Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Deneme Tavsiyeleri

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 11 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Deneme türünü yeni yeni okumaya başlamama rağmen, çok sevdiğimi ve bu tür için neden bu kadar geç kaldığımı düşündüm uzun zaman. Bu yüzden bu alanda paylaşımlar yapabilmek için en doğru yerin burası olduğuna inanıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyoruz.

11 yıl, 5 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Türk deneme yazarlarımızdan Nurullah Ataç' ın Günlerin getirdiği ve Karalama Defteri eserlerini tavsiye edebilirim. Cemil Meriç' ten Bu Ülke, Mağaradakiler, Ceyhun Atıf Kansu-Köy Öğretmenine Mektuplar, Falih Rıfkı Atay-Çile, tabi ki denemenin babası Montaigne' den Denemeler, Sir Francis Bacon' un Denemeler'i, Ralph Waldo Emerson' un denemeleri de Denemeler: Birinci Dizi ve İkinci Dizi olarak yayınlanmıştı, kesinlikle tavsiye ederim. Edgar Allan Poe' nun deneme tarzındaki eserlerini ben okumadım ama tavsiye edildiğini sıkça duydum, ilginizi çekerse :) Keyifli okumalar :)

11 yıl, 5 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Bu Ülke güzel kitaptır ama dili çok çok ağır. O yüzden onunla başlamanızı önermem hani yeni başlayacaksanız bu türün öncüsü olan "Montaigne'den Denemeler"i tavsiye ederim. :)

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Semihozsoy' a katılıyorum, başlangıç için ağırdır Bu Ülke. Montaigne' nin Denemeler' i zaten bu türün öncüsüdür ve nefistir bence de. Ben okuyalı 20 yılı geçti ama o yaşımda bile keyifle okumuştum. Sıkmaz, sarar, okutur. :)

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

öncelikle "bu ülke" ağır değildir! c. meriçin en "herkese göre" olan kitabıdır. sonraya bırakmamakta fayda var bence.
deneme deyince montaigne gelir akla, onu okumadan olmaz. f. bacon'un deneme adlı kitabı da vardır. klasik yazarlardan devam etmek için okunabilir. türklere falan hakarek eder. o dönemi görebilirsiniz.

modern deneme konusunda seçici davranmak doğru olur.

tahsin yücel
gürsel korat
feridun andaç
milan kundera (roman sanatı)
J.P. Sartre (estetik üzerine) vs sayılır uzar gider.


ama benim tavsiyem şudur: deneme yazarının kim olduğuna bakın. ilginizi çekerse kitabını okursunuz.



"bu ülke" için ağır demeyen, yerli yabancı edebiyatla ve felsefeyle biraz uğraşmış, orta-üst düzey okur için benim tavsiyem:

öteki soruşturmalar_L. BORGES
harfler ve notalar_H.Ali toptaş
aşındırma denemeleri_Ulus Baker ( bu kitap felsefe altyapısı olanlar için)
iki delilik rejmi_ G.DELEUZE ( bu kitap felsefe altyapısı olanlar için)
bölyle buyurdu zerdüşt_ Nietzsche (deneme denir mi bilmem ama bunu da okuyun)

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Profesyonel isimlerin denemelerini okumak da fayda var. Denemeler her ne kadar basit gibi görülseler de aslında çok zor yazılan yazılardır. Örneğin kısa sürede deneme yazmayı deneyen ve denediğiyle kalan isimlerin kitapları okunmalı mıdır? Tartışılabilir...

11 yıl, 5 ay     

Bu yorum silinmiş

1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Seretan zaten dasebru deneme okumaya yeni başladığını söylemiş. Bu Ülke'nin dili kesinlikle yeni başlayan biri için ağırdır. Okunmasın demiyoruz okunmalı ama daha sonra okunsa daha iyi olur diyoruz.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

semihozsoy, polemik olmasın diye devam ettirmeyi düşünmüyorum ama soruyu soran kişi şöyle buyurmuş:

"Deneme türünü yeni yeni okumaya başlamama rağmen, çok sevdiğimi ve bu tür için neden bu kadar geç kaldığımı düşündüm uzun zaman."

buradan 2 sonuç çıkar:

1- kişi deneme türüne yeni başlamış
2- bu türü okumaya geç başladığını düşünüyor. demek ki kitap okuma alışkanlığı var ancak deneme konusunda "yeni".

şimdi "bu ülke" hakkında da şunu söylemeliyiz. lise de okuyan çocuğun anlayabileceği bir kitaptır. bilinmeyen kelimeler varsa öğrenilir. ben de ilk defa lisede okumuştum gayet ufuk açıcı olmuştu. fazladan faydası iki üç kelime öğrenmektir ayrıca.

diğer deneme kitaplarına küçük notlar düştüm, onları yazma sebebim de hazır konusu açılmışken faydalı olabilir diye düşünmemdir.


saygılar/ sevgiler /bol okumalar

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

ismet özelin denemeleri güzeldir, tavsiye ederim.

11 yıl, 5 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar