Ütopya-Distopya

Ütopya, ideal toplum düzeni arayışının edebiyata yansımasıdır. Thomas More 1516'da yazdığı “Utopia” adlı eserinde, idealize edilmiş bir huzur ve mutluluk ülkesi kurgulamış; bu kurguya Yunanca "yok, olmayan" anlamındaki 'ou', "mükemmel olan" anlamındaki 'eu' ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinin birleşimini andıran Utopia ismini uygun görmüştür. Platon’un “Devlet” adlı eserinde ideal yönetim biçimi felsefi açıdan sorgulanır; Thomas More’un eserinde Platon’dan esintiler gözlemlenir. Francis Bacon’ın “Yeni Atlantis” ve Tommaso Campanella’nın “Güneş Ülkesi” isimli kitapları da bu çerçevededir.

Distopya ise içeriğinde barındırdığı olumsuz göndermelerle ütopyanın karşıtı konumdadır. Ütopyada gelecek güzel günlerden söz edilirken, distopyada bugünden daha karanlık gelecekten söz edilir. Bu yüzden kara ütopya da denir bu tür ütopyalara. Kara ütopyaların en bilinenleri George Orwell’in “1984” ve Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünya” adlı eserleridir.

William Morris’in “Gelecekten Anılar” adlı romanı ise hem kurgusundaki başarı hem de insanların yalnız mutlu olmak için çalıştığı, çalışmanın sanata ve eğlenceye dönüştüğü bir toplumu tasvir eden içeriği ile takdiri hak eden bir ütopyadır.

Ütopya ve distopya kitaplar, ideal toplum ya da kıyamet tasavvuruna dönük içerikleriyle bilimkurgu kategorisinin biraz dışına taşarlar. Ancak siyaset bilimi, hukuk, iktisat vs. sosyal bilimlerin de neticede bilim olduğu hatırlanırsa, geleceğin toplumuna yönelik öngörülerin, kehanetlerin de bilimkurgu sınıfına dahil olduğu rahatça söylenebilir.


Tür: Bilim Kurgu | Açılış, 23 Kasım 2016
<< tüm tartışmalar

En Gerçekçi Ütopya Hangisi?

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 3 arası cevap gösteriliyor, toplam 3 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Ütopyalar imkansız mıdır? Gerçekçi ütopya olur mu?
En gerçekçi ütopya hangisi? Yoksa hepsi mi?

8 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Birinin ütopyası bir başkasının cehennemidir. Kusursuz sistemlerin kusurlu (insan) canlılarla işletilmesi maalesef mümkün değildir.

Ursula le Guin'in Omelas'i birakıp gidenler aslında anlatılmak isteneni güzel şekilde vermiş. Okumadıysanız tavsiye ederim.

https://sessiziz.wordpress.com/2010/03/27/omelasi-birakip-gidenler/

8 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Ben bir ütopya değil de distopya örneğin okudum.. Hayatta Kalam Güncesi- Doris Lessing
Kitap bir savaş sonrasında ülkenin insanlarındaki, toplum yapısındaki değişimden bahsediyordu, yoğunluksa küçük bir kız çocuğunun büyüyüp gençliğe atılması penceresinden ilerletilmişti.
Değinmek istediğim esas nokta şu ki kitaptaki distopik unsurlar kapitalizmin aşırı artmasıyla insanların yalnızlaşması, aile kavramının tamemen ortadan kalkması, kıtlığın gelmesi, insanların yalnızlıktan ve farklı düşüncelerden korkup ''sürüler'' halinde yaşamasıydı..
2000 yılında yayımlanmış olan bu kitabın resmen günümüzü anlattığını gördüm.
Geçmişin distopyası günümüz...

8 yıl, 1 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar