Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Kitapçıları ve sahiplerini tanımak önemli ama sanki sahafçılar iyice ticarethane olmuş. Tabi ki bu bir ticaret ve bedavaya da kitap veremezler ama bunu ticari cinlik olayına dökmeleri de yanlış. İstanbul'a her gittiğimde sahafları gezmek istiyorum ama zaman olmuyor. Eminim güzel kitapçılar vardır.
Teşekkürler ezgi. Bu ay İstanbul'a gelmem zor gibi ama not ettim bi yere.
@ledddd eğer bu ay İstanbul'a yolun düşerse Sahaf Festivali'ne bir uğra Beyoğlu'na :)
Maalesef artık sahaf alışverişini de netten yapıyorum. Nadir'den özellikle. 2 kitabımın üstüne para isteyip kitap değiştirmeye kalktıktan sonra tövbe ettim. Ticarethane olmuş demekle çok haklısınız ve cidden bilgisizler. Aynı yerde benim yaşlarımda oğlu daha ucuza satarken babası 3-5 ekleyip satıyor. Çünkü çocuk biliyor bu işin piyasasını. Nette 13-14 e alacağım şey için 10 lira vermek çok abes. Yolu bilmem neyi aynı hesaba geliyor. Daha iyi yerler keşfedene kadar en iyisi netten.
Nadir gercekten cogu zaman hayat kurtariyor. Ustelik secenekler de sinirsiz ama onlar da fiyatlar konusunda cıvıtmaya basladi. Mesela ayni kitaptan 5 tane varsa bunlarin fiyatlari asagi yukari ayni oluyor. Saticilar birbirlerine bakarak fiyat koymaya basladi iyice. Her seye ragmen cok guzel ve bizler icin muthis faydali bir olusum.
leddd, tüm söylediklerine katılıyorum. Adil han pasajında benm başıma da ayrı bir şey geldi. İlk defa gitmiştim. İlk girdiğimde şok oldum giriş katta sadece 1 tane sahaf var gerisi hep yds-kpss kitapları. neyse girdim baktım, adam beni kendi halime bıraktı. Dediğiniz gibi kitap inceyse 5 tl kalınsa 10tl. Pazarlık gündeme getirince, ortam tatsızlaşıyor. Ben oradan 8 tane kitap aldım, zaten benim asıl derdim eski basım, asıl dilden kısaltılmadan çeviri, iyi bir yayınevi ve iyi bir çevirmen olmasıydı -dünya klasiklerini alıyordum- Neyse deyip aldım. Başka yer var mı dedim adama. Hayır üst katlarda birşey yok tek ben varım deyip beni gönderdi, ben de çıkmadım. Adama güvenmemiş gibi olmasın dedim. Bir hafta sonra direk üst kata çıktım. O kadar sahaf görünce, Adamın bana yaptığını da tüm mağazadakilere anlattım.
Kısaca, sahibi hakkında asla beklenti içine girmemek lazım. Biriside al bak bu hiç kullanılmamış gibi dedi, benim derdim yeni değil ki aksine eski basım arıyorum deyince... Sizi anladım deyip tavsiyelerde bulundu. Doğru insanı bulup doğru yaklaşmak gerek belki ama ticarete dönmüş 1 tl indirim yapmak imkansz gibi... (istisnaları saymazsak başka biri hediye kitap vermişti)
İstanbul-Moda tarafında birkaç sahaf var isimlerini tam olarak hatırlayamıyorum ama 2.el kitapları genelde 5tl ve korsan kitaplar değil sadece karton kapaklar biraz yıpranmış ve kitabın içerisinde hepimizin okurken yaptığı gb notlar vs alınmış şekilde, gerçekten çok ilgileniyorlar. Akmar konusunda aslında korsan demekte birçok kişi haklı, yani akmardaki satıcıları tanımayan biri gittiği taktirde korsan kitapları toplayıp gelmesi kaçınılmaz mesela ilk katta en sondaki kitapçı 2.el satıyor, çok da bilgili ve ilgili bir abi yani kitap hakkında bilgi veriyor, elinde o kitap yoksa bulabileceğiniz yeri de güzelce tarif ediyor. Bir diğer sevdiğim sahaf da Kadıköy çarşıdaki Bahçeli sahaf 2 katlı bir yer ve hemen her kitap var eski-yeni basım şeklinde ve fiyatlar da çok uçuk değil yine 10 Tl'ye falan almak mümkün ve satıcısı elinde olan hemen her kitabı biliyor elinde yoksa başka sahaflara yönlendiriyor. Aslında İstanbul'da sahaftan güvenli alışveriş yapabilmek için kilit nokta sanırım kitapçıları tanıyor olmak :)
Size bende katılıyorum artık sahaflarda uygun kitap bulmak imkansız. Yakınımda bir sahaf var bir kaç kere gittim mağaza fiyatıyla varsa yoksa 4-5 tl fark var. Kendisine de söyledim özellikle d&r'ın internet sitesinde hem %25 indirim hem de 25 tl ve üzeri alışverişlerde kargonun ücretsiz olduğunu ama. Bu durumda d&r'dan alacağım kitap ile sahaftakinin arasında 1 tl fark oluyordu şaka gibi. Ne desek boş. Gerçi İzmir'de rastladığım tüm sahaflar böyle. Sevgi Yolu'nda da artık kpss-yds kitapları almış başını gitmiş. Belki bir kaç kitapçıda uygun fiyata istediğiniz kitapları bulabilirsiniz.
Söylemeden de geçemeyeceğim Sevgi Yolu'nda başıma geldi. Bir kitapçı, sıfır kitabı mağaza fiyatından da üstünde satıyordu. Daha piyasa fiyatından bile habersiz. Sonra da kimse kitap almıyor derler. Gel de anlat şimdi bunlara...
Nedense artık sahafları/ikinci el kitapçıları gezmeyi sevmiyorum. Gerçi yaklaşık 1 yıldır yurtdışında olduğum için istesem de gezemem ama Türkiye'de(Ankara) olduğum son zamanlarda durumum böyleydi.
Birincisi artık birçoğunun KPSS ve diğer test kitapları satan yerlere dönüşmüş olması. Sanırım bu tür bir ticaret çok daha karlı oluyor.
İkincisi bütün sahaflar birbirine benziyor sanki. Sürekli aynı kitaplar dönüp dolaşıyor. Bu da çeşit sıkıntısını beraberinde getiriyor.
Üçüncü olarak da kitap ve onun fiyatı arasındaki saçma diyalektik :) Yani demek istediğim eli yüzü düzgün bir romanı ben 10 tl'nin aşağısında çok göremiyorum. İkinci el kitap satan yerlerin bir misyonu da ucuza kitap satmaktır ki bu nadir kitapları bulmaktan daha çok tanımlar ikinci el kitapçıların misyonunu. Ciddi ciddi mağzalarda sıfır olarak satılan kitapların 2-4 tl arası indirim yapılarak satılması komik. Bunu dile getirdiğiniz takdirde ise iyi bir fırça yemeniz olası. Kendimden biliyorum.
Dördüncü şikayetim de bununla ilgili biraz; sahaflarda/ikinci el kitapçılarda çalışanlar ciddi anlamda bilgisiz ve çoğu zaman ilgisiz. Kitaplar hakkında bilgi isteyenlere ya üstünkörü bir tavırla yaklaşılıyor ya da bilgi sahibi olunmadığı için iletişim kurulamıyor. Tabi ki o insanlar her kitabı ve yazarı bilmek zorunda değil ama bilgi düzeyleri sadece modern ve popüler kitap ve yazarlar üzerine de olmamalı. Ha mutlaka çok bilgili sahalar da var. Mesela Ankara'da Kuğulu Pasajı'nın alt katındaki(İsmini şimdi unuttum) sahaf hem içerik olarak zengin hem de bilgili bir sahibi var.
ve son olarak tabi ki korsan meselesi var. Kitap satışlarının azalmasında baş düşman kesinlikle e-book'lar değil. Bu korsan illeti tam bir kanser olmuş. E-book olayında yine tüm aracılar para kazanırken(Yayımcısı, yazarı, mağaza sahibi, dağıtımcısı, devlet vs.) korsanda sadece bu işi illegal olarak yapan şahıslar para kazanmakta. Bazı sahaflar da ya bilerek ya da bilmeden bunları ciddi ciddi satıyor. Korsan kitap ne kadar iyi yapılırsa yapılsın bunu anlamanın birçok yolu var. Üstelik korsan kitabı, kitap satan yerler dahi anlayamıyorsa bu zaten bazı şeyleri açıklıyor sanıyorum.
Neyse sizlerin de görüşlerini merak ediyorum keza birçok platformda artık sahaf ve ikinci el kitap satışı yapan dükkanlar hakkındaki yorumlar çok olumsuz.
Üsküdar'da Kırkambar Sahaf evi var. Alt katta kitaplar 2 tl, üst katta 5 tl, dergiler ise 1 tl. Fiyatlar oldukça makul. Yalnız tek dezavantajı kitaplar çok karışık ve neyi nerede bulabileceğinizi kimse bilmiyor. Kısaca iş size ve zamanınıza kalmış durumda. Kasada duran abla çok iyi birisi 3. gidişimde bana ve kız arkadaşıma çay ve bisküvi bile ikram etti :) Zamanınız varsa ve yolunuz düşerse gidin derim aradığınız kitapları yada ilginizi çekecek kitapları bulmanız mümkün.