Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Kitap okuyamamayı değil, kitap okumamayı sorun yapmalıyız. Sürekli kitap okuduğumuzda ve belirli bir süre ara verdiğimizde kitap okuyamadığımız için üzülürüz. Bu psikolojik bir algılamadır. Bu tür olayları çok yaşadığımdan, kaygılı olanları iyi anlıyorum. Bu tür olgulara tavsiyede bulunmak her zaman doğru sonuç vermez. Çünkü her olgu kendine özgüdür, başkasına göre değişir. Her zaman aynı düzeyde kitap okunamaz. Bazen yılda 100 kitap okunur, bazen 10 kitap. Önemli olan kitap okuma eyleminin sürekli olmasıdır. Ben 10 yaşında da kitap okuyordum, 25 yaşında da. Bazen iki belki üç yıl hiç kitap okumadım. Belkide bir zaman sonra 5 yıl hiç okuyamayacağım. Önemli olan kitap okuma eyleminin tamamen kesilmemesi. Benim korktuğum şey kitap okumamak değil, kitap okumayı tamamen kesmektir.Tanıdığım biri ünv. bitirinceye kadar 1000 kadar kitap okudu desem yalan olmaz (kendi söylemi bu). Ama ondan sonra 20 yıl hiç kitap okumamış ve dahada okuyacağını sanmıyormuş. Keşke ünv. bitirinceye kadar 10 kitap okusaydı da, 20 yıl içinde de 10 kitap daha okusaydı. bu daha değerli olurdu. Zaten öğrenci için kitap okumak kolay bir eylem. Bu kolaylık boş zamanın olmasından değil, okuma eyleminin bir anlamı olmasından. 30 yaşında gelmiş evlenmiş, tamamen hayatın içinde olan biri için, ve okuma eyleminin ona kazandıracağı bir şeyin olmayacağı inancı veya boş zamanının asla olmaması, zaten boş zamanı asla olmayacak (kadınsan belki, ama erkeksen işin zor). İşte bu kişinin okuma eyleminde bulunması anlamlıdır. Bir ay ömrün kalsa yine okumaya devam eder misin, edersin belki ama okuyacakların insan beyninden çıkan şeyler olmayacaktır büyük ihtimalle.
Önemli olan öğrenme eylemidir, kitap okuma eylemini öğrenme eylemi ile eşdeğer tutmak doğru olmaz. Örneğin ders çalıştığından dolayı kitap okuyamamaktan şikayet etmek doğru değildir. Ders çalışmak kitap okumaktan daha önemlidir. Önemli olan ne kadar okuduğumuz değil, ne öğrendiğimizdir. Öğrenme eylemi, 2 kere 2 dört ederi öğrenme değil, önemli olan dört ederin mantığını kavramaktır.