Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
@pamuk prenses
Okurken bir başka kimse bizim için düşünür: Biz sadece onun zihin sürecini takip etmekle yetiniriz. Nasıl ki yazmayı öğrenirken talebe öğretmen tarafından kalemle çizilmiş çizgileri takip eder; okurken de tıpkı bunun gibidir; düşünme işinin büyük bölümü zaten bizim için bitirilmiştir. Bunun içindir ki kendi düşüncelerimizle meşgul olduktan sonra elimize bir kitap almak her zaman bizi bir parça rahatlatır. Fakat okurken zihnimiz aslında başka birisinin düşüncelerinin oyun alanından başka bir şey değildir. Ve dolayısıyla öyle olur ki çok fazla —yani neredeyse bütün gün— okuyan ve arada düşünmeksizin geçirilen eğlence yahut meşgale ile kendisini eğlendiren kimse, yavaş yavaş kendi kendine düşünme yeteneğini kaybeder, tıpkı at üstünden inmeyen bir adamın sonunda yürümeyi unutması gibi. Birçok eğitimli insanın durumu bundan pek farklı değildir: Okumak kendilerini ahmaklaştırır. Çünkü her boş vakitte okumak ve sürekli olarak sadece okumak zihni, mütemadiyen elle çalışmaktan daha fazla felç edici bir etkiye sahiptir, zira bu ikinci durumda uğraş kişiye kendi düşüncelerini takip edebilme imkânı sunar. Nasıl ki yabancı bir cismin ağırlığı üzerinden hiç eksik olmayan bir çelik yay sonunda esnekliğini kaybeder; bir başka kimsenin düşünceleri sürekli olarak üzerinde bir baskı yahut tazyik unsuru olarak varlığını korursa bir zihnin durumu da buna benzer.
ALINTI: Arthur Schopenhauer-okumak, yazmak ve yaşamak üzerine
BU KİTABI BU PLATFORMDAKİ HERKESE TAVSİYE EDERİM
NOT: Schopenhauer hayranıyım.
@uguresma7 bence hiçbir alakası yok zaten kitap okudukça insan kıvrak zekalı olur
Senay hanım önerileriniz için çok teşekkürler. Evet oku dedikçe uzaklaşıyor. Yatmadan önce yaptığınız şey çok olumlu bir şey. Deneyecegiz.
@bilge çetin Merhaba benimde 15 yaşında bir oğlum var . Bu nedenle size naçizane bir öneride bulunabilirim diye düşündüm.
Malesef okulda zorunlu okutulan klasik sayılan eserler çocukları okumaktan uzaklaştırabiliyor. Mutlaka keyifle okuyan çocuklar da vardır, ancak ergenlik çağında erkekler biraz zorlanabiliyor.
-Bi de günümüzde bilgisayar ve oyunlar zamanlarını fazlaca alıyor. Biz de öyle oldu. Biz şu şekilde bu olayı çözüyoruz. Yatma saatinden yaklaşık yarım saat kadar önce tv. bilgisayar telefon evde kapanıyor ve tüm aile bu kurala uyuyor. ( Çocuk odasına gönderilirken baba televizyonda takılamaz ya da ben bilgisayarda zaman geçiremem) Zaman zaman kısıtlayıcı olan bu kural sayesinde uykuya dalmadan önce herkes en az yarım saat kitap okuyabiliyor. Biz deki yöntem bu.... ve yıllardır bu şekilde işliyor. Gün içinde kitaba zaman ayıramadım bahaneleri de ortadan kalkıyor böylelikle. :) Siz de tüm aile için uygun bir zamanı okuma zamanı olarak tanımlayabilirsiniz.
-Okuma isteğinin azaldığı dönemde çizgi romanlar işe yarıyor bir dönem serbest bırakmakta fayda var. Bu yaz DEAD NOTE diye 12 ya da 13 kitap ( tam hatırlamıyorum) bir çizgi serisini maaile keyifle elimizden bırakmadan okuduk. Benim oğlum Torgal hayranıdır ve tüm serileri okumuştur.. (Babası gibi :) ) Kitapçılarda çizgi roman olayı bir hayli geniş yer alıyor. Kitapçıya birlikte gitmekte fayda var. Haftalık kitapçı turları yapılabilir mesala.....
-Bi de şu var ki unutulmamalı kitap oku dedikçe çocuklar okumuyor. Ama kitap okunan bir evde yetişmek ilerisi için faydalı olabilir yani umarım :) (Benim ailem kitap okuyan bir aile değildi öğrenciyken de fazla okumamıştım ama şimdi okumaya çalışıyorum )
-Onun okuduğu bir kitabı sizin de okuyup kitapla ilgili konuşmalar yapabilmeniz aile içinde ki etkileşimi de arttırıyor.
Bilmem yardımcı olabildim mi? Keyifli okumalar
@asau yarı ömrün yollarda,trafikte geçtiği bir ülkede yollarda kitap okuma fikri oldukça yerli bence :))
Kitap biraz da yalnız insan meşguliyetidir..
Kendini kitaplarla avutursun filan :) Ama kesinlikle zorlayarak yapılacak bir aktivite değil..
İlkokulda kitap okuma saati yapılırdı..Stephen King okuyana tepki verirdi öğretmen. Yahu bırak okusun..
Zorla okutulan klasik çocuğun soğumasına neden olur sadece.
Okumak önemli..Hayata katkılarından bahsetmiyorum ben..Ruha iyi geldiği için önemli..
Ve benim için çok keyifli..:)
Kesinlikle yazıya katılıyorum ancak bir öneri de ben eklemek istiyorum izninizle:
Kitap okuyan çoğu insan ilk başlarda zamanın akışına uyarak 'popüler kültür' adı verilen(!) kitaplarla edebiyat yolculuğuna başlamaktadır. Ancak daha sonra bu insanların kitap okumayan ya da bu işi çok iyi bildiğini sanan yakınları kitap okuyan tanıdıklarıyla sürekli dalga geçmekte.."Popüler kültür de okunur mu yeaa.." Lev Tolstoy adamdır gerisi hikayedir" , "Açta azcık klasik oku"..Gibi cümleler kurarak o kişileri okuduğu kitaptan soğutmakta ve belki de yeni başlayan okuma alışkanlığını bitirmektedir. Bu yüzden kitap okumaya yeni başlamış kişilerin böyle laflara kulak asmamasını öneriyorum.
@bilge çetin oğlunuza çizgi roman okutmayı deneyin kitap okumayı daha çok sevecektir
@pamuk prenses okuyabilir evet ama okumak istemiyor. Sevmiyor. Kitap bilgisayar ile karşılaştırilinca sıkıcı geliyor ona. Ayrıca yorucu malum genclerimiz cok hizli. Suç ve Ceza, savaş ve barış in çizgi romanlarını okudu. Tommis Texas serisini bitirdi ama hala ayni fikirde . Okumak sıkıcı.
Yine de tavsiyeler icin teşekkürler
@bilge çetin: oğlunuz türk klasiklerini okuyabilir ya da dünya klasiklerini okuyabilir ki bu eserler insanı çok geliştirir konuşma ve bişeyleri anlama açısından :) benden tavsiye :)