Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Eğer gereklilikse neden hobi başlıkları altına yazarlar?
Gereklilikten ve hobiden ziyade benim için kitap okumak bir ihtiyaç haline geldi
İnsanın kendine birşeyler katmasında çok etkili ve önemli olmasına rağmen gereklilik demek doğru olmaz bence. Gerektiği için değil hobi olarak, sevdiğimiz için okursak daha fazla yararı olacağı görüşündeyim.
Ben 'Gereklilik' derken, burda ki bir çok insanın gereklilik kelimesini mecburi olarak değilde kültür bakımından geliştiren, okurların yaşam biçimleriniyönlendiren vs. kelime olarak algılayacaklarını düşünmüştüm. İlk iki yoruma bakılırsa yanılmışım. (:
Kişinin kendini geliştirmesinde, kültür kazanmasında, bilgi öğrenmesinde okul çağından itibaren kitap okumak etkilidir, gerekliliği bu noktada inkar edilemez bence. Hobi ise bunu daha ileriye taşıyıp hayatının bir parçası haline getirmektir, yani hem gereklilik hem hobi olduğunu düşünüyorum. Oğulcan Palabıyık'ın da dediği gibi bazılarımız içinse artık bir ihtiyaç :)
E) Hiçbiri. Keyiftir.
" okumak hobimdir." ya da " kitap okumalıyım, çünkü faydalı. " demek için okumuyorum. Tamamen keyif aldığım için okuyorum ama keyfin yanında beni geliştirmesi artısı oluyor.
Ona bakarsan spor yapmak da hobidir ve gereklilik ölçüsünde faydalıdır ama sevmediğim için fazla yapmıyorum.
Kitap okumak temel bir ihtiyaç ve olmazsa olmazlarımızdandır deriz her zaman. Peki aynı başlık altında hobi kategorisinde belirtilen örneğin fotoğrafçılık, sana katabileceği en önemli değer meslek edinmek olacaktır. dövüş sporları, yine öyle dans, yine öyle binicilik, yine öyle vs. Bende diyorum ki madem durum böyle o zaman insanın yaşamına tarif edilemez değerler katan bu nesneyi aynı başlık altında sınıflandırmamak gerekir. Çünkü, hobi kişilerin olağan uğraşı dışında rahatlamak için yaptığı iş, düşküdür.
Bugünkü sistemde adına ister kapitalizm ister materyalizm değin insanların tek zorunluluğu para kazanmaktır çünkü sistem harcadığın oranda mutlusun üzerine kuruludur yani kitaptan yola çıkarsak bir kitap alınca mutlu on kitap alınca çok daha mutlu.
O halde kitap okumak bir kaçış, sığınma, kopma, isteyerek veya istem dışı öğrenme, bir dünya yaratma v.s v.s ama bir zorunluluk değil sonuçta eline yaşamı boyu bir kitap bile almayanların ömrü daha kısa olmuyor...
+ Kitap okumak düşünce ufkunu geliştirir, kişilerin olaylara bakış açısını, onu irdeleme, analiz etme şeklini geliştirir.
+ Kitaplar kişinin kelime dağarcığını geliştirir. Daha çok kelime öğrenen insan daha iyi konuşur, daha iyi ikna eder dolayısıyla isteklerine daha kolay ulaşır. Söylemek istediklerini, duygularını daha iyi ifade eder.
+ Kitap okumak algı gücünü kuvvetlendirir. Kişinin okuduklarını daha kolay, daha iyi kavramasını sağlar. Bu onlara okul, iş vb. yerlerde başarı getirir.
+ Kitap okumak güzel bir uğraştır. Kişinin vaktini güzel geçirmesini sağlar, stresi azaltır.
+ Kitap okumak konuşma becerisini geliştirir. İyi konuşan insan çoğu zaman kazanır.
+ Elde edilen bilgiler genel kültür seviyesini geliştirir. Kişinin toplumdaki yerini, statüsünü, önemini arttırır.
+ Kitaplar hayal gücünün sınırlarını genişletir. Hayal gücü genişledikçe başarı, mutluluk gelir.
Gördüğünüz gibi kitap okumanın birçok faydası vardır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Kitap seçiminin iyi yapılması gerekmektedir. Kitaplar, kişiyi olumsuz etkilememelidir.