Birlikte seçelim, birlikte okuyalım, isteyen ve okuyanla birlikte tartışalım📖📚📒
Merhabalar, yoğun iş temposunda kaybolduğum bu günlerde aranıza geç katıldığım için kusura bakmayın öncelikle:)
paylaşımlarınızı okuduktan sonra öncelikle ne iyi ettik de okuduk şu kitabı dedim :))
Tahsin Yücel'in ilk okuduğum kitabı olduğu için kitabı sığ bulamadım tabi:) ama çevremden bi de şu kitabını oku bi de bunu oku diye çok telkin aldığım için aklıma gelmedi değil hani:)
Kitaptaki olmayan kelimeler diyebileceğimiz kelimeler başta şaşırtmış olsa da çabuk alışıverdim:) Asterion ben kitaptaki kadın karakter eksiliğini ve zayıflığını bilinçli bir durum olarak düşündüm açıkçası. yani siyaset ve karar alıcalar bu ülkede uzun yıllardır erkekler. ata erkil ( her ne kadar öğğ gelse de bu kelime bende) yapının bir eleştirisi gibi. kadın gene yok!!! toplumsal cinsiyet! Tek kadın diyebileceğimiz Gül Tezcan' da çalar saat ve geleneksel eş ( yemek, erkeğe hizmet)
Kitap Distopya mı? bence de sayılır. zaman kavramı ve yılkiler:)
Eşsüremlilik ve sağlıklı yaşam ikiside anlatılıyordu bilge çetin. okurken o bölümü aklıma bardağın neresinden bakarsan -daha doğrusu hangi tarafı işine gelirse o taraf- doğru bir şekilde temellendirilebilir. ve buna elbet inanan olur ve zamanla artarak çoğalır. Nitekim kitapta eski devrimci Can Tezcan bile adamı tutarlı ve mantıklı buldu!
hızlı ve dağınık bir yazım oldu sanırım ama eve gidip cevap vermeyi bekleyemedim. çok güzel yorumlarınız vardı, dayanamadım:)
Merhaba tekrar.
Günümüzden pek farklı değil demişken distopya olarak kabul etmek biraz kötü hissettiriyor ama bence sayılır diyeceğim. Kitap gelecekte geçtiği için, doğa yok olup ne yiyip içtiği belli olmayan evsiz barksız bir yığın insanın varlığı söz konusu olduğu için ve sözde demokrasi(!) olsa da yönetimde her şeyi kendine yontan insanlar olduğu distopya sayılabilir bence. Aslında kitapta bu zengin tayfa yerine yılkı insanlarının yaşamına odaklanılsa distopya demek daha da kolay olurdu.
Halk hareketlerinin birbirini anımsatması da normal sanırım.
Bu arada dünyanın hala küreselleşmekte olmasıyla ilgili bölümler gülümsetti beni de:) Ne küreselleşmeymiş dedim:)
Bilge Çetin, şiirle ilgilenen biri olarak farklı kelimelerle karşılaşmak hoş olmalı tabii senin için. Tahsin Yücel, bu kelimeleri kullanarak biz dil kullanıcılarına armağan etmiş oluyor ama beğenip kullanmadığımız sürece bu kitaplarda saklı kalacak gibiler.
Özlem: Temel Diker'in simetrik yapılaşmayla ilgili konuşmasını aradım kitapta tekrar okumak için, denk gelemedim, sayfasını not almış mıydın? Eş süremlilikten bahsedilen kısımlarda mıydı? Sağlıklı yaşam için gökdelen tepelerinde yaşamak gerekir konusu vardı bir de:)