Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Listeden cikarilan kitap "Kucuk Prens"

Tartışma Cevapları
1 2 3 ileri »

21 ile 28 arası cevap gösteriliyor, toplam 28 cevap.
1 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Okumayı düşünmüyorum ama güzel diyorlar arkadaşım okumuştu güzel dedi o da

10 yıl     
8 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Yaptiginiz yorum bir internet sayfasinda da mevcut.evet oyle bir gorus de var, yani yazarin onu kast etmis oldugu.oyle olsa bile bir Turk uzerinden boyle bahsedilmesi bizim icin hos bir durum degildir.Ve yine bu bahsi goremeyenler icin, kitabin baska cevirilerinde boyle bahsedilmemis.belki ondandir goremeyisiniz.

10 yıl     
2 kişiden 1 kişi beğenmiş.

ay'raç arkadaşım benim yorumum kendime münhasır. Başka bir yerden okumadım. Ama aklın yolu birdir.

Benim okuduğum çeviri farklı olabilir. Bilemeyeceğim.

Küçük Prens büyüklerin bakış açısına değişik gözle bakan bir kitaptır.

Örneğin :Küçük Prens etrafının boş içki şişeleri ile dolu olduğu bir sarhoş görür.
K.P. - Ne yapıyorsun? der
Sarhoş - İçiyorum.
K.P. - Niçin içiyorsun?
Sarhoş - Unutmak için İçiyorum.

Onun haline üzülen Küçük Prens -Neyi unutmak için?
Sarhoş - Utancımı unutmak için İçiyorum.
Daha sonrada sarhoş - İçmekten utanıyorum der.

Bunun üzerine Küçük Prens büyükler çok çok tuhaf oluyorlar diye düşünür. Kişilerin sorunlarının kaynağı olarak kendilerini gösterir bu bölüm. Gerçek hayatta böyle bir sürü insan var. Her seçilen insan tiplemesi hayatta kendi çarpıklıklarını içinde barındıran insanlardan seçilmiştir. Küçük Prens bu insanlara objektif baktığı için onlarıdaki saçmalığı, kendi içindeki hapsedilmişliği görür.





10 yıl     
3 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Sayin @asau , kitapta gecen hakaret diye adlandirdigim kismi, okuyanlarin zaten anlayacagini dusunerekten yazma geregi duymadim.Ve okudugunuzu anlayabiliyorsaniz eger ilk mesajimda kitabi 2.kez elden gecirdigimden bahsettim ve de sayfa dahi belirttim.ben bu tartismayi benim ogretmenligimi tartisiniz diye de acmadim! Amacindan saptirmayin.
Diger bir konu, kitanin yetiskin kitabi oldugudur...yetiskinken okumak daha dogrudur evet bunda hemfikiriz fakat anlatamadigim, eger az bir bilginiz varsa gunceldrn, bu kitap ilkokul dunya klasikleri listesinden cikarildi.demek ki neymis? Cocuk kitabi basligi altindaymis bu kitap.
3.mevsu ise su, biz sadece bizden birine hakaret ediyor diye bu kitabi okutmamazlik yapmiyoruz, baska milletlere ve insanlara olanlari da okutmayiz,.burada bir ayrimcalik yaptigimizi soyleyemezsiniz.Tabi ki sorgulayan arastiran bir nesil istiyor ve bunun icin ugrasiyoruz, lakin birakalim da diktator veya degil, buna onlar karar versin..akil balig olduklarinda.

10 yıl     
3 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Küçük prens kitabına güzel diyorlar kütüphanemde var bir ara okurum iyi okumalar sizlere

10 yıl     
5 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Arkadaşlar, yanlış anlaşılma olmasın, ben genel bir değerlendirme yaptım. Benim yazım "hakaret" algısına yönelik idi. doğrudan Küçük Prens ile igili değildi. Zaten Küçük Prens ile ilgili de Murat Belge'nin yazısını paylaştım.

@Trueblue sizin yazdıklarınızdan "Ama içeriğin anlamları çok büyük" cümlesi hariç, tamamını olumladım zaten, size karşı bir eleştirim olmadı. Hatta yazdığınız bir iletideki "Fes'e bağlılık olmayan bir İslam inancı haline gelmiş" cümlesi ile alakalı olarak şimdi bir şey aklıma geldi :)

Sarıktan fese geçilince fes dine uymaz, sarıkta kalalım deyip ayaklanmışlar. Festen şapkaya geçince bu sefer de şapka dine uymaz, fes dini bir şeydir deyip ayaklanmışlar. Sarıktan fese geçme dayatması bir diktatörlükdü, fesden şapkaya geçme dayatması da. Fes dinde yoktur deyip ayaklanmak da, şapka dine uymaz deyip ayaklanmakta gericiliktir. Ama, şapka giymek çağdaşlıktır demek en büyük gericiliktir! Bırakın isteyen istediğini giysin. Sarık takmakla alim olunmaz, şapka takmakla çağdaş olunmaz" diye bir slogan ile bu cümleyi bitirelim :)


Ancak, öğretmen hakkında olumlama yapamayacağım malesef. Öğretmenim demeseydi mesaj bile yazmayacaktım.
Sırf bu yüzden yazdım, çünkü öğretmenlik konusunda hassasım da ondan! Öğretmenliğini tartışmadım, (öyle anlaşıldıysa özür dilerim) "hakaret" algısını tartıştım. Bu konuya daha da yazmayacağım, polemik oluşmasın diye...

Sadece şunu belirteyim:

@ay'raç, son mesajında "...ilk mesajımda kitabi 2.kez elden gecirdigimden bahsettim ve de sayfa dahi belirttim." diyor.

@ay'raç'ın ilk mesajı:
Icinde Turk'e hakaret iceren,kimine gore 2.Mahmut, kimine gore Ataturk'e ithaf edilen bu cumleler olmasina ragmen,"kitap kitaptir" dusuncesiyle hala cocuklarimiza okutulabilir mi? Bir ogretmen olarak sizlerin de fikirlerini merak ettim.

Ben ilk mesaja göre iletimi yazdım!

10 yıl     
8 kişiden 8 kişi beğenmiş.

Osmanlı İmparatorluğunda Padişah II. Mahmut 1828 yılında Yayınladığı Kıyafet Nizamnamesi ile sarık, kavuk ve biniş giyilmesini yasakladı, ceket, pantolon ve fes giyilmesi kuralını getirdi. Hatta halk padişahın fesi zorunlu tutması üzerine "Gavur Padişah. Bize Yunan Fesi giydiriyor."dedi. II. Mahmut kendi de sakalını kısa keserek modern kıyafetler ile halkın içine çıktı ve modern kıyafetlerle portrelerini yaptırarak devlet dairelerine astırdı.

Yani kitapta bahsedilen 1909 yılında okumuş Türkler şalvar, cepken giymiyorlardı. ceket, pantolon giyiyorlardı. Kitaptaki ile ortak olanarak sadece fes giyiyorlardı.

Kitapta 1920'de Avrupalılar gibi giyinilmesi zorunluluğundan bahsetmiş. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kıyafet İnkılâbı ise 1934 yılında yapıldı. Denilen zamandan 14 yıl sonra. Kıyafet İnkılâbı ile şapka giyilmesini zorunlu tutması üzerine halk "Gavur Mustafa Kemal Atatürk. Bize Müslüman Fesi yerine Gavur Şapkası giydiriyor."dedi. Şaka gibi ama gerçek. 106 yıl önce fes Yunanlının olduğu için Padişah gavurken, Fes Müslümanının olmuş, şapka giyilmesi mecbur olduğu için Atatürk için aynı Gavur sıfatı zikredilmiş.

Ne Padişah II. Mahmut ne de Mustafa Kemal Atatürk dinsizdiler. Her ikiside toplumun görünüş olarak birlik ve düzen içerisine sokmaya çalışan liderlerdi. Sadece her yüzyıl yapılan her yeniliğe "Gavur İcadı" deme hastalığından muzdarip bir halk kitlemiz var.

10 yıl     
12 kişiden 12 kişi beğenmiş.

Yorum yapan arkadaşlar Küçük Prens'i okudunuz Mu? Ben okudum.

Kitapta denilen şu:

Bu asteroidi ilk kez 1909 yılında bir Türk gökbilimci teleskopla gözlem yaparken görmüş.

Bu buluşunu hemen Uluslararası Gökbilimi Toplantısı'nda büyük bir heyecanla sunmuş, ama
adamcağız şalvar, cepken ve fes giyiyor diye onun söylediklerine hiç kimse değer vermemiş.
Büyükler böyledir işte...

Bir süre sonra bir Türk lideri herkesin Avrupalılar gibi giyinmesini zorunlu kılmış, hatta buna
uymayanları ölümle cezalandıracağını söylemiş de, 1920 yılında aynı gökbilimci etkileyici ve şık bir
giysiyle Asteroid B-612'yi tanıtabilmiş. Bu kez herkes ilgiyle izlemiş onun söylediklerini.

İnsanların bilgiye değil dış görünüşe değer verdiğini anlatmaya çalışılmış.

10 yıl     
1 2 3 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar