Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Geçtiğimiz günlerde bilim kurguyla alakalı bir liste paylaşmıştım bugün sevdiğim bir diğer liste olan psikolojik kitaplar listesini paylaşmak istiyorum. O yüzden psikolojik kitap severler ve henüz başlamamış acaba ne okusam diye düşünenleri buraya alayım efendim. :)
1. Luke Davies - Candy İki Eroinmanın Aşk Hikayesi
2. Chuck Palahniuk - Dövüş Kulübü
3. Rahmi Vidinlioğlu - Şizofreni Yalnız Oynanmaz
4. Betül Aşık - Ölünce Sever Misin Beni?
5. Tezer Özlü - Yaşamın Ucuna Yolculuk
6. Tezer Özle - Çocukluğumun Soğuk Gecesi
7. Mine Söğüt - Beş Sevim Apartmanı
8. Cezmi Ersöz - Şizofren Aşka Mektup
9. S.J. Waston - Uyuyana Kadar
10. Gary Small, Gigi Vorgan - Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
11. Joanne Greenberg - Sana Gül Bahçesi Vadetmedim
12. Gündüz Vassaf - Cehenneme Övgü
13. Gündüz Vassaf - Cennetin Dibi
14. Sylvia Plath - Sırça Fanus
15. Peyami Safa -Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
16. Şule Gürbüz - Kambur
17. Neval El Seddavi - Sıfır Noktasındaki Kadın
18. Halit Ertuğrul - Kendini Arayan Kadın
19. Halit Ertuğrul - Kendini Arayan Adam
20. Goethe - Genç Werther'in Acıları
İyi okumalar. :)
Bu arada daha önceden hazırlamış olduğum bir kaç quiz vardı eğer bakmak isterseniz linklerini buraya bırakayım. Şimdiden teşekkür ederim. :)
http://www.vikitap.com/quiz/Mine-Sogut-505 - Mine Söğüt
http://www.vikitap.com/quiz/Umay-UMAY-552 - Umay Umay
http://www.vikitap.com/quiz/Nilgun-Marmara-503 - Nilgün Marmara
Güzel liste, daha da artırılabilir...
Bu "psikolojik roman" konusunda ilginç ve yararlı bir tartışma yapılabilir. Ben pek çok roman için şu roman psikolojik bir romandır diye kesin bir şey söyleyebilecek durumda değilim. Bu konuda daha tam bir sonuca varmış değilim. Psikolojik roman nedir aslında? Sonuçta her roman az çok psikolojik öğeler barındırabilir. Her içe dönük betimlemeler psikolojik midir? Psikolojik roman; insanların ruhsal ve psikolojik durumlarını, olaylar karşısındaki tepkilerini ve davranış biçimlerini işlemek midir? Mesela "Bir Psikiyatrisin Gizli Defteri" edebiyat açısından gerçek bir psikolojik roman mıdır? Mesela Nietzsche Ağladığında psikolojik mi, yoksa felsefik bir roman mıdır? Hangi kitap psikolojik romandır, hangisi değildir tam ayıracak (henüz) yeteneğim yok, ama bana göre mesela "Suç ve Ceza" romanı (hem de ilk sıraya yerleştirilmesi gereken!) iyi bir psikolojik romandır diyebilirim (diyemez miyim acaba)! Hatta biraz abartıyorum belki ama bana göre Dostoyevski'nin neredeyse tüm romanları psikolojik romana örnek verilebilir. Mesela bence Gogol'un Palto'su iyibir psikolojik roman olabilir.
Bir kitaba psikolojik roman diyebilmek için klasik "psikolojik roman" tekniğine göre mi yazılmış olması gerekir?
Yani yazarın psikoloji ile ilgili terimleri ve bilgileri yazdığı romanda kullanması veya roman kahramanlarının psikolojik yapılarını gözler önüne serilmesi midir? Psikolojik roman türünü tartışıp ve örneklendirmeden önce "Edebiyatın psikolojisi nedir?" sorusuna cevap aramak gerekir. Ama ben bu cevabı henüz öğrenebilmiş değilim.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu gibi klasik bir psikolojik romandan ziyade felsefe ve psikolojinin içe içe olduğu romanlar daha çok hoşuma gidiyor gibi geliyor bana. Bu konuda kitap adı önereceklere de minnet duyarım.
Psikolojik roman, ruh çözümlemelerine alışılagelmiş realist romanlardan çok daha fazla yer verildiği, karakterin iç bunalımlarının ve hesaplaşmalarının, içten gelen dürtü ve güdülerin göz ardı edilmediği roman türü.
Psikolojik romanda yazar, sıradan realist romanlarda olduğu gibi sadece yaşanan olaylarla yetinmeyip bu olayları ortaya çıkaran nedenleri ve bu olayların ruh yapısında yol açtıklarını da açıklamaya girişir.
Psikolojik romanın veya genel anlamda yazında psikolojiye değinişin, 11. yüzyılda Tale of Genji , 1344'te Boccaccio veya Cervantes ile ortaya çıktığı söylense de, gerçek anlamda Psikolojik romanın çıkışı Samuel Richardson'ın Pamela romanına dayanır. Daha sonra yükselişe geçen realizm ile birlikte Psikolojik roman da etkinliğini artırmıştır.
Rus Edebiyatının ve belki tüm dünya edebiyatının en önemli psikolojik roman örneklerini veren Dostoyevski, okuru, insan psikolojisinin en bilinmez, karanlık köşelerine kadar götürmüş, ruh tahlillerini doruk noktasına çıkarmış ve hatta Psikoanaliz kuramının kurucusu Freud'a yol göstericilik etmiştir.
Fransız Edebiyatında ise bu türün en başarılı örneklerinin Stendhal tarafından verildiği söylenebilir. Kırmızı ve Siyah, Fransız edebiyatındaki Psikolojik romanın en belirgin örneklerinden biridir.
Kaynak: Vikipedi
En Çok Okunanlar listesinden 25 lik Psikoloji Kitapları
1. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
Gary Small, Gigi Vorgan
2. Açlık
Knut Hamsun
3. Başkasının Karısı
Dostoyevski
4. Divan
Irvin D. Yalom
5. Duyguların Psikolojisi
Nevzat Tarhan
6. İyi Hissetmek
David Burns
7. İçimizdeki Çocuk
Doğan Cüceloğlu
8. Her Gün Biraz Daha Yakın
Irvin D. Yalom
9. Beni Sessiz de Sevebilir misin?
Kemal Sayar
10. Kendinizle Barışık Olmak
Nevzat Tarhan
11. Totem ve Tabu
Sigmund Freud
12. İçimdeki Psikopat
James Fallon
13. Şimşek
Peyami Safa
14. Psikanaliz Üzerine
Sigmund Freud
15. Sinestezya
Jeffrey Moore
16. Katilin Temizliği
Amélie Nothomb
17. Algı Kapıları
Aldous Huxley
18. Psikoloji Kitabı
Kolektif
19. Benliğimi Gördünüz Mü?
Berat Uyanık
20. Cinayeti Gördüm
Julio Cortazar
21. Yaşamınızı Psikanalizle Anlamak
Sigmund Freud
22. Kadın Psikolojisi
Nevzat Tarhan
23. Ruhun Yalnızlığı
Eugenio Borgna
24. Yetişkin Çocuklar
Doğan Cüceloğlu
25. İnanç Psikolojisi
Nevzat Tarhan
"Psikolojik" olmayan bir "roman" olamaz. Roman türünün malzemesinde vardır bireyin iç dünyası, olmazsa olmazıdır. Ana teknik unsurudur. O yüzden terminolojik olarak "psikolojik roman" nitemesi yanlıştır.
vamık d. volkanın kitapları oldukça güzel onlarına okumanızı tavsiye ederim