Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
kesinlikle romanlaştırılmış olması daha iyi dediğin gibi havada kalıyor öbür türlü anlaşılması zor oluyor.. ayrıca romanlaştırılmış olanları anlaması kolay olduğu gibi okunabilirliği daha fazla oluyor diğer türlü sıkıcı olabiliyor maalesef.. bunu sadece felsefe için değil tarih içinde böyle düşünüyorum romanlaştırılmış hali daha kalıcı oluyor :)
@minimaxy aslında söylediklerin kısmen doğru saf ve net bilgi güzel olabilir ama kendi adıma söylüyorum ben onu okurken sıkılıyorum ilerleyemiyorum :/ o yüzden bana romanlaştırılmış olanı daha iyiymiş gibi geliyor.
felsefe doğrudan verilirse okuyucu daha bilinçli bir şekilde bilgiyi ve düşünceyi ayırır, muhakeme eder, sonra alır. ancak romanlaştırılırsa okuyucu felsefeyi kurguyla beraber fark etmeden yutar diye düşünüyorum. fikir ve felsefe kitaplarının romanlaştırılması bu yüzdendir. bu şekilde yazar kendine daha çok taraftar bulabilir. romanlar, okunabilirliği ve anlaşılabilirliği daha kolay olduğundan okuyucuyu düşünmeye daha az iter. fikri gerçekten anlamak istiyorsak doğrudan felsefe kitaplarını okumamız gerektiği kanaatindeyim..
@mrvszr, Biraz öyle oldu :) Evet, bilinç konusunda hemfikiriz. :)
@sifteri söylediklerinde haklısın bir sürü tarih kitabı var ama hepsi aynı şekilde yansıtıyor tarihi oyüzden benim düşüncem biraz bilinçli olunması gerektiği.
Ayrıca bence romanlaştırılmış kitapta senin bu bahsettiğini vermek daha kolay olur gibi bilimsel kitaplarda o dönemde böyle olması gerekiyordu tarzında bi bilgi veremezsin yada girilmeyedebilirdi tarzında bişe diyemezsin ama romanda olaylarla o duyguyu o bilgiyi verebilirsin diye düşünüyorum :)
@mrvszr, Elbette okuyucunun da belli bir bilinçte olması gerekiyor. Ama romanların o duyguyu verebileceği düşünceni çok iyimser buldum doğrusu. :)
@sifteri iyimser mi oldu gerçekten ?.. :) bilmiyorum ama bilinç kesinlikle gerekli o konuda hemfikiriz :)
Ben felsefeye yeni başladım daha. Dün Politzer'in kitabını aldım, romanlaştırılmış değildi ama baya anlaşılır bir dille yazılmıştı.
Sıkılırım diye düşündüm, sıkılmadım hiç. Her yaştan insan rahatlıkla okuyabilir.
Bazı kitaplar görüyorum, yazar uzatmış da uzatmış, çok terim kullanmış vs vs. Bişey anlamadığım zaman siinirleniyorum bi de :)
Roman şeklinde olanlar varsa bulup okumak gerek gerçekten ;)
Felsefe dediğimiz dipsiz bir kuyu. Günlük hayata dair felsefi düşünceler her türlü romanda aslında bir şekilde karşımıza çıkıyor. Ama derinlemesine inersek biraz da romanlaştırılmadan okumak gerektiğini düşünüyorum. Dilde akıcılık, sürükleyici bir yazım benim için önemli bir unsur bir kitabı sevmemde ama bir felsefe üstadını okumaya karar verdiysem de dikenine katlanıp, hakkını vermeyi tercih ederim.
Tartışmaları okumadım, az vakitte soruya cevap verip kaçmak istedim :
"Basitleştirerek anlatmak" en doğru yolu.
11 yaşında bir çocuk anlamıyorsa söylediklerinizi, yani siz ona bildiklerinizi anlatmayı başaramıyorsanız, siz de bilmiyorsunuzdur.