Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Trt de bir belgeseline rast gelmiştim , onun hayatı ile ilgili , ve de o yeraltından notlar kitabı hakkında merak uyandırıcı ifadeler barındıyordu , ben de ertesi gün koşa koşa kitapçıdan o eseri satın alıp yaz okulunda okudum. O gazla diğer tüm kitaplarını da okudum
Hepsini beğendim fakat o yeraltından notlar ve suç ve ceza apayrı yerdeler
"Kaldırımlarda iki yanımdan akıp giden, her zaman telaşlı, kaygılı, yüzü asık insanlara katlanamıyordum. Neydi bu bitmez tükenmez keder bu insanlardaki, bu kaygı, bu telaş, bu asık yüz ve onun altındaki kötülük (çünkü kötüdür insanlar, kötüdür, kötüdür, kötüdür!) Önlerinde bir altmış yılları olmasına karşın mutsuzlarsa ve yaşamayı bilmiyorlarsa suç kimin?"
Budala / Toygar Ateş
"...yaratılıştan isyancı oldukları halde sadece köledir onlar. bak ve hükmünü ver. on beş yüzyıl geçti : git, gör onları!? ŞU KENDİNE KADAR YÜCELTTİKLERİNİN HALİNİ GÖR! yemin ederim, insan, onu bildiğinden çok daha zayıf, basit yaratıktır.senin yaptığını yapabilir mi, elinden gelir mi?? ona bu kadar değer vermekle, hiç acımazmış gibi gücünün üstünde çaba istedin ondan. bunu sen,insanları canından fazla seven sen yaptın! daha az değer verseydin, onlardan isteklerin de daha az olurdu, görev yükünü hafifletmekle sevgin onlara daha yakınlaşırdı. insanoğlu zayıf ve alçaktır..."
Ben Karamazov Kardeşleri de okudum ve tavsiye ediyoroum :D Benim düşüncem bütün kitaplarını temin edip sonra yazılma sıralarına göre okumak. :D
" aşkı ilk yaşamak , denizi ilk görmek gibi dostoyevski'yi de keşfetmek insan hayatında çok önemli bir tarihtir. bu genellikle ilk gençlik çağında olur. yaşlılıkta daha huzurlu yazarları okuruz . 1915'te cenevre'de suç ve ceza'yı okudum . kahramanları bir katil ve bir orospu olan bu roman bana çevremizdeki savarştan da yıkıcı ve etkileyici geldi . dostoyevski okumak bilmediğimiz bilmediğimiz büyük bir şehrin içine ya da bir savaşın gölgesine girmek gibidir . "
j l borges
" İnsan kimi zaman geri dönmemek için geçtiği köprüyü bile yakar..! "
Budala / Nurdan Gülbüz
' Etrafınıza şöyle bir göz gezdiriniz. Gerçek hayat denilen şeyin ne olduğunu, nerede olduğunu bilmiyoruz bile! Kitaplarımızı, hayallerimizi elimizden alsalar, öylece ortada kalacağız.
" Dürüst insanlar niye sürekli gözlerden ıraklar da, kötüler hep varlık içinde? Böylesi fikirlerin fena, Hristiyanlığa ters olduğundan haberdarım.Fakat gerçeklerden söz edelim şimdi: Neden bir kızın, daha mutlu bir yaşamı olacağı alnına yazılıyor da, diğer bir kız ise çocuk bakımevinde doğuyor? Dahası, şans, İvanuşka masallarındaki gibi aptallarla beraber oluyor çoğunlukla... '' Sen, budala İvanuşka, dedenin kasasından alabildiğin kadar para al. Ye, iç, gününü gün etmeye bak.'' Birine de, '' Sen falanca, açlıktan zıbar ! Senin payına da bu düştü dostum ! ''
Bu biçimde düşünmenin günah olduğunu biliyorum.
Ama ne yaparsın ki, kafa karıştırıyor bu olanlar biraz..."
İnsancıklar / Alpaslan Kıl