Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Baskısına ulaşamadığım bir çok kitabı sahaflar sayesinde buldum. Kitapevlerindeki tehlikeden çok dijital baskıya tamamen geçilip kağıt baskının kalkmasından korkuluyor. Kesinlikle bunun olmayacağını düşünenlerdenim.
%90 internetten kitaplarını alan biri olarak, Ankara'ya gittiğimde mutlaka Dost, İmge, Arkadaş..vb kitapevlerine gider ve kitap alırım. O kültür bambaşka ve yok olacağını asla sanmıyorum. ;)
Kitapçı gezerken ya da kitap okurken yaşadığım mutluluk, kitabı bitirdikten sonra yerini '' Bu kadar kitabı nereye koyacağım, hadi koydum diyelim, hangi birinin, ne zaman tozunu alacağım ? '' derdine bıraktığı için e-kitap vb gelişmelere karşı değilim açıkcası :) Ayrıca gezdiğin kitapçılarda seninle muhatap olmayan, bilgisiz, ilgisiz görevlilerle karşı karşıya gelmektense internet üzerinden doya doya araştırarak kitap almak daha keyifli olabilir. Ayrıca içinde belki 1 tane bile kitpaçı barındırmayan illerde ya da az bulunan kitaplar söz konusu olduğunda internetten alışveriş çölde vaha gibi oluyor. Bence de kitapçı gezmek çok keyifli ama internetten alışveriş yapmanın faydalarını da gözardı etmeyelim.
Ayrıca bu değişimler birden olmayacak. Zamanla olacak bu da bize haliyle bir alışma süresi verecek. ( Ki ben bu sürenin çok daha uzun süreceğini düşünüyorum. ) Bir bakmışız, bir yandan basılı kitap koleksiyonu yaparken bir yandan ebook reader'ımızda taşıdığımız onlarca kitabı okumanın keyfini yaşıyoruz. Yani acımayacak, korkmayın :)
haklısınız elif hanım zaten yazdığım yazıdan sonra bende anladım duruma biraz duygusal yaklaştığımı lakin kitap okuyan insanların biraz da materyalist olması gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki asıl konu kitabın içindekiler ve bize neler kattığı ancak bir kitabı alırken yaşanılan an, hissedilenler ve göz gezdirmenin verdiği heyecanı raflar arasında dolaşmak yerine klavye ve mouselara bırakmaya başladığımızı farketmek rahatsız etmeye başladı beni sadece.
Zaten basımı olmayan kitapları elinde bulunduran insanlar internetten de satıyorlar. Bunu yine sahaflar yapıyor. Çünkü atıyorum İzmir'de yaşayan bir sahafın Türkiye genelinde satış yapması yine internetle mümkün.
Ben kitapçıların kolay kolay kapanacağını düşünmüyorum çünkü o kitapları ellerinde tutmak için illaki bir yere ihtiyaçları olacak. Oradan da satış yapacaklar. Hatta internetten satış yapan bir sahafa pazarlık yapmak için bizzat gidip kitap almışlığım da vardır.
Muhabbet ve yardımlaşma büyük şehirlerde olmuyor maalesef. Nispeten küçük kitapçılarda devamlı müşteriyseniz bir samimiyet kurabilirsiniz ama o samimiyeti kurduğunuz görevli gittiği an bitiyor. Hele Dost / Remzi / DnR'da muhabbet kurabilen birileri varsa tebrik etmek etmek lazım çünkü oralarda süpermarket anlayışı hakim. Kitabını alıp kasada fiyatı ödüyorsunuz, kampanya yoksa indirim bile yapmıyorlar. Ankara'da çoğu kitapçıyı düzenli olarak ziyaret ederim, sadece tek bir kitapçıda '' Hoşgeldin, nasılsın? ' ilişkim var. O da dediğim gibi, muhabbet ettiğim görevli çalıştığı sürece geçerli, izinli olduğu zamanlar kitapçıda muhatap alacak adam bulamıyorum. Yani bitmesinden endişelendiğiniz muhabbet ortamı yok.
Bir de şu var, zamanla değişen dünyaya bir yere kadar direnebiliriz. O da en fazla kendi çapımızda olur. Zaman gelecek basılı kitaplar azalacak, yerini e-kitaplar alacak. Tıpkı plakların yerini mp3lerin alması gibi. Siz en fazla kendi çapınızda hobinizi sürdüreceksiniz. Er ya da geç dünya değişecek, teknoloji değişecek, insanların ihtiyaçları ve öncelikleri de değişecek. Bunun önüne geçemeyiz, en fazla yeni durumun olumlu taraflarını görüp zamana adapte olabiliriz. Fazla duygusal yaklaşmamak lazım.
peki basımı olmayan kitapları elinde bulunduran insanların bu kitapları internetten satmaya başladığı zamanlar gelirse ?
Ben sahafların tamamen yok olacağına inanmıyorum çünkü kitaplar okunduktan sonra da el değiştirmeye devam edecektir. Eski ve değerli kitaplar dahi basılmıyor ve bu durumda sahaflara bel bağlamak durumundayız. Örnek vermem gerekirse, Liddell Hart'ın 2. Dünya savaşı tarihi artık basılmıyor. Ne idefix, ne D&R ne de bir başka internet sitesi çözüm olamıyor.
Arkadaşlar hepimizin bildiği üzere internet dünya genelinde büyük bir egemenliğe ulaştı. İnternet alışverişi de aldı başını gidiyor. Şöyle bir düşününce idefix önderliğindeki siteler artık çok fazla satış yapmakta. Kesinlikle kabul ettiğim şey ise internetten yapılan alışverişin daha ucuz , hesaplı olduğu. Ancak geleceğe dönüp baktığımda gördüğüm şey çok acı.
Bundan belki 10 belki 15 yıl sonra Dost-Remzi kitabevi, sahaflar ve D&R gibi yerlerin kitap reyonlarının boş olacağı ve belki de kapanacakları gerçeğiyle yüz yüzeyiz(tabi internet alışverişindeki büyüme ilerlerse). Raflar arasındaki yardımlaşma ve muhabbetlerinde yok olması da cabası. Çok fazla karamsarlaştığımı biliyorum ancak sizlerinde bu üzerinde düşündüğüm konudaki değerli yorumlarınızı merak ettiğim için bu tartışmayı açtım.
Teşekkürler.