Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Konuyu tartışma kısmına kaydırmamak için yazmadım ve klübe pek de uygun olmadığı için çekimserdim bu konuyu açmaya ama içimde kaldı ne yapayım.Evet Türkçemiz zayıfladı, fakirleşti ,pek çoğumuz zaten bir şeyleri uzun yazma zahmetine katlanamıyor bile ben de şuan telefondan yazdığım için kısaltma eğilimindeyim,ve de iki nokta nerede kullanılır bilmeyen bir sürü insan var.Ama ne bileyim bazı bariz hataların yapılmasına çok kızıyorum, hadi arkadaş oraya en sevdiğiniz kitap 'ne' yazdı hangisi demek yerine ve de altına ben her kitabı severim deyip devam ettirdi konuyu, peki siz neden favori kitaplarınızı sayarak devam ettirdiniz -sanırım Ahmet 'in dışında tek kitap yazan yoktu -,bu seçememekten mi kaynaklı yoksa 'en' i üstünlük zarfı diye yanlış mı öğrendik? Ve asıl merak ettiğim husus, şarkı, dizi,film,aklınıza gelen herhangi bir şey olabilir insan neden 'en' ini seçemez de birçok güzel var der, yani biz de biliyoruz var ama senin için özel olan olmadı mı hiç, öznel olarak onu ön plana çekmek istediğiniz? Derdimi dinlediğiniz için teşekkür ederim, evet önceki tartışma ile alakalı ,hayır kimseye bir kinim yok sadece tesadüf olarak önceki tartışmadan yola çıktım ve bir konuyu eleştirdim.Ben de iyi kötü yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum...
Dilimizin bu derece küçümsendiği, sözel bilimlerin ve kitap okumanın boş iş olarak görüldüğü ülkemde böyle hataları görmek hiç şaşırtmıyor beni.
sorun buysa yanlış yapmaktan çekinmem. burada yanlıştan söz edilemez, anlaşılmadan söz edilebilir. gramer kuralına göre değil, anlaşılma, değer verme ölçüsüne ve sürü psikolojine göre hareket ediliyor, bu da normal. buradan bunu yazanlar gramerden bihabersiz olduğu anlamı çıkmaz. 'en sevdiğiniz kitap ne' genelde 'en sevdiğiniz kitaplar hangileridir' anlamı da çıkar. en sevdiğiniz kitap hangisi'ni tam kavrasam bile, birden fazla kitap yazmanın yanlışlığı olamaz. en sevdiğim kitap şu, ama şu kitapları da seviyorum diye belirtebilirdim de. bir de değer ile de alakalı bir konu bu, bu bir sınavda sorulsaydı tabi ki daha dikkatle bakar ve tek kitap adı yazardım. buradaki amacımız sevdiğimiz kitapları yazmak da olabilir. illaki konu başlığına tam uymam da gerekmez. bu kadar ince şeylere kafa takarsak ben çok yanlış bulurum. 'en sevdiğiniz kitap ne?'ye verilen cevaplarda tek kitap yazılsaydı ve hiç bir açıklama yapılmamış olsaydı bu doğru mu olurdu, hayır olmazdı. kavram hataları bulmaya başlarsam çok bahane bulurum, gerçek bile bunlar: bir kere 'en sevdiğiniz kitap ne' diye bir soru şekli olamaz derdim. 'en sevdiğiniz kitap hangisi', 'okuyup beğendiğiniz en iyi kitap', 'bugüne kadar okuduklarınız içinden en beğendiğiniz kitap' vs. cümlenin yazılışına göre anlaşılma katsayısı değişir. beğenmek ile sevmek kavramları aynı şey midir ki?
Size hak veriyorum. Kavramlar hayatımızda çok önemli. İnsan bir soru sorduğu zaman ya da bir konu hakkında konuşacağı zaman kendisi ile çelişen ifadeler kullanmamalı. Eğer anlatmak istediği başka bir şey ifade ediyorsa ona göre uygun kelimeler seçmelidir. Bu durumu gözlemlediğiniz için de size ayrıca teşekkür ederim.
Nesferatu, yerinde bir tartışma konusu açmışsınız. Söz konusu internetdeki sosyal bir platform olunca, bir takım yanlış ifadelerin kullanılması çok gözüme batmayan bir durum açıkcası. Ben de bahsettiğiniz başlık altına 10 adet kitap sıraladım fakat daha dikkatli ve özenli olmak gerekiyor, katılıyorum size ...
Konu kavramlar olunca fazla hassas olduğumu söyleyemeyeceğim. Kavramlara gelinceye kadar sürekli yapılan, artık neredeyse doğal gelen yazım yanlışları var, bunlar daha çok gözüme batıyor. Kavramlar daha ucu açık bir mevzu. Emre Bey'in de dediği gibi pek çok cümleden, soru ve soru öbeklerinden kusurlar bulmak mümkün. Algı meselesi olduğunu düşünüyorum, iş anlatım bozukluklarına gelirse zaten pek çok cümlede mevcut.