Dâhi bir biyokimyacıdır Victor Werker. Karmaşık bir laboratuvar çalışması sonucunda suni bir canlı yaratır ve ona eobiont adını verir. Werker dünyayı dolaşarak yazdığı mektuplarla buluşunu ve buluşunun sonuçlarını açıklamaya çalışırken, korkunç bir kederin yükünü ardından sürüklemektedir. Barışmayı umut ettiği eski sevgilisine gönderdiği mektuplar aslında ölü doğan kızına hitap etmektedir. Süreç bir yaratılış öyküsü. Yapay ortamda bir insan yaratmak ile ahlakçı nefretin karşı karşıya geldiği sürükleyici bir roman. Bu romanın yaratıcısı da her yıl Nobel Ödülüne aday gösterilen ünlü Hollandalı yazar Harry Mulisch. Mulisch, kalemini öyle ustaca oynatıyor ki, ortaya çağdaş bilimin, çağdaş dinin ve yaratılışın temel sorunlarının hayranlık uyandırıcı ve karmaşık bir sorgulaması çıkıyor. Yazarın okuyucusuyla oynadığı karmaşık oyun da cabası. Mulisch, okuyucusuna sürekli yeni bakış açıları sunuyor, ama aralarında belirgin bağlar kurmuyor. Zor, anlamlı, keyifli ve özel bir metinle karşı karşıyayız. Süreçi okuyup bitirdikten sonra yeni baştan okuma isteği uyanacak içinizde. Ve şu soru kafanızı kurcalayıp duracak: genetik hileli bir hayat mı, yoksa hilesiz gerçek bir hayat mı?
Dâhi bir biyokimyacıdır Victor Werker. Karmaşık bir laboratuvar çalışması sonucunda suni bir canlı yaratır ve ona eobiont adını verir. Werker dünyayı dolaşarak yazdığı mektuplarla buluşunu ve buluşunun sonuçlarını açıklamaya çalışırken, korkunç bir k... tümünü göster
42 DİLE ÇEVRİLEN ULUSLARARASI ÇOKSATAN
2020 GOODREADS YILIN EN İYİ ROMANI
“Yaşamla ölüm arasında bir kütüphane var,” dedi. “Bu kütüphanedeki raflar sonsuza kadar gider. Her kitap yaşamış olabileceğin başka bir hayatı yaşama şansını sunar sana. Farklı seçimler yapmış olsan, şu an nasıl bir hayatın olacağını görürsün…
Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?”
Nora Seed berbat halde. Kedisi öldü. İşinden kovuldu. Abisi onunla konuşmuyor. Kimsenin ona ihtiyacı yok. Art arda alınmış kötü kararların sonucunda bir kütüphanede buluyor kendini. Zamanın hiç akmadığı bir gece yarısı kütüphanesinde, sonsuz sayıda kitabın ortasında... Kitapların her birinde Nora’nın farklı bir hayatı yazılı. Başka kararlar verseydi yaşamış olabileceği hayatlar. Farklı kariyerler, farklı eşler, farklı arkadaşlar, farklı şehirler arasında gidip gelen Nora’nın aklı sorularla doluyor. Mutluluk sadece önemli sandığımız seçimlerde mi gizli? Yanlış giden her detayın sorumlusu gerçekten biz miyiz? Hayatı yaşanılır kılan ne? Yanlış bir karar insanın tüm hayatına mal olabilir mi?
İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden Matt Haig; Nora’nın pişmanlıklara, ihtimallere ve yeniden seçme imkânına dair çıktığı bu yolculukta, ona eşlik edecek okurlara sürükleyici ve insanın en temel sorunlarını konu alan bir kurgu sunuyor.
“Değişmesini istediğimiz bir dünyada hep birlikte sıkışıp kalmışken, tam zamanında yazılmış bir modern çağ masalı, günümüzün Şahane Hayat’ı.”
Jodi Picoult
“Kitapların yaşamı değiştirme gücünü kutlayan, içtenlikle ve mizahla yazılmış, baştan çıkarıcı bir roman.”
Sunday Times
“Matt Haig sözcükleri konserve açacağı gibi kullanıyor. Konserve de biziz.”
Jeanette Winterson
42 DİLE ÇEVRİLEN ULUSLARARASI ÇOKSATAN
2020 GOODREADS YILIN EN İYİ ROMANI
“Yaşamla ölüm arasında bir kütüphane var,” dedi. “Bu kütüphanedeki raflar sonsuza kadar gider. Her kitap yaşamış olabileceğin başka bir hayatı yaşama şansını sunar san... tümünü göster
serhanuresin şu anda kitap okumuyor.