Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Uzun olmayan (3 cilt) ve klasik tefsirlerden olan Beydavi Tefsirini okumanızı öneririm.
http://www.isikyayinlari.com/kitaplar/detay/beydavi-tefsiri-set
UYDURULAN DİN VE KURANDAKİ DİN & KURAN HİÇ TÜKENMEYEN MUCİZE
Dawkins öneren arkadaşlarım oldu, aklımdaydı ama şimdiye kadar okumamıştım. Turan Dursun' u okuyabildiğim için fikir açıklığı konusunda sorun yaşayacağımı sanmıyorum :)
Dawkins işin içine biraz bilim soktuğu için Turan Dursun'dan ayrılıyor aslında ^.^
Dawkins dinlerin saçmalık olduğu önyargısıyla hareket ettiği için Turan Dursun'dan ayrılıyor bence. Benim üstte paylaştığım kitaplar üzerinden gidersen din hakkında bilimsel yazılara ulaşırsın. Dawkins'in bu konu hakkında bilimsel bir yazısı yok. Biyoloji ve evren dışı tanrı hakkında kitap ararsan "kör saatçi"sini önerebilirim tabi ki.
@Furkan, dawkins'in ön yargısı olduğunu açıkça görebiliyoruz. Dinlerin doğru olmadığı veya tanrı kavramının doğru olmadığını düşünüyorsa bu konuda çalışma yayınlayabilir. Ama bu o konuda bir çalışma yayınlamaktansa evrim ile dini çatıştırarak, dinlerin gerçek kökenine asla inmiyor, sorgulamıyor. Dinlerin sahte, peygamberlerin salt yalancı, tanrının insanlar tarafından uydurulmuş ama hiçbir şekilde araştırılması gerekmeyen bir kavram olarak görüyor. Bunlar birer önyargıdır.
Muhammed hamidullahin tefsir kitabini okuyabilirsin. Siyer olarak yine hamidullahin kitabını okuyabilirsin. Biraz kalin ama guzel bir kitap.
Öncelikle evrim ve dinin çatıştığını ben zaten söylemiyorum bunu dawkins söylüyor. Bir çok kitabında bunu detaylıca anlatmıştır. Din kitaplarını referans aldıktan sonra herhangi bir araştırma yapmadan bunun yazarlarına salt buna inanıyorlar düşüncesiyle saldırıp, dinin bu yüzden doğru olmadığını söylemektedir.
İlgili programı izledim. İçerisinde birbirinden cahil dindar kişilerin ateizmi belki de akılsızca eleştirileri bulunmakta. Orada verdiği yanıtlara zaten katılıyorum. Dawkins kötü biridir demiyorum ama dawkins evren dışı tanrı kavramı dışında dinlerin detaylarına indiğinde malesef ki bazı önkabullere sahip birisi. dawkins'in kitaplarını okuyan birisi bunu çok rahatlıkla anlayabilir. örneğin isa figürüne teist argümanlarla cevap vermekte. Arkadaşlar İsa figürü hakkında bilimsel konuşulacaksa tarih konusunda tartışılmalı, diğer metinlerden değil. Dawkins teist herhangi bir efsaneyi alıp sizin dininiz bu, işte bu yanlış diyor o kadar. Oysa ki bu argumanlar zaten efsane. Oysa ki bu konuda usta bilim adamları(tarihçiler, teologlar vs vs) çok daha detaylı çalışmalar yapıyorlar. aziz paul kimdir, isa kimdir havarileri kimlerdir nelerdir, isa aslında ne demişti, isanın üzerine hangi yaftalar yapıştı, hangileri uydurma, isa diye birisi var mıydı, nerede yaşadı vs vs.
Bu yüzden din konusunda araştırma yapacaksanız dawkins'e bulaşılmasını doğru bulmam. Ama tanrı kavramı konusunda araştırma yapacaksanız elbette dawkins iyi bir sorgulatıcıdır. özellikle evren dışı bir tanrı kavramı konusunda güzel giriş bilgileri verecektir. Ek olarak biyolojiden de güzel örnekler sunacağı için verimli bir okuma olacaktır. yani kısaca dawkins okumayın demiyorum kesinlikle okuyun, ama dawkins dinler hakkında önyargılara sahip birisi. bilimsel davranmıyor o konuda.
Din genel olarak ahlak kapsamlı olduğu için o dinin mensubu olmayanlara "ahlaksız" diyenlerden isen, din ile ahlağın ilişkili olduğunu düşünüyorsan, daha doğrusu ahlağın temelini din olarak görüyorsan Tanrısız Ahlak kitabını okumanı öneririm, kalın bir kitap değil.
Özetle, Tanrısız Ahlak kitabını oku derim.