Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Önsöz yazmak aslında en zor işlerden biri. Güzel kaleme alınmış bir önsöz, benim için bazen içerikten bile daha fazla önem taşır. Ne yazık ki kolay kolay bulunmuyor bu tarz önsözler...
Lafınızı bal ile kestim. Link verilmiyor ama eğer, "sen de yalanmışsın dostoyevski" şeklinde google'a girilse, konu ile ilgili hoş bir karikatür karşımıza çıkacaktır...
Kitap önsözlerini okur musunuz?
Ben genelde kitabı bitirince okurum fakat sıkıldıysam devam etmem.
Ki bir kitabın önsözünü okuyunca bayıldım. Paylaşmak istedim.
“Okuyucu, önsöz okumazsın sen, biliyoruz, kendimizden biliyoruz bunu.
Haksız da değilsin hani, önsözlerin çoğu anlayışına sınır koyar; bir gözlük takar gözüne...” şeklinde başlıyor önsöz. Hali ile " bana mı dedin?" , diye afallayıp sağa sola bakmamak içten bile değil. : ))
İş Bankası yayınları Hasan Ali Yücel Klasikler serisinden çıkan ve Çevirisini ve tabiki önsözünü Sabahattin Eyüboğlu ve M.Ali Cimcoz'un hazırladığı Devlet önsözünden bahsediyorum.
Garip olacak ama bu önsözü mutlaka okuyun . :)))
Eliniz değmişken Devlet'ide okursunuz artık. Yoksa gönül koyar Platon haberiniz olsun. ; )
Ortaokul türkçe öğretmenimiz bize okuduğumuz her kitap için künye tuttururdu. Daha sonra da devam ettim bu alışkanlığa. Bu yüzden kapaktan itibaren herşeyi okumayı adet edindim. Önsözünü okuyunca daha farklı bir bilinçle okuduğum kitaplar da oldu - Mülksüzler gibi - farklı bir beklentiye girdiğim de oldu - dönüşüm gibi - Ama ne olursa olsun bu alışkanlıktan vazgecmedim. Devlet'i de okudum ama farklı bir basımdan.