Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Popüler Edebiyat

Tartışma Cevapları

11 ile 20 arası cevap gösteriliyor, toplam 25 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

ticari kaygısı olan kitaplar okumam. okuduklarımın beni bilşsel,duygusal,düşünsel,tinsel olarak etkileyebilecek şeyler okurum. o kitapların insanın ruhuna pek fazla şey katacağını (popüler edebiyat) zannetmiyorum.

11 yıl, 2 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Arkadaşlar popüler edebiyat ürünlerini takip eder misiniz ? Ben dizi izlemek yerine en azından kitap okumuş olayım düşüncesi ile okuyorum.Kafam dağılsın gibi..Ancak bazı kitaplar beni pişman ediyor.Boşa vakit kaybı, edebi değeri olmayan sadece kurgudan ibaret olan kitaplar...Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda merak ettim.

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

:) Ben fikrimi isminizi yazarak özellikle sizinle de paylaşmak istedim ki, zaten konuyu açan arkadaşım pişman olduğunu ve zaman kaybı olduğunu söylüyor. Bende bir zorlama ile değil, pişman olmasın, vakti boşa gitmesin diye uzun uzadıya yazdım. Yani keyif alarak okuyorum demiyor, ki buda tam olarak yukarıda yazdıklarımla doğru orantılı şeyler.

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Popüler edebiyat diye birşey yoktur.

Bana kalırsa oldukça saçma moda diye herkesin aynı şeyi giyip aynı görünüşü elde etmesi gibi.

Şöyle de bir itiraf yapabilirim;son zamanlarda herkesin alıp alıp okuduğu birkaç kitabı bende okudum bu kadar beğeniye karşılık nedir diye hiçbirinden haz almadım oldukça dizi vari hepsi.

Aşk,psikoloji v.s. içi kof.

Yaşça küçüklerin beyinlerinin yıkandığını düşünüyorum çoğunda seksten ve onu çağrıştıran şeylerden başka birşey yok.

Zaten günümüzün çoğu kitabının içi boş illaki birşey çıkarırsın okuduğundan fakat bilgi anlamında birşey getirmiyor,eskiler,klasikler,sanat icra edenler iyidir,hoştur,güzeldir her daim.

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

şöyle yazdıklarını düşününce Orpheus aslında haklısın kendi adıma konuşuyorum benim öyle bi çabam olmadı şuana kadar yeni bi yazar keşfetmek gibi bi girişimde daha bulunmadım ''popüler edebiyata'' hizmet eden yukarıdada saydığım yazarlar ister istemez bende kocaman bi önyargı duvarı oluşturdu. bilmediğim hakkında fikrim olmayan hatta adını ilk defa duyduğum yazarlara hiç sans veremiyorum ha ne kadar doğru bilmiyorum :) derler ya sütten ağzı yanan yoğurdu kaşıkla yer hesabı..

eminim vardır ama haklısın orası yanlış oldu... :)

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

açık konuşmak gerekirse şu bahsettiğin kitapların filmleştirilmesine karşı biriyim :) ama haklısın sinemanında edebiyattan beslenmesi gerekli ama bunu kitapları filmleştirmek yerine daha yaratıcı sağlam senaryo yazarak yapmalılar diye düşünüyorum.. bizim sinema sektörümüz hakkında senin kadar umutlu ve güzel konuşamayacağım maalesef.. :)

dediğim gibi yeni isimlerler karşılaşmak beni korkutuyor. :) ön yargı diyorum buna (utanarak ) ama tüm kalbimle sizin haklı olmanızı ümit ediyorum umarım bahsettiğiniz kadar iyi durumdayızdır :))

ama kabul ediyorum vardır illaki iyiyer ama kötü ve zenginlerin gölgesinde bu yeteneklerin kaybolması gerçekten üzücü.. sanat edebiyat bu kadar zor olmamalı.. herkes hakettiği yerde olmalı diye düşünüyorum :)

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

hahah son yazdığına çok güldüm :)) sanatı yücelten toplumda nasıl bi toplum? bukreyi sabah uykumu falan filan yere göğe sığdıramayan bi toplum belirliyor.. homojenlik yada objektiflik yok.. bu yüzden sanatı belirleyen ya toplum değil parası olan gücü olan.. yada bilinçsiz çoğunluğu oluşturan kendini kitap okuyor zanneden bi toplum... bunun önüne nasıl geçilir bilmiyorum.. gerçekten güzel kitaplara '' ne kadar sıkıcı.. ne kadar saçma'' diyen sonra su malum kitaplara ayılıp bayılan insanlarla dolu etrafım.. genel olarak dünyada bu insanlar çoğunluktayken... recep ivedik şevkat yerimdar falan filan filmleri gişe yaparken benim pek ümidimde beklentimde yok bu toplumdan.. yönetmenlerden.. para için yapılan hiçbirşeyin değeri yok suanda herşey para için yapılıyor. yani söylediğin gibi ''çok daha iyi işler '' çıkmayacak gibi :) çok mu karamsar oldum bilmiyorum ama :))


ama haklısın bi şans verilmeli yeni yetenekli yazarlara sanırım bunu daha önce denemiş onay vermiş kişilerden destek alarak yapsam daha iyi olur diye düşünüyorum suan. :)

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

İyinin alıcısı her zaman azdır. Bu sadece kitap için değil, müzik için de geçerlidir. Hiç hayıflanmaya gerek yok. Gerçi benim etrafımda okuduğum kitabı tartışabileceğim hiç kimse olmadığı için rahatım biraz. Popüler edebiyatı veya sinemayı ayrıma sokmamak gerektiğini düşünüyorum. Recep İvedik te izlerim, klasik kitapta okurum. Bu kişinin o anki moduna bağlı bir durum.

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bazı eserler iyi oldukları için popüler olurlar çünkü içlerinde güçlü ana fikir, güçlü yan fikirler içerirler. Mitoloji motifleri içerirler. Sevgi, iyilik, ahlak, insani zayıflıkları sorgularlar bu nedenle popüler olurlar. Örnek Harry Potter. serisi yazarı J.K.Rowling Yunan ve Hint mitolojisi motiflerini, tarihsel motiflerle, günümüz yaşam tarzı ile harmanlamış, arkadaşlık bağı, sevgi, aile sevgisi, cesaret gibi insani duygularla, Antik Yunan'dan beri gelen sorulan kehanet mi gerçeği yaratır sorusu etrafında, insanlık kadar eski olan iyi ile kötünün savaşını sorunlu bir çocukluk ve ergenlik içinden geçerek birey ve yetişkin olma savaşı veren Harry Potter üzerinden anlatmış. Aynı şeyi George Lucas'ın Bilim Kurgu serisi Star Wars (Yıldız Savaşları) serisi ve Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisi içinde söyleyebiliriz.

İç dinamikleri ve ana ve yan mesajları güçlü olan öykülerin modası geçmiyor. J. R. R. Tolkien Yüzüklerin Efendisi (The Lord Of The Rings) serisini 1937 ile 1949 arasında yazmıştır. Seri 2. Dünya savaşında en çok okunan eser olmuştur. Daha sonra 21. yüzyılda filme alınan Yüzüklerin Efendisi tekrar popüler ve fenomen olmuştur. Alt yapısı sağlam olan eserler zamana ve nesillere dayanıp tekrara ve tekrar popüler oluyorlar.

Birde fazla düşünmeyen insanlara yönelik popülerizm var. Bunlar okunması kolay, kafa yorulması gerekmeyen eserler. Bu tür eserler bir parlar sonra söner unutulurlar. Çünkü içeriklerinde çok fazla şey yoktur, zamana ve mekana uygun eserlerdir bunlar, bir saman alevi gibi parlar ve sönerler.

Gerçekten değerli olan eserlerin ışığı bazen azalsada yine çoğalır ve kitlelere mal olur.

Son söz olarak her popüler olan kalitesiz değildir, her popülerde kaliteli değildir.

11 yıl, 1 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Sevgili Mrvszr, yazdığım metnin büyük kısmına katılıyorum ancak desteklemediğim şu, yenilerden iyi yazar olmadığı. Bizim bence seçicilik sorunumuz var. Yeni, keşfedilmemiş, popüler olmayan ve bizim bihaber olduğumuz bir çok isim ciddi işler yapıyor. Sadece onları arayıp bulmak yerine halka çoktan mal olmuş isimleri edinmek ve okumak daha kolay geliyor. Şair denilince herkes bildiği ve çok kolay olduğu için aklımıza Nazım geliyor, hemen alıp okuyoruz. Ancak günümüzde şiir için neler yapılıyor bilmiyoruz. Edebiyatı sağlam yapan adamları reklamları olan pop starı gibi bilbordlarda boy gösteren dalkavuklarla aynı kefeye koyuyor ve zaman bir önyargıya düşüyoruz. İnanın müthiş cevherler var. Birçoğunu hayretle okuyorum ve daha tanışacağım ne isimler var. Bundan fazlasıyla eminim.

11 yıl, 2 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar