Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Edebi eserleri farklı yaşlarda, hayatımızın farklı anlarında her okuduğumuzda bizlerde farklı farklı izler bırakır. Bu kişiler arasında da öyle değil midir? Edebi olan kitaplar bir kez okumakla hakkı verilecek türden eserler değildir.
"Suç ve Ceza"yı 15 yaşında okumakla erişkin bir yaşta okumak bir midir?
İlber Ortaylı "yok öyle klasikleri bir defa okudum demek. Klasikleri hayatınızın farklı farklı anlarından tekrar tekrar okumanız gerekir ki anlayabilesiniz" demişti.
Thomas Mann ise "Kitaplarda her zaman kendimizi buluruz. Yine de Her seferinde okuduğumuzda hayran kalıp yazarını deha olarak adlandırmamız ne tuhaftır" demiş.
İtalo Calvino ise "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "Okuyorum" demedikleri, genellikle "Yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır."
demiştir.
Ünlü tarihçilerimizin, çok iyi yazarların sözlerinden anlaşıldığı gibi edebi değeri olan kitapları bir kez okumak yeterli değildir.
Kızım da, sevgili trueblue gibi Harry Potter serisini defalarca okudu. Bunu lise edebiyat hocasına bir görüşmemizde dile getirmiştim. Kadın bana "Ne güzel. Ben de o seriyi tekrar tekrar okuyorum çünkü o seri insanın gelişmesi için mükemmel bir seridir." demişti.
Genellikle bitirdiğim kitabı tekrar okumam. Buna değecek çok fazla kitap var belki ama bende böyle bir alışkanlık yok.
dorian gray'in portresi, her okuduğumda başka bir yerden vurur beni
demekkiiiii burdan anlıyoruz ki; bir kitap 19. yy aristokrasisini ve o zamanki yaşam koşullarını anlattığı için, cinayet romanlarını ilk kez çocukken okumuş olmak, shakespearin kahramanlarını kitaplarından okuyup öğrenmek ( okumak ve dolayısıyla öğrenmiş olmak ne kadar doğal değil mi.. bence de öyle), sherlock holmesun kitaplarının birçok şeyin yanında nostaljik ve romantik bir havasının olması kimi insan için onu bir kez daha okunur kılarken, başkası için böyle olmayabiliiiir. insan okuduğu her kitap hakkında bu gibi yorumlarda, çıkarımlarda bulunabilir zaten, bu çok normal. yani bu kitapların böyle olmalarıyla tekrar okunmaları gerektiği mantığını anlayamıyorum sadece. kitapların çoğu heyecanlı, romantik, nostaljik, bilgi içerikli vb. birçok farklı tarzdadır zaten..
ayrıca ünlü tarihçiler böyle diyor olabilirler. birgün bir kitabı tekrar okumam gerektiğini düşünürsem okurum zaten. ne yalan söyleyeyim sözleri pek bir şey ifade etmiyor benim için. harry potter ve insan gelişimi.. işte bunlar hep yorum yani. kişiden kişiye değişen bişey yani.
neyse. bu konuyu düşündüğüm zaman, zevk meselesi deyip işin içinden çıkabiliyorum sadece. ikna olamıyorum bitürlü)) tamam ikna olmak zorunda da değilim zaten biliyoruum))
@hacerimu herkesin görüşü kendince değerli olduğu gibi, benim için karşısındaki insana kazandırdıkları da çok önemlidir. Değişik fikirler ve görüşlerin insanlara yeni vizyonlar kazandırır ve bana böyle düşünüle biliyormuş dedirtir. Yukarıdaki mesajınızla bana yapmış olduğunuz eşsiz katkınızı hiç unutmayacağım ve bunun için size teşekkür ederim.
@trueblue ben de size teşekkür ederim, çünkü bu konuda hiç düşünmemiştim ama başlığı ve yorumları görünce, insan aynı konuda nasıl da farklı düşünebiliyor diye düşünüp şaşırmıştım herzamanki gibi.
farklılık.. işte bunlar hep zenginlik..
Atsız'ın tüm kitapları, Sherlock Holmes serisi.
Bunlar dışındaki kitapları tekrar okuyunca kitapta neler olup bittiğini bildiğimden olaylara değil de, her bir cümlenin ayrıntısına dalıyorum. Bu yüzden yavaş okunuyor ve kitap yavan oluyor. Yavaş olunca da sıkılıyorum.
Bunlar istisna.