Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Merhaba tekrardan,
Tiyatro metinleriyle ilgili bir liste oluşturdum. Beğendiğiniz metinleri eklerseniz okuma önerileri açısından faydalı olacaktır. Linkini bırakıyorum:
https://www.vikitap.com/liste-goster/Begendiginiz-Tiyatro-Metinleri-486
İyi okumalar!
Hem Vikitap'ta hem çevremde fark ettiğim bir durum var: Çoğu kişi tür olarak roman okumaya öncelik veriyor. Diğer türleri hiç okumayanlar olduğu gibi az veya çok okuyanlar da mevcut tabi. Tiyatro da bu diğer türlerden biri. Okuduğum tiyatro metinlerini sitede profilime eklemek istediğim zaman çoğunlukla o kitabın mevcut olmadığını görüyorum. Üstelik kitaplar da ilk kez yeni basılmış değiller.
"Tiyatro" etiketinde bulunan kitaplara baktığımda gözüme ilk çarpan şey bu etikete sahip kitapların sayısındaki azlık. "Roman" etiketini arattığımda 835 sayfa kitap olduğunu görürken tiyatroda yalnızca 39 sayfa mevcut. (Bu azlığa sebep olan bir şey siteye eklenmiş bazı kitaplara tiyatro etiketi eklenmemiş olması olabilir tabii ki. Ancak aynı durumun siteye eklenen romanlarda da geçerli olduğu düşünülürse bu iki sayı yine de kıyaslanamıyor.) Ha bu gerçekte tiyatro metinlerinin az olduğu anlamına gelmiyor, çünkü yalnızca Mitos-Boyut Yayınları'nın bile 500'ü aşkın tiyatro kitabı bulunuyor, ki kaç tane yayınevi var Türkiye'de. Üyelerin genelde okudukça veya satın aldıkça siteye kitap ekledikleri varsayılırsa, bu da beni üyelerin tiyatro okumayı pek tercih etmediği sonucuna götürüyor.
Ayrıca "tiyatro" etiketinde birkaç sayfa ilerlediğinizde en çok okunanların Shakespeare ve Moliere olduğunu, onların da özellikle belli başlı eserlerinin olduğunu görüyorum. Bir seçicilik var yani.
Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Tiyatro metinleri okumayı ne kadar tercih ediyorsunuz? Önerdiğiniz oyunlar var mı?
Son olarak tiyatro okumak gibi tiyatroya gitmek de keyiflidir. Gidin, götürün :)
Tiyatro metinleriyle ilgili bir başlık açmanız ne güzel. Ben de tiyatro okumayı nispeten seven bir okurum. Fakat tiyatro metinleri tamamen diyalog/monologlardan oluştuğu için ve aralarda "Sahne aydınlanır, komodinin üzerinde bir bardak vardır" gibi açıklamaları okumak hoş olmayabileceği için bu metinlere mesafeli yaklaşanlara da hak veriyorum. Yalnız çok da mesafeli olunmamalı tabii, size katılıyorum bu konuda, tiyatroya gitmek kadar tiyatro okumak da keyifli. Üstelik ilgimizi çeken ama izleyemeyeceğimiz nice oyun vardır muhakkak, onlardan mahrum kalmamak için mecburen metinlerini okumalıyız.
Okuduğum tiyatro metinlerine gelince, son yıllarda benim de pek uğramadığım bir alan oldu sanırım. Bu sene içinde sadece Turgay Nar'ın Can Ateşinde Kanatlar oyununu metnini okudum. Yıllar önce tiyatroda izleyip çok beğendiğim bir oyundu. O atmosferde, o etkileyici müzik, dekor ve oyunculuklarla tekrar izleyebilmek daha iyi olurdu ama öyle bir imkan olmadığı için Mitos-Boyut yayınlarından çıkan tiyatro metnini okudum. İzlemek keyifli ama okumak da izlemekten daha fazla şey keşfetmeyi sağlayabiliyor.
Bir de geçtiğimiz yıllarda Melih Cevdet Anday'ın oyunlarını okumuştum. Dört oyununun yer aldığı bir kitaptı (Yankı Yayıncılık). Melih Cevdet Anday'ın metinlerini okumak da güzel, çoğu zaman felsefik bir yanı var diyalogların. Tavsiye ederim okumayı sevenlere.
Shakespeare gibi klasikler haricinde başka isim aklıma gelmedi şu anda.
Önerileri ben de merakla bekliyorum.