Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Belki hatırlarsınız Kitabı okumaya koklayarak başlamak diye bir konu açmıştım :) Şimdi de sizden tavsiye isteyeceğim.
Tarihimizi özellikle son 100 yıldaki Çağdaş Türkiye Tarihi hakkında, günlük bahsi geçen darbe süreçleri, önceki seçimler ve yöneticiler ve dış ülkelerin kurdukları komplolar hakkında tarih kitapları arıyorum.
Bilgim sadece lise tarihi kadar. Bu yüzden dili basit olursa ve özellikle 'objektif' olursa çok iyi olur, teşekkürler :)
Tavsiye verenlere teşekkür ederim:) Başka fikri olan varsa yazabilir.
İlber Ortaylı kitaplarını akıcı ve objektif buluyorum ben.
halil inalcık ın kitapları eşsizdir. onun eserlerini okumanızı tavsiye ederim.
Valla bizi en iyi yabancılar anlatıyormuş. Mesela Osmanlı'yı on ciltlik Hammer tarihinden öğrenebilirsiniz diyorlar, ben okumadım. Ama çağdaş Türkiye için Erik Jan Zürcher'in Modernleşen Türkiye'nin Tarihi'ni okudum. Fena bir çalışma değil. Ayrıca Feroz Ahmad'ın kapsamlı çalışmaları varmış. Ama Ahmad'ın kitaplarının çoğunun baskısı yok...
Özellikle yakın tarihimizi yabancıların daha iyi anlatması kanısına bence çoğu Türk yazarın kendi siyasi düşünceleri ile beraber anlatmasından dolayı objektif olamamasından varılmış. Osmanlı tarihinde de sürekli yüceltme arayışı içerisinde ne yazık ki yazarlarımız, yanlışa yanlış doğruya doğru diyen kişi çok az.
Erol Mütercimler'in "Komplo Teorileri" serisi (3 kitaptır) yakın dönem Türkiye tarihi hakkında faydalı bilgiler verir.
Biraz daha beyin jimnastiği yapmak istersen, Yalçın Küçük'ün kitaplarını okuyabilirsin ama doğruluk payı, Mütercimler'e göre daha düşük olabilir çünkü Mütercimler daha sade ve ayakları yere daha sağlam basan düşünceler öne sürüyor. Elbette bu Küçük'ün çalışmalarının değerini azaltmıyor. Özellikle "Türkiye Üzerine Tezler" serisi muhteşemdir.
Çeşitli dönemleri öğrenmek adına, o konuyla ilgili yazılmış çeşitli kitaplar mevcut. Belirli bir dönem için Altan Öymen'in kitaplarını okuyabilirsin ama Mütercimler ve Küçük kadar yararlı olacağından emin değilim.
Benim aklıma gelenler bunlar. Bunların dışında, ünlü isimlerin yazdığı otobiyografileri ve onlar hakkında yazılmış biyografileri okuyabilirsin. Merak ettiğin bir olay veya dönem varsa, kitapçılara o dönem hakkında danışabilir ve uygun kitabı alabilirsin.
Andrew Mango'nun Türkiye ve Türkler adlı eserine bakabilirsiniz. Birkaç yıl oldu okuyalı ama harika bir kitaptı diye hatırlıyorum.