Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Köy Enstitüleri

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 18 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Somut Akkaya ; İbn Haldun'un Mukaddeme'de ortaya koyduğu bir tespit var Her devletin 5 aşaması var diye ; Senin dediğin devre ilk aşama yani halkın birbirine kenetlendiği toplum şuurunun en fazla olduğu dönem. Kuruluş heyecanı azaldıkça bu bilinç geriye gidiyor maalesef. Fırsat bulrsan bu 5 aşamaya bir göz atmanı öneririm.

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

ben bir öğretmen değilim fakat köy enstitüleri ile birkaç şey söylemek istiyorum.Anadolu için köy enstitüleri bence çok önemliydi halkın gelişmesi kültür seviyesinin yükselmesi okur yazarlığın artması bu enstitüler sayesinde oldu ve ülkemize önemli yazarlar da kazandırdı.Öğretmen dediğimiz kişi bu mesleği seven ve gönülden bağlı olsan insanlardan seçilmeli günümüzde maalesef ki öğretmenliği para kazanma aracı öğrenciyi de ticari bir meta gibi gören öğretmenler var.Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği bu kadar alçaltmaya kimsenin hakkı yok öğretmenler genel kültürü yüksek ve idealist insanlar olursa bu ülkenin çocukları gençleri muhakeme yeteneği yüksek araştırmacı ve aydın gençler olarak yetişir ve ülkemiz de büyük hak ettiği yüksek seviyeye ulaşır.

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@somutakkaya o donem egitime acti insanlar. Bilgili olmak ovunilesi bir durumdu. Lise mezunu olmak ayricalikken, universite mezunu olanlar doktora egitimi almis gibiydi. Ama artik kisa yoldan para kazanma, zaten her sekilde bir universite kazanirim dusuncesi, universite okuyacagima gider bi yarismaya katilir unlu olurum fikri...
Mufredat cok basit, ders kitaplari islevsiz, ogrencinin lehine olsun diye degisen sistemin gun gectikce ogrenciyi sadece simartmasi.
Aslinda bu konu uzerine cok ama cok konusulur. Ancak biz yetkililere ulasamayiz, ulassakta dinlenmeyiz. Yapacagimiz bireysel olarak ogretmenlerin idealistliklerini kaybetmemesi, aile olarak cocuklarimizi cok yonlu egitebilmek.

10 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

@miladras, tavsiye için teşekkür ederim, ilk fırsatta okuyacağım.

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

bende bir öğretmenim. eskiyi daha iyi mi görüyorum? bazen veya bazı durumlarda evet.ama bazen hayır.
mesela bazı öğretmen arkadaşlarımız lise mezunu; evet uzun yıllardır meslekte olan insanlar olabilir ama şu an hala faaller.
şimdi bazıları kesin ''önemli olan yapılan iş ve kalitesi'' diyebilir.
o zaman bizim eğitim/edebiyat fakültesi mezunu olmamız da önemli değil demektir.
kültür derseniz; katıldığım bir konu. çünkü edebiyat okuyup sadece zorunlu bölüm ve dil kitaplarını bitirmiş arkadaşlar var.
öğretmenlik hep insanların önüne ''son çare'' diye sunuldu. kalite beklemek akla bile gelmemiş.

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Köy enstitülerinde eğitim görenler yılda iki dünya klasiği roman bitirip aynı anda da herhangi bir enstrüman çalmayı öğreniyorlardı. Aradan ortalama 60-70 yıl geçti. Eğitim sistemimizin mantıken ilerlemiş olması gerekiyor. Üstelik maddi imkanlar da önceki yıllara göre arttı. Ama şahsi düşüncem ülkemizde kaymak tabaka olarak görülen üniversite mezunlarının bile çoğunun köy enstitüsü kalitesinde olmadığı yönünde. Bu konuda sizin de görüşünüzü almak isterim.

Sizce üniversite okuyanların ne kadarı bu vasıflara sahiptir?

Etrafınızda hem düzenli kitap okuyup hem de hakkıyla enstrüman çalan ne kadar arkadaşınız var? (burada esas mesele illa enstrüman çalmak değil de, kültürel olarak bir seviyenin üstünde olmak sanırım. enstrüman çalmayıp çok güzel resim yapıyorsa bu da eşdeğerdir.)

Eğitim sistemimizde zihinsel bir değişime ihtiyaç var mı? Yoksa böyle devam etmeli mi? (özellikle öğretmen arkadaşlar bu konuda yorum yaparsa memnun olurum.)

10 yıl, 4 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Öncelikle öğretmen değilim ve nasipse olmayacağım.

Nacizane fikrim ; eğitim sisteminin kaldırılıp çöpe atılması ve sıfırdan yeniden yapılandırılması gerektiğidir. Köy ensitülerine gelince illa tekrar geri getirmeye gerek yok. Fakat şöyle bir gerçek var ki insanlar kültürlü olmak istemiyor rahat yaşamak istiyor.Para kazanmak istiyor zengin olmak istiyor, t.v programlarında ki herifler gibi olmak istiyor, gerizekalı insanların sırf sesi güzel, yüzü güzel bilmem neresi güzel diye milyonlarca lira kazanmasını gıpta ile izleyip onlar gibi olmak istiyor.

10 yıl, 4 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Geçmişi köy enstitüsüne dayanan bi öğretmen lisesinden mezun oldum, henüz üniversitenin başı, öğretmen adayıyım üstelik. Bize o kadar sağlam belletildi ki sizin de yukarıda değindiğiniz önemli ve kıymetli şeyler. Ama zamanla değerini düşürmek amaçlı pek çok girişimde bulunuldu ve başarılı da oldular. Değerli bi öğretmenim "değeri düşürüp tamamen kapatacaklar," demişti. Çok değil, bi kaç hafta olmadı canım okulumun "öğretmen" sıfatı kaldırılalı. Ki koy enstitüsü bundan da değerli bir kurumdu. Ama bir devamı niteliği taşıyan okulları da kaldırıp yok ettiler. Bilmem ki huyumuz mudur bizim bize değer katan şeyleri silip atmak, tarih isimleri degistirmekle yok olmuyor oysa.

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Resim ve Müzik, önemli anlamda yetenekle ilgili konu. Azmeden tabi ki bunlarda da başarılı olabilir. Kitap okumak ise farklı bir şey. Kültürel olarak bir seviyenin üstünde olmak için enstrüman çalmak ya da resim yapmak gerektiği fikirine hiç katılmıyorum. Köy Enstitüleri ise bilindiği gibi belli bir ideoloji içerir ve ne öğretmenliği ne de kültürel seviye ve kaliteyi buna bağlamak olanaksız bence.

Ayrıca öğretmenlik de, özel yetenek isteyen özel bir meslek, okul kalitesi kadar kişilik kalitesi , diğer bazı mesleklere göre daha önemli.

10 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

@İnci Birinci, Müzik veya resimden kastım herhangi bir sanat dalıyla ilgilenmekti. Çünkü sanatla ilgilenenlerin dünyaya bakış açısı değişir, vizyonu genişler, dünya vatandaşı olur. Bu da bence eğitimcide olması gereken önemli bir özelliktir.

Köy Enstitüleri' nin ideolojik olduğunu düşünmüyorum. Bu başka bir tartışma konusu, o nedenle uzatmayacağım. Köy Enstitüsü ile kaliteyi özdeşleştirmem de tamamen okulun müfredatıyla ilgili. Kapısından hiçbir şey bilmeden giren biri, birkaç yıl sonra edebiyata, sanata ilgili biri olarak çıkıyor. Bence bu muazzam bir başarı. Bakın Gürcistan Türkiye' ye göre çok fakirdir ama neredeyse her evde piyano vardır. Gürcistan' da herkes acayip derecede yetenekli midir? Zannetmiyorum. İleride hiç çalmayacak bile olsa bir çocuğun vaktini bu tür şeylerle geçirmesi bence her zaman faydalıdır. Bizdeki eksik bence bu.

Öğretmenliğin özel meslek olduğunu katılıyorum. Öğretmenlerin çoğunun da yeterli olduğunu düşünüyorum. Bence problem müfredatta. Okullar sadece öğretiyor, eğitmiyor.

10 yıl, 4 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar