Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
evrimin canlılıkla ilgili olduğunu biliyoruz. peki diğer tüm şeyleri yok sayarak tanrının yokluğundan bahsetmek mantıklı mı? size açıklayabileceği tek şey bu. neden 100-200, 1000 yıldır evrim göremiyoruz? aslında hiç olmadığı için olabilir mi? @cessie evrim sadece iyi uyum yapanın ayakta kalmasıysa maymundan insana dönüşme hangi teorideydi, karıştırdım mı acaba?(!). genetik hastalıklar günden güne arttığına göre, hastalıklılar mı iyi uyum yapanlar peki?
Artık bu ''Evrim bir teori değildir!'' argümanını bırakın. Kanıtlanmayan her şey, teoridir. Evrim, önümüzdeki yıllar içerisinde birçok yönden kanıtlanabilir; ancak bulunduğumuz an itibariyle sadece bir teoridir.
Bu yorum silinmiş
maymun gözüyle bakarsan evrimi değil, en yakın yiyeceği düşünürsün.
İnsanoğlu bu soruya dünyada varolduğu süre içerisinde cevaplar aramıştır. Öyle ki dünya üzerindeki birçok medeniyetin sahip olduğu araştırmacı ve düşünürler bu konu hakkında çeşitli fikirler atmışlardır. Müslüman, Yahudi ya da Hristiyan topluluklarının kendi içlerinde öne sürdüğü konu hakkında birçok fikir vardır. Ancak Darwin bu konu hakkında uzun yıllar gözlemler yapmış ve ''Türlerin Kökeni'' adlı eserinde bu teoriyi ortaya atmıştır. Bahsetmek istediğim diğer konu ise Darwin bu teoriyi kutsal kitaplardan ya da diğer din alimlerinden öğrenmemiş olmasıdır. Çünkü dinler o zamanlarda yaratılış konusunda ısrarcıydı fakat Darwin sanıldığı gibi mükemmel bir yaratılışın olmadığını gördü. Aksine günümüzde dinler de bu teoriyi yavaş yavaş kabul etmeye başlamış ve evrimin bir yaratılış biçimi olduğunu öne sürmeye başlamışlardır. Kim ne derse desin evrim gerçeğini tam anlamıyla ortaya atan Charles Robert Darwin'dir ve bizler ona çok ama çok şey borçluyuz.
Evrim vardır ya da evrim yoktur (benzer şekilde tanrı vardır ya da yoktur) diyip bir taraf seçip işin içinden çıkmak işin birazcık kolayına kaçmak olmuyor mu?
Ya da evrim varsa tanrı yoktur veya tanrı varsa evrim yoktur gibi bir mantık yürütmek böylesine kompileksli ve bilinmeyenli bir durumu yazı tura atma seviyesine çekmiyor mu?
Evrim ve tanrı aynı anda varolabilirler de ve aynı anda varolmayabilirler de. Ya da belli yüzdelerle doğru ve yanlış da olabilirler. Hatta belki de din ve evrim birbiriyle alakası olmayan iki unsurdurlar.
Tabii bu tarz bir açıklamaya sığınmak muhtemelen bilimsel metotlara pek uymuyordur çünkü bilim varsayımlarla değil delillerle işler.
Ama burada kimin bilim anlayışını baz aldığımız da önemli tabii. Eğer Aristo'ya sorsaydık o bu mesele ya siyahtır ya da beyazdır derdi. İbn-i Sina da bize gri tonları işaret ederdi.
Bence evrim ve tanr şu an bulutlar üstünde bir kafede oturmuş bize gülüp birbirlerinin sırtını sıvazlıyorlardır.
İki teorinin de (evrim-yaratılış) kesinliği yoktur. Bu sebeple bazı vakitler, ikisi de birbirine yönlendirilir.
Örneğin; kutsal sayılan kitaplarda evrime dair kanıtlar aranırken, Richard Dawkins de ilk canlıyı uzaylıların bırakmış olabileceğini söyler. Bunun gösterdiği; iki teorinin de bir durumda çıkmaza girdiğidir.
@anonim katılıyorum çoğunluğun dediği doğru olmalı diye bir kural yok en güzel örnekte dinler. Gel gelelim bahsettiğin şey bir teori sana kesin böyledir diyen zaten yok ama şeytanla tanrının insan üzerine bahse girmesinden çok daha mantıklı bir yöntem. Bir önceki mesajımda da dediğim gibi gerçeğe en yakın olasılık daha iyisi bulunana kadar bu.
Yıllardır tartışılan fakat mutabakata varılmamamış konularda insanları birbirine düşürüp izlemek düşünce açısından son noktaya evrilmiş bir aklın uğraşı mıdır? Yoksa tam tersi mi...Bunu da tartışalım