Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
hahah son yazdığına çok güldüm :)) sanatı yücelten toplumda nasıl bi toplum? bukreyi sabah uykumu falan filan yere göğe sığdıramayan bi toplum belirliyor.. homojenlik yada objektiflik yok.. bu yüzden sanatı belirleyen ya toplum değil parası olan gücü olan.. yada bilinçsiz çoğunluğu oluşturan kendini kitap okuyor zanneden bi toplum... bunun önüne nasıl geçilir bilmiyorum.. gerçekten güzel kitaplara '' ne kadar sıkıcı.. ne kadar saçma'' diyen sonra su malum kitaplara ayılıp bayılan insanlarla dolu etrafım.. genel olarak dünyada bu insanlar çoğunluktayken... recep ivedik şevkat yerimdar falan filan filmleri gişe yaparken benim pek ümidimde beklentimde yok bu toplumdan.. yönetmenlerden.. para için yapılan hiçbirşeyin değeri yok suanda herşey para için yapılıyor. yani söylediğin gibi ''çok daha iyi işler '' çıkmayacak gibi :) çok mu karamsar oldum bilmiyorum ama :))
ama haklısın bi şans verilmeli yeni yetenekli yazarlara sanırım bunu daha önce denemiş onay vermiş kişilerden destek alarak yapsam daha iyi olur diye düşünüyorum suan. :)
Popüler edebiyat tam olarak ne demek? Yani popüler olan kitaplar mı, Mine Sota'nın yazdığı türden kitaplar mı, yoksa sanırım adı Soğuk Kahve türü kitaplar mı?
İyinin alıcısı her zaman azdır. Bu sadece kitap için değil, müzik için de geçerlidir. Hiç hayıflanmaya gerek yok. Gerçi benim etrafımda okuduğum kitabı tartışabileceğim hiç kimse olmadığı için rahatım biraz. Popüler edebiyatı veya sinemayı ayrıma sokmamak gerektiğini düşünüyorum. Recep İvedik te izlerim, klasik kitapta okurum. Bu kişinin o anki moduna bağlı bir durum.
Bence edebiyat tutkunu biri her türlü popüler yada eski romanları okuyabilir. Sonuçta her kitabın tadı farklı. Ufkunuz genişler.
Bazı yazarlar var ki basit bir dille de harikalar yaratıyor. Ön yargısız yaklaşılmalı biraz.
Sonuç olarak popüler yada eski diye de ayırmamak gerek aslında edebiyat edebiyattır. Ucuz edebiyatta vardır paha biçilmez olanda.
Bazı eserler iyi oldukları için popüler olurlar çünkü içlerinde güçlü ana fikir, güçlü yan fikirler içerirler. Mitoloji motifleri içerirler. Sevgi, iyilik, ahlak, insani zayıflıkları sorgularlar bu nedenle popüler olurlar. Örnek Harry Potter. serisi yazarı J.K.Rowling Yunan ve Hint mitolojisi motiflerini, tarihsel motiflerle, günümüz yaşam tarzı ile harmanlamış, arkadaşlık bağı, sevgi, aile sevgisi, cesaret gibi insani duygularla, Antik Yunan'dan beri gelen sorulan kehanet mi gerçeği yaratır sorusu etrafında, insanlık kadar eski olan iyi ile kötünün savaşını sorunlu bir çocukluk ve ergenlik içinden geçerek birey ve yetişkin olma savaşı veren Harry Potter üzerinden anlatmış. Aynı şeyi George Lucas'ın Bilim Kurgu serisi Star Wars (Yıldız Savaşları) serisi ve Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisi içinde söyleyebiliriz.
İç dinamikleri ve ana ve yan mesajları güçlü olan öykülerin modası geçmiyor. J. R. R. Tolkien Yüzüklerin Efendisi (The Lord Of The Rings) serisini 1937 ile 1949 arasında yazmıştır. Seri 2. Dünya savaşında en çok okunan eser olmuştur. Daha sonra 21. yüzyılda filme alınan Yüzüklerin Efendisi tekrar popüler ve fenomen olmuştur. Alt yapısı sağlam olan eserler zamana ve nesillere dayanıp tekrara ve tekrar popüler oluyorlar.
Birde fazla düşünmeyen insanlara yönelik popülerizm var. Bunlar okunması kolay, kafa yorulması gerekmeyen eserler. Bu tür eserler bir parlar sonra söner unutulurlar. Çünkü içeriklerinde çok fazla şey yoktur, zamana ve mekana uygun eserlerdir bunlar, bir saman alevi gibi parlar ve sönerler.
Gerçekten değerli olan eserlerin ışığı bazen azalsada yine çoğalır ve kitlelere mal olur.
Son söz olarak her popüler olan kalitesiz değildir, her popülerde kaliteli değildir.