Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
kötü kitap da, zaman kaybı da vardır. 3 günlük hayatta hele ki günlük işlerinin arasında zar zor zaman bularak okuyabiliyorsa insan, bunu daha iyi anlar. bir süre sonra zaten kitabın ilk cümlesini okuduğunda, anlatımın kötü olduğunu, sığ bir kitaba başladığını anlıyor insan. 100 tane kitap yazmış yazarlar var, hangi mantıkla o kitapların iyi kitaplar olduğunu söyleyebiliriz. roman kalıpları aynı, karakterlerin isimlerini, mesleklerini değiştirerek kitap yazıyorlar. pucca'nın kitapları zaman kaybı değil mi şimdi, ne kadar beyinsiz insanlar olduğunu anladığımıza sevinmeli miyiz?
Evet, en beğenmediğimiz kitap bile bize bir şey öğretir..En azından bir kitabın "nasıl olmaması" gerektiğini
Kötü kitap yoktur. Dolayısıyla zaman kaybına neden olan kitap da yoktur. Biz istediğimiz kadar çok saçma bir kitaptı, vaktimi yedi diyelim, o kitap bize mutlaka bir şey katmıştır. Farkında olmasak da katmıştır. Çünkü o kitap. Boş işler müdürü değil. Kitap. Dolu dolu sayfaları olan bir kitap. Kesinlikle bazı kitapların zaman kaybı olduğu görüşünü desteklemiyorum. Diğerine göre daha yararlı olan kitap vardır. Diğerine göre daha az yararlı olan kitap da vardır. Ama yararsız kitap yoktur. Ve olmayacaktır.
Kotu kitap demeyelim de bazen olmamis biseyleri eksik kalmis
kitaplar vardır bazen cok sevdigin bir yazarin kitabini alirsin
ama yok bu olmamis dersin cunku bazen yazarlarimiz sirf para
kazanma amacli kitaplar yazabiliyorlar bu nedenle cogu zaman
ilk kez okuyacagimiz bir yazar yada yeni alacagimiz bir kitap
bizi dusunduruyor ve okuyanlarin yorumlarina bakar hale geliyoruz
Bilge Karasu der ki 'Okun/a/mayan kitap ölü bir nesnedir, bir yüktür. Ne yazık ki okunmuş kitapların çoğu da zamanla böyle ölü bir yük olmaya adaydır'
Eğer kötü kitap yoksa yük olmaya aday kitap vardır.
yanlış başlık, "iyi kitap yoktur" olmalıydı. "kötü kitap yoktur" cümlesi ile "iyi kitap yoktur" cümlesi arasında ne fark var? iyi ne demek? neye göre iyi, neye göre kötü?
kitabın iyisi kötüsü olur mu? kitabın iyi veya kötü olması algıyla ilgili olsa gerek. yanlış bilgiler veren kitap mı kötüdür, yoksa bana haz vermeyen kitap mıdır kötü olan? Yanlış bilgiler veren ama beni hazların doruklarına çıkaran kitap iyi kitap mıdır? doğru bilgiler veren ama acayip sıkıcı bir kitap kötü kitap mıdır?
bir kitap onu okuyan insanın o anki ruhsal durumuna, bilgi düzeyine, aidiyetine, mensup olduğu din, dil, ırk ve sınıfına göre iyi veya kötü değeri kazanır. örneğin Nutuk iyi kitap mıdır kötü kitap mıdır? Herkes bu kitabı içindeki salt bilgilere göre değil, bir önceki cümlede belirttiğim değerlere göre değerlendirecektir.
iki kere iki dört eder diyen kitap bana kötü gelebilir, ama iki kere iki beş eder diyen kitap daha doğru şeyler söylüyor olabilir ve benim ufkumu daha çok açabilir. doğru bilgiler veren kitap bana yanlış şeyler yaptırabilir, kötü bir kitap bana daha iyi şeyler yaptırabilir.
gereksiz kitap yoktur, gereksiz insan vardır, bomboş kitap yoktur bomboş beyin vardır. kötü olan sensin, kitap değil, iyi olan sensin, kitap değil. okumaktan soğutan kitap diye suçu ona atma, seni okumaktan soğutan o kitap değil, senin o anki ruhsal veya psişik durumun... süper kitap nedir, örneğin Sefiller süper kitap mıdır? kötü kitaptır diyeni bulamazsın. evet, beni en çok etkileyen romanlardan biridir, ama hepsi o kadar. ötesi yok. birileri çıkıyor, hayatımın romanı, beni baştan başa değiştirdi, vs. diyor. işte ona göre çok iyi kitap, ama bana göre değil belki. çünkü benim ne hayatımda ne de ufkumda zınnık değişiklik yapmayı beceremedi. Şimdi bana göre Sefiller kötü kitap mı değil mi?
"Hadi ordan" denilebilecek bir başlıktır. Kötü kitap çoktur abicim olmaz olur mu ?
Roman ve düşünce kitaplarında dediğin olabilir. Yazan kişiyi beğenmemiş olabilirsin fakat bir fikir almış olursun o kitaptan.
Fakat bilimsel içerikli kitaplarda bu mümkün değildir. Bir newton okursun birde x kişisi şimdi x kişisi yer çekimi yoktur diye bir kitap yazsa bu adamdan ne öğrenebiliriz ki. Birde kitabını hesaplamalar, verilerle doldursa.. Bilimsel içerikli kanıta dayalı kitaplar için kötü hatta çöp kavramı bile olabilir.
Ben tarihte çok görüyorum böyle çöp kitaplar ama reklam ile insanlara okutuluyor. Buda bizde hem okuma kültürünün az olması hemde bilimsel düşünme ve araştırmanın kişisel bilinçlerde yerleşmemesi sonucu bu kötü kitaplarda iyi gibi gösteriliyor. Yoksa tarihte bir bilimdir kanıt,belge olmadan olmaz. Ama adamlar lambır lunbur kitap yazıyorlar neymiş biz böyle düşünüyoruz. Bilimde böyle şeyler olmaz zaten böyle kitap yayınlayanları dünyada kimse dikkate almıyor. İşte bunlar çöp kitaplardır hiçbir değeri yoktur kötü bile değil.