Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Kutsal Kitaplarla Mitlerin Ortak Noktaları

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 8 arası cevap gösteriliyor, toplam 8 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Arif Tekin'in Kuran'ın Kökeni ile ilgili kitapları var. Bu konuyu araştırırken rastladım. Benim gibi konuya ilgi duyanların bilgisine...

9 yıl, 10 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Merhaba arkadaşlar
Şöyle bir kitap arıyorum. Kutsal kitaplarda da bahsedilen bazı olayların çeşitli toplumlara ait mitlerde de yer aldığını biliyoruz. Örneğin, Nuh Tufanı Gılgamış'da da anlatılmakta. Bu tür ortak konuların işlendiği, bir kitapta toplandığı bir eser var mı bildiğiniz?

9 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Tavsiye için teşekkür ederim. Onu düşünmem gerekirdi. Eminim aradıklarımı bulacağım.

9 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Toplu olarak yer aldığı bir kitabı bilmiyorum ancak eski Türklerdeki inanışlarla İslamiyet arasındaki temel benzerlikleri gösteren bir kitap biliyorum. Türk Mitosları-Zühre İndirkaş. Ancak yazar bu benzerliklere değinmeden Türk yaradılış mitlerini vermiş. Kitabı okuduğumda ben bu yorumlamayı yapmıştım. Adem ve Havva'ya karşılık gelen Ay Atam ve Ay-va isimli karakterlerin olması, insanların topraktan yaratılıp içlerine tanrının ruh üflemesi, hatta Nuh efsanesi.
Tabii bu kitabın kısıtlılığı var, sorunuzun tam cevabı değil haliyle sadece eski Türk inanışlarını kapsıyor.
Ama başlığı merakla takip edeceğim, güzel kitaplar paylaşılıyor :)

9 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Turan Dursun'un din bu serisinin 2. kitabı sanırım bu konuya değiniyordu. Ayrıca Youtube'dan Muazzez Ilmiye Çığ'ın videolarına göz atabilirsiniz.

9 yıl, 11 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Turan Dursun'un "Kutsal Kitapların Kaynakları" ve "Kuran'ın Kaynakları" adlı iki ayrı çalışması var. "Din Bu" serisinin içinde de basılmış olabilir. Kuran'ın Kaynakları kitabını okuyorum, Kuran'ın yüzde kaçının Tevrat'tan alıntı olduğunu, birebir ayet karşılaştırarak gösteriyor. Turan Dursun bildiğiniz gibi eski bir müftü, klasik Arapça da dahil sağlam bir Arapçası var. Ancak araştırmasını derinleştirdikçe dinden uzaklaşıyor ve bu nedenle de öldürülüyor. Türkiye'de din mevzusuna dalan herkesin, bu adamın hayatına ve yapıtlarına bir göz atmasında fayda var.

Ayrıca Alaeddin Şenel'in "Siyasal Düşünceler Tarihi" adlı kitabında doğrudan dinler tarihi konu edilmese de, insan düşüncesi büyücülük dönemi, dinsel dönem ve bilimsel dönem olarak 3 periyoda ayrılıyor. Kadim Mezopotamya mitolojilerinin aslında tüm dinleri nasıl da etkilediği akıcı bir dille anlatılıyor.

8 yıl, 8 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

michael eliade_Mitlerin Özellikleri
ama daha derin ve uzun bir araştırma için Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi 1-2-3

9 yıl, 10 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Muazzez İlmiye Çığ'ın yazdığı Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümerdeki Kökeni adlı kitap ilginizi çeker diye düşünüyorum.

9 yıl, 11 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar