Akurgu Kitap Kulübü

Kitap konuşalım,tartışalım,kurgu dışı..


Tür: Genel | Açılış, 25 Şubat 2015
<< tüm tartışmalar

EYLÜL - OTOMATİK PORTAKAL - ANTHONY BURGESS

Tartışma Cevapları
1 2 ileri »

11 ile 17 arası cevap gösteriliyor, toplam 17 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bence davranışı etik değil ama suça battığı da söylenilemez,O anlamda öyleyiz,kitabın tanıtımında yazar clockwork orange'a olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi diyorda sen farklı düşünmüsün güzel incelemişsin,tebrikler..,orangeada doğal diyor..

Papazın tedaviyle suçu oradan kaldırmayı şiddetle destekleyeceği yerde,tersini yapması yazarın düşünelim diye koyduğu bir çelişkili bir bölümmü değilse ne mesaj vermek istiyor anlamadım.Seçemediğimizde insanlıktanda çıkmayız,çok derin konu.Dine girmiyim. O.g.rehberide hicivli sıkmıyor tavsiye ederim.

9 yıl, 3 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

ilk olarak kitap ağır argo ve kelime tekrarı içeriyor buna katılmamak mümkün değil .

konu akıcı ilerliyor , aynı zamanda yazar çok derin konular üzerinde durmuş.ama mesaj kaygısıda olduğunu zannetmiyorum.

gençlerin şiddete yönelme sebepleri,ailelerin yapısı devletin baskıcı duruşu bunlar üzerinde aslında uzun uzun konuşulabilir
sokaklarda şiddet kol geziyor can güvenliği yok ama bir yandanda polisin ağır bir şiddet uygulamasına rağmen şiddet meşru şiddetle önlenemiyor.
bunun üzerine şiddetin alternatif iyileştirmesi üzerinde durulmuş.bu da çok tartışmaya açık bir yöntem.devletin suçlu üzerindeki gücü yaptırımı nerede başlayıp nerede bitmeli. bu kadar psikolojik baskı doğru mudur.hapishanelere alternatif olabilir mi.
Ben başarılı bir kitap olarak buldum.burgess en azından çok önemli konular hakkında aklımızda soru işaretleri oluşturuyor.çözümler üzerinde alternatifleri sorgulatıyor.

9 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Alex'in argo dilini ve ortaya saçtığı dehşeti okumakta her ne kadar zorlansam da kitabın derinliği beni büyüledi. Toplumun 3 sacayağını ( hükümet ile devlet, papaz ile din, yazar F. Alexander ile entekllektüel kesim) çok iyi analiz edilmiş.
İlk 80 sayfada umarım kitap kötü bir aksiyon türü değildir derken; "Tanrı ne ister? Tanrı iyilik mi ister yoksa iyi olma seçeneği mi? Kötülüğü seçen bir insan, kendisine iyilik dayatılmış bir insandan bazı açılardan daha üstün olabilir mi?" sorusuyla gerekli cevabı verdi.
F. Alexander ve tayfasının özgürlük geleneğini savunurken ya da yola öyle çıkarken suça batmaları üzücüydü ve hayal kırıklığı yaşattı.
Aynı şekilde din adamının da öyle..
Anthony Burgess yazarı artık favorilerimdendir. Yazarı bana kazandıran siz 'Otomatik Portakal'lara da teşekkür ederim :)

9 yıl, 3 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Din adamı nasıl mı suça battı? Hemen anlatayım. Hapishanede Müdür'ün takdirini toplamak için mahkumların eylem planlarını (kötü yemeklerin eylemi vardı mesela) ispiyonlaması. Alex'le bu konuda işbirliği için de olması bana bir pek ahlaklı bir davranış içinde olmadığını bana en başta düşündürdü. Tabi suçlularla sonu muhtemelen bir suçla sonlanacak bir eyleme ortak mı olsun denilebilir, bu konuda tam bir taraf durumunda değilim.
Ancak bence asıl suçu inanmadığı bir tedaviye temelinde de fikre sessiz kalmasıyla işledi. Bunu papazın şu ifadelerinden alıyoruz: "İyilik içten gelir. İyilik seçilen bir şeydir.İnsan seçemediğinde insanlıktan çıkar." ... "(Alex 'iyi bir insan olmak çok hoş olacak efendim' dediğinde) İyi bir insan olmak çok da hoş olmayabilir.İyi bir insan olmak korkunç olabilir.Bunu sana söylerken kulağa ne kadar çelişkili geldiğini biliyorum.Bu mesele yüzünden gözüme gecelerce uyku girmeyeceğini biliyorum.Tanrı ne ister?Tanrı iyilik mi ister yoksa iyi olma seçeneğini mi? Kötülüğü seçen bir insan, kendisine iyilik dayatılmış bir insandan bazı açılardan daha üstün olabilir mi?"
Sonuçta ortaçağda Avrupa'sında din adamları tarafından para karşılığı günahlardan kurtulmak amacıyla insanlara kilisede belge (endüljans) satışı yapıldı. :) Kitap o kadar da ütopik değil :)
Hepimiz sabah kalkıp akşam yatana kadar kurulmuş bir sistemin işleyen çarkları olarak; benzer mesai saatlerinde, benzer işlerde çalışıp, benzer şekilde eğlenen, tv izleyen, çocuk yetiştiren, erken yaşta emeklilik hayalleri kuran aslında meyve gibi doğanın bir parçası olan ama doğadan koparılmış "Otomatik Portakal" lar değil miyiz? :)

9 yıl, 3 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

2nci okuyuşumda,5 kat daha az irrite oldum.Fazla anarşist,antitest,tecavüz ,şiddet,tabi olmazsa olmaz sisteme siyaset eleştirisi filan olduğunu hemen çakozladım kankalarım.Anlatıcı eline almış,karakterin içine girmesi ve olaylar örgüsü kasnak gibi olduğunu dikizledim ey kardeşlerim.Ayrıca kara mizahta güldürüyor argoyla beraber.Hikaye çok akıcı,film süper.3 kişinin garip rast gelip intikamlarını almaları ve kitabın finalinin kısalığı dandik,finalde iyiliğe dönmesi güzel.Eşine benzer bir saldırı olmuş,son bölüm silinmiş,kitabı 3 haftada yazmış,10 dil biliyomuş,kompozitör,hristiyanmış güya,otobiyografisinden nasıl yazdığıyla ilgili bilgiler var…

“İyiliğin sebebini aradıkları yok,öyleyse neden tersini merak ediyorlarki?”“Seni insanlıktan çıkarmışlar.Artık seçme şansın yok.Toplumun onayladığı eylemlerin dışına çıkamıyorsun,sadece iyilik yapabilen küçük bir makinesin.”

Yazar kitapla ilgili konuşuyor;http://kitap.radikal.com.tr/makale/haber/otomatik-portakal-50-yasinda-349875

Eklicem,siz nasıl buldunuz kitabı?

9 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

ben teşekkür ederim,evet,kişi,konuşma ve emek arttıkça dahada iyi olur umarım.

9 yıl, 3 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Peki, kabul edilebilir ise az suç işlemiş diyelim. Zaten kitabın özü din değil zaten. teşekkür ederim, faydalı bir kitap değerlendirmesi oldu.

9 yıl, 3 ay     
1 2 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar