Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
ehlimana'a
tarihimizi doğru öğrenmek istiyorsak Halil İnalcık, İlber Ortaylı gibi büyük tarihçilerin kitaplarını okumalıyız. Erhan Afyoncu
Murat Bardakçı'da iyi araştırmacılardır. Onlarda bize gerçek tarihimizi öğrenmemizde yol göstericilerdir.
Mustafa Armağan'ın ilk kez dün bir kitabını okumaya başladım ama bana pek inandırıcı gelmedi. Kendi İdeolojisi doğrultusunda yazmış olduğunu düşündüm. Zaten bir çok tarihçimiz açık olarak ismim vermeden eleştirdikleri bir yazardır.
Halil İnalcık, tarih okuyan öğrencilerin bile anlamakta zorlandığı bir bilim adamıdır. Onun 2-3 kitabını okudum. Gerçekten anlaşılması benim için çok çok zordu. Sanıyorum onun kitapları İngilizceden Türkçeye çevriliyor. Yazdıklarının tamamını anlayabildiğimi de söylemem mümkün değil ama yine de ne alırsam diye benim için faydalıdır diye onu okumaya kendimi zorluyorum =)
İlber Ortaylı rahatlıkla anlaşıla biliniyor. Yazdıkları belgelidir.
@Bayan Burjuva, Kitapta gerçeklerin yazıldığına inanmana şaşırdım doğrusu. "Abdülhamit döneminde toprak kaybedilmedi." ifadesi net bir yalan diye düşünüyorum.
Çünkü tamamen taraflı ve Osmanlı sevdasıyla yazıyor. Bu da Osmanlı evlatlarının hoşuna gidiyor.
yapmayın Allah aşkına ya Osmanlı evladı ne demek ? yada Osmanlı evladı olmayan birini göster bana
Tabiiki, ben de sizden farklı bir şey söylemiyorum. Taraflı olabilir ama doğru dediği şeyler çoğunlukta olabilir ama bu objektif olmadığını değiştirmez.
Osmanlı Evladı demek, kendini o açıdan ispatlamaya çalışan kişi demek. Burada biyolojik bir şeyden ya da antropolij bir şeyden bahsetmiyorum. Yani Osmanlı hayranı olup -evet yaptı ama....- türünden cümlelere sahip insan demek. Mustafa Armağan böyle kanımca, taraflı yazıyor.
Ispatlamaya gerek yok zaten :) Mustafa Armağan taraftarı değilim hatta sevdiğimi bile söyleyemem ama bazi dedikleri kabul edelim veya etmeyelim doğru. Osmanlı İmparatorluğuyla Türkiye Cumhuriyeti 2 farklı devlet değildir.
Bu zatın kitaplarını ve düşüncelerini dikkate alan insanlar fazla tarih bilgisine sahip değildir. Bir kitap okuyarak tarih bilgisi edinilmez. Hiç bir konuda bilgi edinilemez. Daha öncede bahsetmiş bir arkadaş büyük tarihçilerin hiç biri bu zatı dikkate almaz.
Her konuda çapraz okuma yapacaksınız. Bakalım adam gerçekleri mi yansıtıyor. Bilimsel, belgelere dayalı mı yazmış. Abartarak mı yazmış, çamur atarak mı yazmış. Zaten bilimsel, kaynaklara dayalı kitap yazanlar oldu mu tamam diyorsunuz.
Tarih bir bilim olduğu için bence, sence, o grupça, şöyle olsaydı, böyle olsaydı gibi şeyler olamaz. Bir insan bir şey öne sürüyorsa kaynakları, kanıtları göstermek zorundadır.