Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Felsefeyi romanlaştırarak mı, yoksa doğrudan mı anlatmak daha faydalıdır?

Tartışma Cevapları
1 2 ileri »

11 ile 15 arası cevap gösteriliyor, toplam 15 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Benim için okuduğum kitabın akıcılığı çok önemli. Bu yüzden ben de romanlaştırılmış olanları tercih edenlerdenim...
Direk bilgi veren kitaplar sifteri'nin dediği gibi fazlasıyla soyut kalıyor, hele bir de konu felsefe olunca

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Kıyaslama içine girmek anlamsız, önemli olan doğru aktarabilmek olmalı. Fazla felsefi metin okumadım ama roman aracılığıyla felsefi düşüncesini okurlara aktarmak isteyen yazar ve düşünürlerden Sartre'ın Bulantısı ve Özgürlük Yolları üçlemesi oldukça başarılıdır.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

kesinlikle romanlaştırılmış olması daha iyi dediğin gibi havada kalıyor öbür türlü anlaşılması zor oluyor.. ayrıca romanlaştırılmış olanları anlaması kolay olduğu gibi okunabilirliği daha fazla oluyor diğer türlü sıkıcı olabiliyor maalesef.. bunu sadece felsefe için değil tarih içinde böyle düşünüyorum romanlaştırılmış hali daha kalıcı oluyor :)

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

@minimaxy aslında söylediklerin kısmen doğru saf ve net bilgi güzel olabilir ama kendi adıma söylüyorum ben onu okurken sıkılıyorum ilerleyemiyorum :/ o yüzden bana romanlaştırılmış olanı daha iyiymiş gibi geliyor.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

felsefe doğrudan verilirse okuyucu daha bilinçli bir şekilde bilgiyi ve düşünceyi ayırır, muhakeme eder, sonra alır. ancak romanlaştırılırsa okuyucu felsefeyi kurguyla beraber fark etmeden yutar diye düşünüyorum. fikir ve felsefe kitaplarının romanlaştırılması bu yüzdendir. bu şekilde yazar kendine daha çok taraftar bulabilir. romanlar, okunabilirliği ve anlaşılabilirliği daha kolay olduğundan okuyucuyu düşünmeye daha az iter. fikri gerçekten anlamak istiyorsak doğrudan felsefe kitaplarını okumamız gerektiği kanaatindeyim..

11 yıl, 4 ay     
1 2 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar