Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Türkiye'de Kitap

Tartışma Cevapları
« geri 1 2 3

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 22 cevap.
11 kişiden 11 kişi beğenmiş.

Bildiğiniz üzere ne yazık ki Türkiye'de kitap okuma oranı diğer ülkelere göre çok az. Sadece kitap da değil, gazete, dergi de daha az okunuyor. Kitaplığı dolup dolup taşanlar, edebiyatı iyi bilen insanlarımız da yok değil tabi ki ancak tek tük okuduğu kitap olan insan sayımız daha fazla. Oysa kitap okumak birçok şeyin çözümü: Cahilliği azaltıyor, genel kültürü artırıyor, merak ve daha fazlasını isteme duygularını uyandırıyor...

Bunun temelinde galiba kitap okumanın çoğu ailenin yapısına tam olarak oturmamış olması... Mesela kendi ailemden örnek vereyim: Anne tarafım okumuş okumuş doyamamış bir aileyken baba tarafım ne yazık ki sadece gerekirse okuyan, kitap okumayı boş zaman eğlencesi olarak düşünemeyen bir taraf... İki taraf da aynen devam ediyor sülaleye.
Başka bir neden de galiba okullardaki durum. Her okulun albenili ve dolu dolu bir kütüphanesi bulunmuyor ne yazık ki. Ayrıca bazı öğretmenler gençlere okumayı öğütlerken hiç örnek davranışlar sergilemiyorlar.

Çevremdeki bazı insanları gördüm ve aklıma geldi bu konu, sizinle paylaşayım dedim. Herkes düşüncelerini paylaşırsa çok hoş olur. Mesela siz bir yılda kaç kitap okuyorsunuz, aileniz nasıl, ülkemizdeki eksik kısımların neler olduğunu düşünüyorsunuz?

Çok mutlu olduğum bir konu var ki o da şu: Bu güzel siteyi yapmışlar ve binlerce üyesi var. Sadece buradaki üyeler bile ülkemizin potansiyelini gösteriyor. Tüm üyelere ve site kurucularına teşekkürler :)

10 yıl, 4 ay     
11 kişiden 10 kişi beğenmiş.

Yılda kaç okuduğumu hiç hesaplamadım ama 20-30 arasıdır diye tahmin ediyorum. Eskiden daha çok okurdum.
Kitap okumaya 'teşvik' ettiğini zanneden öğretmenlerim aksine soğutmuştu, bugün sınıf arkadaşlarımın pek çoğu okumaktan nefret ediyorsa kendileri sayesindedir. Ben ablamın iyi bir teşvikçi olması sayesinde devam edebildim.
İnsanlar kitap okumaya zorlanmamalı diye düşünüyorum, özellikle anlaşılması güç, nefret saçan kitapları okumaya hiç zorlanmamalı. Benim öğretmenlerim öyleydi ama yakın çevremde de okuttuğu kitaplara hayran olduğum çok öğretmen var, tabi onlar kimseyi zorlamıyorlar. Demek ki karakter meselesi. Ben fazla bahtsızmışım.
Ülkemizdeki en büyük eksik(daha doğrusu fazla) kısım fiyatlar. Fiyatlar maşallah olduğu için insanların kitap almama, okumama isteğini de bir yere kadar anlayabiliyorum. İkinci el bulmak da hem düşünüldüğü gibi kolay değil hem de çoğu zaman mümkün değil.

10 yıl, 4 ay     
4 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Merhabalar,

Ben de yılda 40 - 50 tane okuyorum.Bence kitap okumak kesinlikle ayrı bir meziyet.Herkes kitap okumayı sevemiyor.Bunun en başlı sebepleri çevremden gördüğüm kadarı ile okullarda öğrencilerin kitaplardan bıkmış olması.Bu sadece roman,şiir kitabı değil tabi ki.Ders kitapları ile çok haşir neşir olmalarından ileri geliyor.Tabi bu da bir bahane değil açıkçası.
Okumaya yeni başlayacak kişiye tavsiye edilecek kitaplarda çok önemli.Okuyacak kişinin sevebileceği tarzda kitaplar önermekte bunu etkiliyor.
Ülkemizde kitap fiyatları uygun demek doğru olmaz.Zaten kitaptan %18 kdv alınması hiçte mantıklı gelmiyor.Bir ara bu kdv oranının %1 yapılacağı söyleniyordu.Bu durum gerçekleşirse kitap okuyucularının daha fazla kitap alıp,okumaları sağlanır,inşallah.

İyi okumalar...

10 yıl, 4 ay     
Profil Resmi

Bu yorum silinmiş

5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Ülkemizde kitap okuma oranının az olduğu doğru ve eli kitaplara değen herkes bundan şikayetçi. ben ise kitap okuyan kesimin yaptığı kitap seçimlerinin en azından okuma oranı kadar önemli olduğunu, ondan da bahsedilmesi gerektiğini düşünüyorum.;

Ülkemizde okuyan kesimden bir çok kişi kitap okumanın nefsine hizmet edecek bir aktivite, kendini eğlendirecek bir film olduğu sanısında. Gaflet içindeyiz. Şahsen ben hiç kitap okumayan birisi olsam, etrafımda ayda 5 kitap okuduğu için bana örnek olduğunu düşünen fakat felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, din veya klasik edebiyat konularından 1 tanesinde bile derinlemesine bilgi sahibi olmayan birisi olsa bana kesinlilkle olumuz örnek olurdu. sonuçta kimse alacakaranlık, harry potter, aşk, aynı yıldızın altında(dikkat! bu kitaplar kötü demiyorum) tarzı kitaplar okuyarak genel kültürünü arttıramaz. arttırsa bile yol alınan mesafe derinlemesine olmayacağı için rol, model olduğunu düşündüğü kişininin gözünde kitap okumayı çoğunlukla vakit kaybı, 3-5 kelime öğreterek edilen uğraşın hakkını vermeyen bir aktivite olmaktan ileri götüremeyecektir.

Elbette bu kelamından bir insanın akıcı kitaplara hiç yanaşmaması gerektiği anlaşılmamalı. Alışma sürecinde akıcı kitaplarla yol almalı insan belli bir mesafe sonrası ilgi alanına göre kitap seçiminde bulunmalı.

herneyse yazımı cemil meriç üstattan alıntı yaparak bitireyim

****

kahrını çekeceksin kitabın, hizmetinde bulunacaksın. senelerce, senelerce hiçbir sey beklemeden diz çöküp
emirlerini dinleyeceksin... adam vardır, aristo’yu atina kerhanelerinin adresini sormak için, kösebasinda bekler-. adam
vardır, kenef süpürtür venüs’e. ve kitabı, ağzına kadaf ruhla dolu kutsal bir emanet olarak değil, maddi refahına
hizmet edecek bir hüddam olarak görür.

****

10 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bende çok eski bir okur sayılmam. Bayağı geç kalmış biriyim bu konuda ama başlayabildim şükür. Benimde yılda 40 falan anca sanırım daha çok hızlanabilmiş değilim.
Evet malesef ülkemizde yaygın değil. Ayrıca sınavlarda zorla kitap okutma olayı ve onlardan soru sorma olayı insanlarda biraz kitabın ödev olduğu duygusunu uyandırıyo. Buda biraz okumadan soğutuyo olabilir. Ayrıca herkesin kitap okuma zevki farklıyken o sınavlarda herkese belli bir türün okutulmaya çalışılması ve bu kitapların genelde okumaya yeni yeni başlayana kişiler için edebi yönü ağır romanlar olması bence okuma alışkanlığının başlamadan bitmesine, kitap okumanınsa gereksiz, zor bir uğraş gibi gözükmesine neden olduğunu düşünüyorum.
Aile konusuda kesinlikle etkili. Ne yazık ki benim ailemde kitap okuyan kimse yok. Olsa belki daha erken başlayabilirdim. Anne tarafımda da baba tarafımda da kimse kitap okumuyo. Sağolsun arkadaşlarım sayesinde başladım. Ama şunu fark ettim ben kitap okumaya başladıktan sonra kardeşimde benden meraklanıp kitap okumaya başladı. Ailenin etkisi kesinlikle var bu konuda.
Kitap ücretleri konusunda da Sumimasen'e katılıyorum. Kitapları düzgün yayınevlerinden okumak istediğimizde ücretleri ateş pahası. Yky, iş bankası, iletişim gibi çoğu yayın evi kitaplarını çok pahalıya satıyor. Diğer ucuz yayın evleride ne sayfa düzeni ne yazım kurallarına doğru düzgün uymuyo ya da çeviri kitaplarda gayet kalitesiz çevirilerle kitabı okunmaz hale getiriyor. Çoğu yerde düzgün aradığını bulabildiğin , her yaşa ve her zevke hitap eden kitapların bulunduğu kütüphaneler bulunmuyor. Bunlarda okumanın önüne hep engel sanırım :)
Bu site gerçektende kitap okuyanlar için mükemmel bir yer gerçekten .istediğin kitap üzerine okumuş insanların değerlendirmelerini yorumlarını görmek iyi oluyo. Devamlı herkesin burada kitap okuduğunu görmek kitap okuma aşkını ateişliyo burada. Bu kadar okurun olduğunu görmekte mutluluk veriyo gerçektende insana. Umarım zaman ilerledikçe kitap okuyan sayısıniyice artar ve okurlara sağlanan imkanlar artar :)

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Doğru bir konuya değinmişsiniz bu konuyu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.Bu yıl şu kadar kitap okuyacağım demediğim için okuduğum kitapları saymıyorum ama boş zamanımda kitap okumaya gayret gösteriyorum.Yeri gelir bir kitabı başladığım gün bitiririm yeri gelir bir hafta sonra biterebiliyorum.Okumaya gerçekten büyük bir önem atfediyorum.Ailemde kitap okuma gibi bir alışkanlık yok.Ne anne tarafında ne de baba tarafında.Kitap okumaya başlangıcım ise 5.sınıfta abim sayesinde başladı.Ömer seyfettin'in 3 nasihat öyküsünü okumamı istemişti.Okudum ve kitap okumayı o zamandan beri sürdürüyorum elimde geldiği kadar.

Ülkemizdeki kitap okumamanın nedenini soracak olursanız:gençlerin,çocukların kitap okumaya teşvik edildemediği diyebilirim.Öğrenim gördüğüm ilkokulda kitap okuma yarışması yapılırdı.Belli zamanlarda sonuçlar öğretmenler tarafından değerlendirilir,dereceye giren öğrencilere hediyeler verilirdi.Bu uygulama öğrenci için teşvik edici bir çalışmadır.Öğrenciler hem herkes tarafından tanınmak hemde çabalarının sonucunu ödül olarak almış olacaklardı.(ödüller tören yapıldığı zaman verilirdi).Yani başarıları takdir edilecek ve böylece devamını da sağlamış olacaklardır.Bu tarz çalışmlar veya uygulamalar kitap okuma oranını arttırabileceğini düşünüyorum.

Çevremdeki insanların kitap okumaması beni cidden rahatsız ediyor.Elimden geldiği kadar insanları kitap okumaya teşvik etmeye çalışıyorum ve bunu sistemli bir şekide uygulamak için bir grup kurmaya karar verdim.Grupta:eğitici,bilgilendirici,insana farklı bakış açısı kazandırabilecek kitaplar okunacak.Haftada bir kitap belirnecek ve kararlaştırılan günde kitap bitmiş olarak toplantı gerçekleştirilecek.Toplantıya gelen arkadaşlarla kitap üzerinden tartışma yapılacak herkes söz alıp dikkat çektiği yada eleştirdiği yönlerini beyan edebilecekler.Böylelikle okuma alışkanlığı olmayan insanların okuma alışkanlığı kazanabilmeleri amacını gerçekleştirmek istiyorum.Sadece kitap değil gündelik hayattan kesitlerde konuşulacak;yalnızlık,güç,toplum,birey...Herşeyin konuşulabileceği bir grup olacak.Okuyan bir toplum içerisinde yaşayabilmek umuduyla elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

İzmir'den gruba katılmak isteyen arkadaşlar varsa eğer iletişime geçebilirler.grup en fazla 9 kişiden oluşacaktır

10 yıl, 4 ay     
7 kişiden 6 kişi beğenmiş.

Kitaptan şuan % 8 KDV alınıyor ama bence daha da düşürülmeli. Kur'an-ı Kerim'den % 1 alınıyor. e-Kitaptan ise % 18 KDV alınıyor. Dergilerden ize % 1 KDV alınıyor. Umarım özellikle kitapla ilgili KDV düşer.

10 yıl, 4 ay     

Bu yorum silinmiş

6 kişiden 5 kişi beğenmiş.

çok çeşitli nedenleri var bu okumama olayının. kitap kdvsi,fiyatlar kadar en çok da caydırıcı unsur okumanın öğretici ve güzel yanı yerine bir külfet olarak işlenmesi çocuklara. bir durum oldu mu ceza olarak kitap veriliyor okullarda. "şu yaramazlığı yaptın hadi şu kitabı oku özetini çıkar" tarzı ya ceza olarak ya da zorla ödev olarak dayatmaya dayalı bir kitap okuma sevgisi aşılama mümkün değil. başka çareler de düşünülmeli. ve en önemlisi de çocuklar rol model alarak büyürler. çevrelerinde okuyan insan pek görmezlerse buna pek de alışamıyorlar ister istemez. özellikle çocukların yanında kitapla ilgili özendirici davranışlarda bulunursak onların kitap sevgisiyle yetişebilmeleri mümkün. yetişkinler için pek de mümkün değil belki ama en önemlisi çekirdekten yetiştirmek. çocuklara aşılayabilmek :) (çok mu uçtum konudan çok mu iyimser yaklaştım bilmiyorum ama fiyatların caydırıcılığı kadar toplumsal çevreninde etkisi çok büyük )

10 yıl, 4 ay     
« geri 1 2 3
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar