Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
hımm.. edebiyat dünyayı etkileyici bir biçimde anlatabilme sanatıdır diyebiliriz.ama bu sadece basit bir tanımdır. sınırının olduğu konusunda fikir sahibi değilim ama kısıtlanırsa yasaklanırsa sorun vardır. sana edebiyat bana değil değildir fakat bu ben beğendim sen beğenmedindir. bu biraz edebi eserin kalitesine de bağlıdır. edebiyat elbette ki çok seslidir. muhafazakarlık bir ideolojidir ve bu ideolojiye uygun bir edebiyat yapılabilir.Edebiyat bu amaçla kullanılabilir. örnekleri mevcuttur.
p.s (ayıptır söylemesi P.S yazmayı sevdiğim için bunu kullanıyorum) : kavramlar üzerinde çok ama çok fazla durulabileceğinin farkındayım ve bunlar bir hiç sadece. kendimce sorulara yanıtlamaya çalıştım.
EDEBİYAT: Kökü "edep"tir ve edebiyatla uzaktan yakından uğraşan kişinin edebini yanında taşıdığını gösteren değerli bir olgudur. Edebiyat adamlarımızın hayatlarını, tavırlarını şöyle bir gözümün önüne getirdiğimde gördüm ki edebiyatın köküne sımsıkı bağlı olanlar kalıcı olmuşlar ve günümüzde de halen okunmaktalar. Elbette istisnalar vardır her yerde olduğu gibi. Bu yüzden köküne sadık kalmadan bir şeyler yapanlar da olabilir. Köksüz olmak insanı yıkar, dağıtır, pejmürde eder, kendine bile yabancı eder.
Necip Fazıl'ı düşündüğümüzde edebiyatın bütün kareleri onda tamamlanmıştır. Yazdıklarıyla, yaşantısıyla tam bir edebiyat adamıdır. Duruşu, bakışı, yürüyüşü ile bir edep abidesi olarak yaşamıştır. Şiirlerinde, yazılarında bunu görmek mümkündür...
Edebiyat, ruha en çok işleyen sanattır bana göre.
Bir sınırı yoktur, kısıtlanamaz, görecelidir ve asla muhafazakar olamaz. Olursa, edebiyat olmaz, en azından benim için.
Edebiyat yazım sanatıdır
Bir sınırı elbette yoktur ama sınırlamak isteyenler vardır..
Kısıtlanmak istenebilir ama günümüzde son derece zor..
Beğenmek görecelidir.
Tek seslidir bence. Senaryoyu biri yazar yönetmeni sen olusun sen hayal edersin özgürce..
Tabiiki olabilir.Okumak veya okumamak kişiye bağlı..
Konuyu açan doganozmurat a açtığı faydalı konular için teşekkür ederim. Son günlerde bu grupta magazin düzeyi yüksek ve bana göre birbirinin aynısı konular açılıyor.Ben bu konudan oldukça rahatsızım ancak bireysel özgürlüğe inanıyorum.
Edebiyat için de aynı şekilde düşünüyorum. linki verilen blog yazısını okudum. buradan çıkardığım sonuçta bu yönde.
bana göre edebiyat göreceli bir kavramdır. muhafazakar yada uç noktada özgürlükçü de olabilir.çok sesli olması tabiki gereklidir.ancak kısıtlanabilir de olmalıdır. kısıtlama konusu genellikle sevimsiz görünsede bence gereklidir. tabiki bu devlet eliyle değil ancak okur kitlesinin vicdanı marifetiyle yapılabilir.
bence edebiyat duyguların, düşüncelerin, isteklerin, gerçeklerin, hayallerin, umutların, korkuların, üzüntülerin, aşkların ifade edilmesidir. bence edebiyat sınırsız, kısıtlanamazdır, herhangi bir şekle kalıba sığmaz, öyle olsaydı bir çok edebiyat akımı, nazım biçimleri, roman türleri, nesir biçimleri vs. doğmazdı, her biri zenginlik. hatta bana göre resim de edebiyattır, çünkü o da bir şeylerin ifadesi, kompozisyonudur. mesele ifade etmektir, bunun şekli, nasılı pek mühim değildir, bunlar olsa olsa edebiyat konusu üzerine akademik çalışmaların konusu olabilir, edebiyat, sınırlı ve muhafazakar olmasa da sanatçı ve okuyucu muhafazakar olabilir, bu da edebiyatın zenginliğidir böylece bir takım değerler muhafaza edilirken diğer yandan yenilikçi akım ve ifadeler her daim yoldadır. edebiyatın çok çeşitli olması hoşlantı ve zevklerin çok çeşitli olmasındandır.bu çığ, sonsuza değin gittikçe büyüyecektir
Dusunce ve duygularimizi yazili olarak anlamli ve etkileyici olarak anlatmakdir.Bir sanatdir tabiki.Kisitlanmamalidir ve cok sesli olmalidir mutlaka.Insanlarin degisik seylerden hoslanacagi icin dogal olarak edebiyatda cok sesli olmalidir.Sinirini kendi belirlemelidir.Bir devlet kurumu yada herhangi bir diktatör belirlememelidir.Bence muhafazakar edebiyatda vardir ama edebiyatin butunu muhafazakar olmamalidir.Tabii bunlar benim dusuncelerim.Hepimizin burdada yani web sayfamizdada gördugumuz gibi degisik konulari okumakdan hoslaniyoruz.birimizin begendigi digeri begenmeyebiliyor.Bu da guzel bir sey.Suru gelenegini anlayisini bozan bir sey dolaysiyla.Kimse kimsenin sevdigi begendigi seyi begenmek zorunda degildir zaten.Edebiyat adi altinda yapilan ve bana göre gereksiz bir cok yazilar kitaplar sadece öylesine yazilmis seylerdir.Bir seyler vermeldir insana edebiyat.Hissetmelidir kisi.Degilse amac neki para kazanmaksa bu sadece ticarete girer sanat degildir dolaysiyla.
Edebiyat sadece romanla kisitlanmaz mutlaka siir,destan hikaye biyografi gibi uzar gider terimleri:)
Mustafa Yıldırım
http://blog.milliyet.com.tr/mustfyildirim
İlginç bir konu, Edebiyat anlayışımız hakkındaki sorularını sizlerle paylaşmak istedim. Düşüncelerinizi lütfen kırıcı olmadan konuşabiliriz.
Edebiyat nedir sizce?
Bir sınırı var mıdır?
Kısıtlanır mı?
Edebiyat göreceli bir kavram mıdır?
Edebiyat çok sesli midir, yoksa tek sesli mi?
Edebiyat muhafazakar olabilir mi?