Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Genç arkadaşlarımın moralini bozmak istemem amam yazmadan edemeyeceğim. "Hayat aynı kitabı defalarca okumak için çok mu kısa ?" sorusu; Aklıma kısa hayatları boyunca aynı hatayı defalarca tekrarlayan asla güvenmemesi gereken bir insana defalarca güvenip hayal kırıklığına uğrayan, yapmaması gereken hatayı onlarca kez tekrarlayan milyarlarca insanın yaşadığı bir dünyada "İyi Bir Kitabı Defalarca Okumanın Neresi Kötü/" sorusunu getirdi.
İyi okumalar ve Sevgiler. :)
Kitabın türüne göre değişiyor bu durum.Roman,hikaye türündeki bir kitap okunup bitirilmişse okuyucunun kafasındaki sorular cevaplanmış oluyor.Doğal olarak o kitap ne kadar başarılı olursa olsun tekrar okunmak istenmiyor.Ama kitap felsefe,tarih,bilim,sanat muhteva ediyorsa bitirildikten sonra tekrar okunabiliyor.Çünkü bazı kavramları,bilgileri tekrar hatırlamak ihtiyacı hissedebiliyor okuyucu.
Ben de bir kere denedim bunu. Bazı yerler hiç okumamışım gibi geldi ama beni şaşırtan yerler hafızamdan silinmemiş. Dolayısıyla kitabın bana bir sürpriz sunmamasından mütevellit, ilk defasında aldığım hazzı alamadım.
Konuda da belirttiğim gibi tekrar tekrar okuduğunuz ve 2. veya 3.kez okuduğunuzda aynı heyecanı aldığınız kitaplar var mı ? Okunacak başka kitaplar dururken aynı kitabı tekrar okumak ne kadar doğru sizce? Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Ben firsat buldukça eski kitapları okurum. Okurken hem tekrar ayni keyfi alirim hem de o zaman farkedemedigim şeyleri fark ederim. Bence iyi bir kitap tekrar okunmayi hakeder. Yeni okunacak kitaplar var evet haklisiniz ama bence okumak eylemi en çoğu okumak değil en kaliteli şekilde okumaktir. Kaliteli bir okuma yapilmadiysa 1000 kitap oluşan ne fayda. Ama bazi kitaplar vardır ki hayatim boyunca ikinci kez elime almaya tahammül edemem.
@NyksS arkadaşım ben zaten sözü ortaya söyledim. :) Kişisel olarak birine söylemedim. Bu bir tercih meselesi o konuda şüphem yok.
Ben gençken eski okuduğu kitapları tekrar okuyan Hala'ma sen bunu okumadım mı niye okuyorsun derdim. Ben doğduğumda hala 44 yaşındaydı. Ben 20 yaşındayken o 64 yaşındaydı.;) Halam da yaşlandıkça unutuyorum onun için tekrar okuyorum sevdiğim kitapları derdi. Bir çok kitabı okuduğumda birer kitap kurdu olan rahmetli halam ve babamla tartışamadığım için üzgün hissettiğim çok oluyor. :(
Şimdi ben halamın durumdayım. Ama unutmasam da bazı kitapları tekrar okuma hastalığım depreşiyor. :) Örneğin : Her sene bir kez Harry Potter Serisini, Raymod E. Feist'in Büyücü serisini, David Eddings'in Elenium ve Tamuli serilerini ayrıca Agatha Christie kitaplarını tekrar okumak istiyorum. Başkalarına saçma gelebilir ama benim canım okumak istiyor.
Hayatın aynı kitabı defalarca okumak için çok kısa olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.İlk seferde yalnızca okuyup geçtiğiniz bir cümlenin içinde gizli olduğunuzu o kitabı bir kez daha okumadan bilemezsiniz.Ve bu düşünce yönünde hareket ederseniz böylesine mükemmel bir şansı kaçırırsınız.Benim vazgeçemediğim kitaplar var.Her harfini her seferinde ayrı bir hazla okuduğum.Aynı kitabı tekrar okuduğumda kelimeler farklı bir tat bırakır ağzımda.Kahvem bir başka kokar.Kelimeler daha farklı dağılır dağarcığımda.Karakterlerle her seferinde daha da bütünleşirim.Fark edemediğim yönlerini keşfederim şaşkınla.Benim yazmalarım da okumalarım da anka kuşu misalidir.Her seferinde küllerinden yeniden doğan.Bitmek bilmeyen bir sonsuzlukta süre giden.
Konudan tamamen bağımsız olarak bir şey paylaşayım.
Hayat aynı kitabı defalarca okumak için çok mu kısadır?
Kimilerimiz bu kadar şanslı olamıyor. Amaç duygu sömürüsü değil ancak şöyle bir haber var.
http://www.diken.com.tr/gun-ayni-kitabi-okuyan-evsize-200-kitapli-kindleini-verdi-2-milyon-insan-takdir-etti/
Okuyun da nasıl olursa okuyun. Gerekirse her gün aynı kitabı okuyun.
@Trueblue Bir kitabı defalarca okumak kötü diyen olmadı ki. Okumak bir zevk meselesi, nasıl ki kimi klasik sever kimi fantastik ama biz onu neden bu türü seviyorsun diye eleştirmeyiz, bu da onun gibi bir şey bana göre. Ben defalarca okumaktan hoşlanmam bir başkası her gün aynı kitabı okur, bir sıkıntı yok bence :)
@Trueblue Hayat okumak için çok kısa tarzında ki yorumu ilk olarak yaptığım için cevap vermek istedim. Ben şahsen okumayı tercih etmiyorum ancak okuyanda bana saçma gelmiyor. Kim bilir belki ilerleyen yıllarda benimde düşüncelerim değişir. Kitap okuyan insanların bu tür şeyleri aşmış olması gerektiğini düşünüyorum.