Her ay grup üyeleri olarak bir kitap seçiyoruz, topluca kitap okuyup,tartışıyor , sizi de aramıza bekliyoruz..
bir haber dinledim bugün Japonyada bir kişi yılda 25 kitap okuyormuş Türkiye'de ise 10 yılda bir kitap okunuyormuş.Bana çok korkunç geldi bu.
dediğiniz gibi insan yolculuk yaparken de kitap okuyabilir, yemek yaparken de.. tv izlemeye zaman bulabiliyorlar ama nedense kitap okumaya zaman bulamıyorlar şaşırtıcı..isteyen herkes okumaya zaman ayırabilir ..
Çok haklısınız kitap boş zamanda okunmaz.Kitap okumak aslında bir alışkanlıktır, çocuklara küçük yaşlarda bu alışkanlık kazandırılırsa kitap sevgisi de aşılanmış olur. Ovidius`un dediği gibi yetişen zekaları kitapla beslemeyen uluslar, yıkılmaya mahkumdurlar.
Çok doğru, kitap boş zaman değerlendirme aracı değildir ama malesef ülkemizde yaygın bir kitap okuma kültürü yok.
Hayatın çarkları içinde gerçekten sıkışmış bir insan bile içinde kitap sevgisi varsa vakit yaratır.
Benim kendimce bulduğum ufak tefek çözümlerim var.
Mesela hacim olarak küçük bir kitap yolda okuma kitabımdır.Bu kitapların kolay okunabilir bir kitap olmasına da dikkat ederim.
Zorlayıcı , üzerinde düşünülmesi gereken kitapları sessiz ve rahat bir yerde okuma yapabileceğim zamanlara saklarım.
Ayrıca masa başı çalışanlar için e-kitaplar bulunmaz nimetlerdir.Fırsat buldukça facebook ya da twitter'a girmek yerine e-kitap okunabilir.
Bunun dışında şiir kitaplarını günlük işlerinizi yaparken yanınızda bulundurabilirsiniz.
yani insanın gönlü olduktan sonra her şey mümkün.
Sevgiler,
tamamen bahane... günde en az 8 saat uyuyup 2 saat tv-internetle meşgul olan insanlardan duyarız bu tip sözleri genelde. gerçekten okumak isteyen bir insan sanki bir marifetmiş gibi bu söylemlerde bulunmaz diye düşünüyorum.
o insanlara genelde ikimizin de bir gününün 24 saat olduğunu hatırlatmaya çalışırım ancak çoğu zaten bahanesini ileri sürmüş, görevini tamamlamıştır, önerileri dikkate bile almaz...
aldırmayın.
Boş zamanımda işe giderim, dolu zamanımda kitap okurum. Herhangi bir şeye zamanım yok diyen insanla da bir daha görüşmem. Çünkü bir dahaki sefere size de zamanı yoktur.
Okumayı, zaman ayrılması gereken bir hobi olarak görenler aslında hiç okumayanlar bana göre de... Yaşamın, aslında kendine doğru yapılan bir tekamül yolculuğu olduğunun farkına varanlar, zaten nefes almak gibi algılıyorlar okumayı... Diğerlerinin deneyimleri, düşünmüşlükleri, yarattıkları, o satır aralarından bize aslında derin ve tek bir nefes olduğumuzu hatırlatıyor..
Bilinçle nefes almak vermek, yaşamak, yaşama tanık olmaksa genel anlamda değen herşeyi okumak ;
Okumak için boş zamanı olmadığını söyleyenlerin derin bir uykuda sayıkladıklarını düşünüyorum ben. Uyandırmak gerekebilir .. ve uyumamak gerek .. diye de elimde kitapla dolaşıyorum sürekli. . :)
"Kitap okumaya vakit yok." cümlesinin tercümesi : "Yapılacak işler listesinde kitap okuma işi o kadar aşağıda kalıyor ki, hiç bir zaman sıra ona gelmiyor."
Sonuçta herkes zorunlu işlerinden kurtuldukça, yapmak istediği işlere yönelir. Gerçekten kitap okumak isteyen kişi, günde 30 dakikasını ayırarak düzenli şekilde okuduğu kitap sayısını arttırabilir. Sorulması gereken soru bunun ne kadar istendiği, önemli olduğudur.
Konu başlığını görünce yazmadan duramadım. Sabah işe gitmeden önce kahvaltı yaparken kitap okurum, işe giderken (20 dk) ve de dönerken (25 dk) tramvayda okurum, bir sonraki hastamı beklerken 5-10 dk okurum, akşamları eşim tv izlerken ben yanında kitap okurum. Yani isteyince oluyor ve de sevgili kayınvalidemin kulağını çınlatmadan geçemeyeceğim ' Neyse şimdilik okusun çocuğu olduğu zaman okuyamayacak nasılsa' sanki sigara içiyorum da bırakmam gerekmiş gibi ?! Ve ben herşeye rağmen kitap okumayı seviyorum ve okuyorum ; kayınvalidecim, çocuk da yaparım kitap da okurum!!!!