeceğim.
Youtube'da 'Erik Satie' olarak geçiyor, acaba ben mi yanlış yazdım dedim; ama vikipedi'ye göre asıl ismi Alfred Eric Leslie Satie iken, sonradan Erik Satie olarak değiştirmiş ismini :)
çok teşekkür ediyorum. dinler dinlemez yorumlarımı yazacağım.
@keo84 Güzel bir konuya değinmişsiniz teşekkürler. Ben çok yavaş kitap okurum. Öyle ki, gerçi kitabına göre değişiyor ama ortalama olarak söylersek, saatte 30 sayfa ancak okuyabiliyorum.Ama hızlı okumak için de çabalamam tadına varmak gerek biraz da,bence.
Müzik konusuna gelirsek, aslında müzik de kitabın türüne göre değişiyor.Fantastik, gerilim tarzı kitaplarda yabancı rock dinlerim. Ama genel olarak dinlediğim Can Atilla'yı tek geçerim. Özellikle
https://www.youtube.com/watch?v=_YiHEualcmI&list=PLUrzmObNy4EzWEzBgK5NmqnGdiRsGaqWM
https://www.youtube.com/watch?v=C7f2lL4Wnbc&index=7&list=PLUrzmObNy4EzWEzBgK5NmqnGdiRsGaqWM
Dinlemenizi tavsiye ederim.
Benim de hızlı okuma teknikleri hakkında bir kitabım bulunuyor ve ona sadece biraz çalıştığımı itiraf etmeliyim, kesinlikle alıştırma gerektiriyor yoksa olumlu bir sonuca ulaşamazsınız tecrübeyle sabit.
Müzik konusunda, sözsüz müzik dikkat dağıtmıyor genellikle ama bu kişiden kişiye göre de değişebilir. Onun için müziğin türü konusunda deneyip görmeniz daha iyi olacaktır bence. Aslında olması gereken sessiz bir ortamda rahatça okumaktır, böylece çok fazla baş ağrısı problemi olmaz. Açıkçası bende bazen müzik dinleyerek kitap okurum ama en iyisi hiçbir şey dinlemeden güzel güzel okunmalı.